ЕК с мерки в помощ на фермерите заради руското ембарго

Надяваме се на подпомагане, за да не фалират, каза Борисов
Обновена: 10 юли 2015 14:53 | 10 юли 2015 14:32, Надежда Бочева
6
ЕК с мерки в помощ на фермерите заради руското ембарго
Снимка: БТА

Европейската комисия планира да разшири обхвата на мерките за подпомагане на земеделските производители заради руското ембарго. Това стана ясно при посещението на европейския комисар за земеделие Фил Хоган в София, който даде съвместна пресконференция с премиера Бойко Борисов и агроминистъра Десислава Танева. Еврокомисарят поясни, че това се прави в отговор на намеренията на Русия да удължи ембаргото.

Заради руското ембарго на българския пазар навлизат евтини агропродукти от Полша и Румъния, което засяга млечния сектор, отчете еврокомисарят. Той се застъпи за схемата "Училищно мляко", като мярка в помощ на млекопроизводителите.

Фил Хоган беше категоричен, че мерките за подпомагане на производителите трябва да са пазарни - например насърчаване на навлизането на нови пазари и в никакъв случай не би подкрепил интервенции или въвеждането на експортни субсидии, които по думите му ще имат пагубен ефект върху пазарите.

Премиерът Борисов заяви, че България се надява на разбиране и помощ от ЕК заради ситуацията, в която са поставени фермерите. „Надяваме се на подпомагане на производителите, за да не фалират“, каза Борисов.

Премиерът настоя проблемите на българските фермери да бъдат обсъдени в Брюксел, след като така или иначе там "се събират всеки ден заради Гърция".

Няма никаква вероятност да бъде удължен срокът изпълнение на проекти по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. с 6 месеца. Проектите в изпълнение трябва да приключат задължително до 15 септември тази година, а заявленията за разплащане да бъдат подадени до 15 октомври, каза Десислава Танева.

Фил Хоган посочи, че той и еврокомисарят Кристалина Георгиева са били „за“ удължаването на Програмата, но след като Съветът на министрите е взел решение през декември 2014 г. срещу удължаването, сега можем единствено да спазим крайните срокове.

Танева отчете 76% изпълнение по ПРСР. Тя е уверила еврокомисаря, че в рамките на крайния срок изпълнението ще достигне 90%.

Запитана какви средства рискува да загуби България тя посочи, че сега върви проверка в общините, където са най-рисковите проекти и се работи по екшън план за минимизиране на загубите.

Фил Хоган допълни, че е запознат с мерките за фискална дисциплина в страната.

Десислава Танева каза още, че Брюксел води процедура срещу страната заради 28 млн. евро държавна помощ за ВЕИ проекти. По ПРСР 2007 - 2013 беше възможно с евросубсидии да се изграждат ВЕИ проекти и мярката беше много атрактивна. Проблемът е, че според Брюксел това е държавна помощ, тъй като инвестицията е изплатена и чрез цената на тока.

Агроминистърът допълни, че е приключила помирителната процедура. България ще предложи механизъм стойността на субсидиите да бъде отразена в признатите инвестиции на бенефициентите.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
днес си купих от фирмения магазин на лакрима на кооп пазар в люлин2 кисели млека 2 процента масленост 400 гр на обща стойност 95 ств къщи прочетох че състава е мляко на прах и закваскаа в българия изкупуват млякото по 50 ст и по малко
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЧАКАЙТЕ МАЛКО ЗАРАД РУСКОТО ЕМБАРГО ИЛИ ЗАРАД НАШЕТО С ЕС? КОГАТО ПОДКРЕПИХТЕ С 22 РЪЦЕ ТОВА ЕМБАРГО ДА СТЕ ПИТАЛИ НАРОДА ? ПРОСТО СЕ ПОСТЛАХТЕ НА ЕС И СИ МИСЛИХТЕ ЧЕ РУСИЯ ЩЕ НИ АПЛОДИРА И ЩЕ НИ КАЖЕ " А ДОБРЕ ЛОШЛИ С ПРОДУКЦИЯТА СИ". ИЛИ СТЕ *** ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ ИЛИ УМИШЛЕНО СЪСИПВАТЕ МАЛКОТО ОСТАНАЛО ОТ ИКОНОМИКАТА НИ...
1
0
 
6
 
! Отговори
Асеновец преди 8 години
Мерките са позакъснели малко. Заради измислиците на ЕС фермерите ни са пред фалит. Продукцията се скапва. *** фашисти