Брюксел към България: Дайте и вие пари за Гърция!

Официална позиция по искането нямаме, а Еврокомисията ни чака
Обновена: 15 юли 2015 21:15 | 15 юли 2015 21:11,
760
Брюксел към България: Дайте и вие пари за Гърция!
Снимка: flickr

Eвропейската комисия потвърди, че ще иска от България и останалите 8 страни извън еврозоната да участват в спасяването на Гърция чрез гаранция за спешен заем от близо 13 милиарда евро, предаде БНР.

Гърция се нуждае от преходно финансиране за следващите 3 месеца, преди да започне новата ѝ спасителна програма, обяви комисарят, отговорен за общата валута, Валдис Домбровскис.

Поради очевидната липса на по-добри решения единственият възможен вариант остава Европейският фонд за финансова стабилност. Това е инструмент, който беше създаден в началото на дълговата криза и принципно трябваше вече да не се използва.

Още по темата

Във фонда обаче има налични пари от европейския бюджет като гаранция, които могат да покрият неотложните плащания на Гърция от 7 милиарда евро през юли и още 5 милиарда през август.

Без да върне просрочения заем към МВФ, той не може да участва в сключената сделка с евролидерите за 86 милиарда евро, а гръцките банки няма да получат помощ, за да спрат ограниченията.

Проблемът е, че се иска гласуване на ниво 28 страни, а повечето от членките извън еврозоната, като Великобритания, заявиха, че не желаят да поемат задължения заради гърците. Затова Комисията търси начин да ги обезщети и да им даде гаранции, обясни Домбровскис.

Една от възможностите е изкупуването на ценни книжа за гаранция или бъдещи парични трансфери от европейския бюджет в замяна на този заем.

Предложението отива отново на масата на финансовите министри. България официално не е изразила позиция, но на Европейския съвет на 26 юни премиерът Бойко Борисов заяви: "Ако бяхме сега в еврозоната, ние също ще трябваше да дадем пари за Гърция. И по-бедните ще дадат на по-богатите, което не ми се вижда логично".

Сега се оказва, че българският бюджет може да гарантира пари за гърците, въпреки че не сме в еврозоната.

Ветото срещу заема може да бъде заобиколено чрез гласуване с квалифицирано мнозинство на едва 15 финансови министри, представляващи държави с 65% от общото население на Съюза, обясниха източници от Брюксел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


760
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
447
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДВАМА ЕВРЕИ ОТИВАТ НА РОЖДЕНИЯ ДЕН У ЕДИ ПРИЯТЕЛ КАТО ВСЕКИ НОСИ ПО ЕДИН ПЛИК. ЕДИНИЯ НЕ СЕ СДЪРЖА ОТ ЛЮБОПИТСТВО И ПОПИТА- И ВСЕ ПАК ТИ КОЛКО ПАРИ СЛОЖИ В ПЛИКА?- ДА НЕ ИСКАШ ДА МИ КАЖЕШ ЧЕ САМ ПЛИК НЕ СТРУВА НИЩО??? ТАКА ЧЕ С ПРАЗЕН ПЛИК МОЖЕ ДА ГИ ПОДПОМОГНЕМ!!!
446
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърция е пионка в голямата игра на американски интереси.Въпросът е,че в момента светът се дели на два лагера:американски и китайско-руски където всеки се бори за световно влияние.Американците не желаят да губят страна и световно влияние,те могат да вземат пари но не и да дават.Затова ние трябва да платим за техните прищевки.Защо не оставиха гърците на Русия? Тя обеща да им помогне за оздравяване на икономиката и в същото време парламентът им разглежда възможност за отмяна на ембаргото.
445
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искам да видя как ще се надупарчи бат'бойко пред ЕС :)
444
0
 
31
 
! Отговори
супер як виц преди 8 години
"Брюксел към България: Дайте и вие пари за Гърция!"хахахахаххахахаааааааххххаахххххаахххххххххахахахахха :))))))))
443
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Понеже нямали правна възможност, ами това не означава ли, че Не е редно и неможе , небива и т.н. , Кой в света е тръгнал да дава пари на вятъра? Или май има скрити интереси. Или се правят на много загрижени. Аре стига с този театър. Като има - има , като няма - няма и край. Кво умуват на 1000 половината, това е извесно.
442
0
 
