Гръцкото "не" – кошмарът на евроархитектите

GRExit-ът май е все по-близо
Обновена: 6 юли 2015 14:10 | 6 юли 2015 14:07,
284
Гръцкото "не" – кошмарът на евроархитектите
Снимка: Reuters

Гръцкото "не" на референдума проправи път за излизане на Гърция от еврозоната, каза словашкият министър на финансите Петер Кажимир - първият представител на правителство от ЕС, споменаващ този сценарий, съобщи Франс прес.

"Кошмарът на "евроархитектите" - страна от клуба да го напусне - изглежда реалистичен след отрицателния вот на Гърция", написа Кажимир в акаунта си в Туитър след огласяване на първите резултати от гласуването.

Още по темата

Източноевропейските страни, които са най-бедните в еврозоната, както и Полша, която не е част от нея, посрещнаха резултатите от референдума обезсърчено.

"Излизането на Гърция от еврозоната няма да има значение, Словакия няма да пострада заради Гърция, нито от решението й да запази и отхвърли единната валута", заяви на свой ред словашкият премиер Роберт Фицо по телевизията. "Словаците няма да изгубят и едно евро заради гърците, тъй като ние не сме давали пари", а само гаранции, уточни той.

Според литовският президент Далия Грибаускайте гръцкият вот усложнява още повече ситуацията. "Вместо да каже истината на народа си за реалните резултати от подобно решене, гръцкото правителство накара хората да гласуват против реформите, необходими за стабилизиране на финансовото състояние", отбеляза със съжаление тя.

"Това не вещае нищо добро за гръцкия народ", написа в Туитър естонският премиер Таави Рийвас.

Гръцкото "не" ще направи всякакви нови преговори много трудни, посочи в Туитър латвийският министър-председател Лаймдота Страуюма. Европа обаче оставя отворена вратата за преговори, ако гърците са готови да участват, подчерта пред АФП говорителката на Страуюма, Айва Розенберга.

Според Варшава гърците са казали "не" на европейската помощ,следователно казват "не" и на еврозоната. Това може би ще е нов етап към излизане на Атина от еврозоната, допусна полският премиер Ева Копач.

"Ако ЕС остане верен на онова, което заяви преди референдума, гърците вероятно ще напуснат еврозоната", каза Копач пред обществената телевизия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО СЛАВЯНИН един комшия си купи видео /от Кореком./-1988 егати бартовеца ми изглеждаше тогава.ВСИЧКИ МУ СЕ МАЗНЕХА ДА ГИ ПОВИКА ДА ГЛЕДАТ НЯКОЙ ФИЛМ ИЛИ ЛЕПА БРЕНА..НА ВИДЕОКАСЕТКА..ха-ха ха.КАКВИ ГОДИНИ БЯХА А другарю...какви години .Ти сигурно си бил като комшиятА ЧЕ ТОЛКОВА СИ СЕ ЗАПЕНИЛ ПО СОЦА във всички форуми а
168
11
 
5
 
! Отговори
до 232 преди 8 години
"изкупили на безценица български печеливши предприятия"Печеливши бяха само калашниците, и то щото не плащахме лиценз на руснаците...Ти остави, че не бяха печеливши, ами и бяха затънали в дългове! Добре, че братята западняци ги купиха - на много добри цени - слава на Костов!
167
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бе спомням си как по времето на СОЦА,който имаше долари/тоест беше бачкал в близкия изток-либия/ го гледахме като ,бог..как като купеше Тоблерон от корекома на детето си ,а аз не можех защото нямах от каде да купя долари за да му купя ,а аз се мислех тогава за ....Как търсех да купя долари за да ида и аз в КОРЕКОМ/нормален магазин-за по младите да поясня/
166
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Другарио славянин па как така един поне от вас не имитира кам ссср или куба или друга братска държава е един беше воленчо
165
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Извинявам се -не 1140 ,а 140лв на месец в ТКЗС-то и копай за,, родината,,-тоест за такива другари като СЛАВЯНИН,ДЕТО ПЛЕЩЕ ВРЕЛИ НЕКИПЕЛИ ВЪВ ВСИЧКИ ФОРУМИ.
164
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СЛАВЯНИН-АЙДЕ КАЖИ ТИ КОПАЛ ЛИ СИ В ТКЗС-то за великата запалта 1140 на месец. като 1 литър бензин А85 през 1988г си струваше -95 стотинки.КАК МИСЛИШ -ТАТКО БЕШЕ ЛИ БОГАТ ТОГАВА А... КАЖИ ДЕ БИЛ Е БОГАТ. ЕДИН МАСКВИЧ СТРУВАШЕ 6-7000 ,И ЧАКАШ 10 ГОДИНИ ДА ТИ ИЗЛЕЗЕ ВНОСКАТА.ЕДИН ХЛЯБ БЕШЕ-60-70 СТОТ. А САЛАМА ,АКО ГО НАМЕРИП ОСОБЕНО КЪМ 89 Г-БЕШЕ3-4 ЛВ. БАЩА МИ БАЧКАШЕ В ТКЗС ЗА 30-35 САЛАМА НА МЕСЕЦ . ШО СЕ ПРАЙШ НА ШУШУМИГА... ПОМНИМ,ПОМНИМ...ДРУГАРЮ..КОМСОМОЛЕЦ-За вас всичко беше песен нали.
163
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до Паметлив- точно така беше .Бба ми работеше в ТКЗС-то за 80-130 лв на месец и така до 1988 когато се пенсионира.Тя беше най-младата там.Смятай колко искаха да копат за 130лв на месец....ТОЯ СЛАВЯНИН Е *** -НЕ МУ СЕ ВЪРЗВАЙ,не му отговаряй,той това цели -Пропаганда сред младите,дето хал хабер си нямат Че тогава си седиш и взимап голяма заплата.
162
5
 
2
 
! Отговори
до славянин преди 8 години
Казах: баща ти или е работил частно, или е бил комунист, или е взимал някакви бонуси/вредни - това е непостижима запалта за народа тогава, въобще недей да ми спориш."никога не сме нито гладували, нито мръзнели"Щото живяхме на кредит!!! И сега можеш да вземеш кредит, ама пак ще дойде 10 ноември 2019 г (примерно) и после пак фалит и плащане на харченото т.е. 20 г преход отново.Сега не е по-скъпо, разбери, просто плащаш цялата цена и е солено, а преди я отлагаше, но накрая става страшно.
161
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО СЛАВЯНИН-ТИ ХОДИЛ ЛИ СИ НСКОРО В РУСИЯ.ТЯ СИ Е ЕДНА ГОЛЯМА КАПИТАЛИСТИЧЕСКА ДЪРЖАВА В ПЪЛНИЯ СМИСЪЛ НА ДУМАТА. КОЙТО -НЕ РАБОТИ ,НЕ ЯДЕ. А ЗА ДА ИЗКАРВАШ МНОГО-ТРЯБВА ИЛИ НА ДВЕ -ТРИ РАБОТИ ИЛИ ДА СИ МУТРА / ДА си шеф на държавно , те не са много,предприятие -трябва тИ знания ,умения и като и..връзки..СРЕД 150 000 000 ЖИТЕЛИ КОЛКО СА ШЕФОВЕ/ ГЛЕДАЙ БЪЛГАРИЯ И СИ ПРЕДСТАВЯЙ РУСИЯ.
160
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Саморе какво можеше да си купиш с тези 360 лева като се чакаше по20 години за москвич за телефон за панелен бункер за телевизор за килим за вечно сух хляб е освен ако нямаш долари
159
1
 
5
 
! Отговори
Паметлив преди 8 години
До до славянинКакви са тия цени и заплати,всеки си приказва на гьотере!Колко са работили тогава?Аз почнах работа през 1987г след казармата като шлосер 3-ти разряд със 150лв,тези с 5-6-ти по 200-240 +клас.След 6 месеца минах на заработка и към 220-240лв +съботите с коефициент1.5.Баща ми беше шофьор на автобус с 450-500лв,а майка ми счетоводител с 250лв.Цена на бензина-1лв-без събсидия.Но това е след 85-та година!През 70-те и началото на 80-те заплатите бяха доста по-ниски,но и цените,разбира се.
158
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до СЛАВЯНИН-ПИЧ ДОРИ И ДА СЕ РАЗПАДНЕ ЕС-КАКВО ОТ ТОВА.ТИ ПО БОГАТ ЛИ ЩЕ СТАНЕШ,ПО ДОБРЕ ЛИ ЩЕ ЖИВЕЕШ СЛЕД РАЗПАДА. ПО -ДОБРЕ ЛИ ЖИВЯ В 1996,98,2004 КАК Е А ,КАЖИ ДЕЕ. МИСЛИШ ;И ЧЕ АКО СМЕ КЪМ РУСИЯ ТАКИВА КАТО ТЕБЕ ДЕТО САМО СЕДЯТ ПРЕД КОМПА И ПИШАТ,БЕЗ ДА РАБОТЯТ /ако не си ***/ ЖИВЕЯТ ДОБРЕ В БРИКС,/и т.нъ. МИСЛИШ ЛИ ЧЕ САМО ДЕТО ВОДИШШ ПРОПАГАНДА И СЛАВИШ ТВОЙТЕ ГОСПОДАРИ ТЕ ЕИ НА ЩЕ ТИ ПЛАЩАТ ЗАПЛАТИ. ТОВА НИКАДЕ ГО НЯМА. РУСИЯ Е ЧИСТО КАПИТАЛИСТИЧЕСКА ДЪРЖАВА.
157
3
 
3
 
! Отговори
до Румбо преди 8 години
"в нашия малък град имаше индустрия с хиляди работни места,а вагоните с продукция се товареха всеки ден.Сега я няма даже жп линията"Това важи за целия свят - променя се - идва постиндустриалното общество.Винаги е имало промени - дядо ти пък е казвал на баща ти: "тука имаше полета и лозя с хиляди работници, пък сега някакви вагони..."Светът върви напред, никога не спира... Не се разсейвай с поглед в миналото - губиш темпо.
156
0
 
11
 
! Отговори
seira преди 8 години
СПОРЕД АНГЛО-САКСОНСКИЯ МОДЕЛ НА МИСЛЕНЕ, ВСИЧКО НА ТОЗИ СВЯТ СЕ КУПУВА И ПРОДАВА.ЕТО ЗАЩО, СПОРЕД ТЯХ, ВСЯКО НЕЩО СИ ИМА ЦЕНА И ПАРИТЕ СА СРЕДСТВО ЗА КОНТРОЛ И УПРАВЛЕНИЕ.В СВЕТОГЛЕДА НА ТЕЗИ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВМЕСТИ ТАКОВА ПОНЯТИЕ, КАТО НАПР. "СВОБОДА", ЗАЩОТО НЕЙНАТА ЦЕНА НЕ Е В ПАРИ...НЕ СЛУЧАЙНО НАШИТЕ РЕВОЛЮЦИОНЕРИ СА ИЗПИСАЛИ НА ЗНАМЕТО НА АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ: "СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ!"...
155
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
OXI -МИ ДОБРЕ.КАКВО Е СТАНАЛО .ТАКА ИСКАТ ДА ЖИВЕЯТ.-ИЗБОРА Е ТЕХЕН. НО ДА ВЗИМАШ ПАРИ И ДА НЕ МОЖЕШ ДА ВРЪЩАШ...И ПОСЛЕ ПАК ДА ИСКАШ И ДА ПРАВИШ РЕФЕРЕНДУМ ВЪОБЩЕ ДА НЕ ВРЪЩАШ -НЕЗНАМ КАК ГО МИСЛЯТ ТО ТАКА И ПУТИН НЯМА ДА ИМ ДАВА. КОЙ ДАВА ЗАЕМ И НА ЧОВЕК ДЕТ ПОСЛЕ СЕ ПРАВИ НА ЛУД
154
3
 
6
 
! Отговори
Бансчанлия преди 8 години
До РумбоКолкото до производството и износа-в нашия малък град имаше индустрия с хиляди работни места,а вагоните с продукция се товареха всеки ден.Сега я няма даже жп линията към индустриалната зона,а храстите израсли навсякъде са вече дървета.....______________A у нашио град при комунизма имаше само ваучесте каманье, а съга нема место по кръчмите да седна да изпия една бира :) какъв е извода? сменете си кмето
153
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Понеже бяхме ,6 по. Б. В. П. В ееропа и. Си живеехме много добре та затова ли ни спираха още на петрич.
152
2
 
3
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
До РумбоТа какво се получава-сега пак може да се каже:Ако всичко при социализма беше наред,нямаше да дойде "демокрацията".По-късно пък ще е:"Ако при демокрацията всичко беше наред,нямаше да дойде....(каквото дойде)" Малко бие на омагьосан кръг!Колкото до производството и износа-в нашия малък град имаше индустрия с хиляди работни места,а вагоните с продукция се товареха всеки ден.Сега я няма даже жп линията към индустриалната зона,а храстите израсли навсякъде са вече дървета.....
151
1
 
14
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
Гърция, БРАВО!Напред!
150
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 213 славянинВ Кремиковци никога не се е преработвала скрап, желязото и преди и сега се преработва в Пернишко, Радомир :) ай създраве комсомольский