7
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 8 години
До Ехооо...,Ама ще ме скъсате от смях! Касата на ЕС ... че тия пари там, от де са, бре? :) Ти да не си мислиш, че това е ВСК на политиците? :D
441
0
 
33
 
! Отговори
КРАЯТ МУ СЕ ВИЖДА преди 8 години
СПОКОЙНО БЕ ХОРА ТОВА Е САМО НАЧАЛОТО НА КРАЯ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ
440
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Луди ли са?
439
1
 
13
 
! Отговори
що,бе преди 8 години
Ще им дадем примерно 500 000 000 eвро.Всмисъл под формата на облигации гарантирани от ЕЦБ.Срещу тях ще ни дадът за 50 години свободна икономическа зона в Кавала примерно,отделно ще ни плащат лихва по заема.Като се забавят наказателна лихва.Срещу тях може да получим и малко воени дамолети и кораби.Преференции за участие в приватизация и инвестиции.Всеки бг работник там със социални,здравни и пенсиони като всеки грък.Ко ши кажете,а?
438
0
 
21
 
! Отговори
ХА-ЩЕ НИ ПРЕЦАКАТ преди 8 години
НИЕ СМЕ в ЕС, но НЕ СМЕ В ЕВРОЗОНАТА (не ползваме единната валута) И ПОРАДИ ТОВА НЕ СМЕ ЗАДЪЛЖЕНИ ДА СЕ ВКЛЮЧВАМЕ ВЪВ ФИНАНСОВАТА ПОМОЩ ЗА ГЪРЦИЯ И ЗА КОЯТО И ДА Е ДРУГА ИЗПАДНАЛА СТРАНА ЧЛЕНКА НА ЕС!Можем ДА ОТКАЖЕМ, както пише, че други страни извън еврозоната са направили. Но не, ние ще поемем ГАРАНЦИЯ ЧРЕЗ ФИНАНСОВИ ИНСTРУМЕНТИ (за да не разбере НАРОДА, че трябва да плаща на гърците, чиито *** нашите родители подмиват). Помнете ми думата, ИЗБРАНИТЕ ОТ НАС политици, ще ни финтират!!!!
437
0
 
19
 
! Отговори
Божидар преди 8 години
Ко? Не!Искат от нас да наливаме и ние пари в бездънната гръцка каца? Няма как да се случи. Дори и за секунда да не си го помислят лакомите еврочиновници.Като ще държите насила Гърция в еврозоната, вместо заслужено да я изритате навън - действате, ама вие ще си плащате за масрафа.Аз от моите данъци пари за вас нямам.
436
1
 
0
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 8 години
До АнонименДа, то и аз съм съгласен, че ако ... Ама само "ако". Ако не се изколят поне 2-3 хиляди ***, няма как да стане. Ти сериозно ли мислиш, че има кой да го направи? За всеки ***, отсреща има поне 50, които се чудят как те да се наместят там. Ако наистина вярваш, че тука нещо някога ще се оправи, значи изобщо не мислиш!
435
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Завистлив българин:,,Ако на теб някой ти дължи пари и не ти ги връща ,друго ще говориш."Ти за банкерите ли си се загрижил? Окей, дай ми правото да си печатам пари и на теб ще ти дам няколко хилядарки, щом не щеш милион и после ще си търся лихвите.
434
0
 
12
 
! Отговори
НАГЛОСТ 5 преди 8 години
НИЕ СМЕ в ЕС, но НЕ СМЕ В ЕВРОЗОНАТА (не ползваме единната валута) И ПОРАДИ ТОВА НЕ СМЕ ЗАДЪЛЖЕНИ ДА СЕ ВКЛЮЧВАМЕ ВЪВ ФИНАНСОВАТА ПОМОЩ ЗА ГЪРЦИЯ И ЗА КОЯТО И ДА Е ДРУГА ИЗПАДНАЛА СТРАНА ЧЛЕНКА НА ЕС!Можем ДА ОТКАЖЕМ, както пише, че други страни извън еврозоната са направили. Но не, ние ще поемем ГАРАНЦИЯ ЧРЕЗ ФИНАНСОВИ ИНСРУМЕНТИ (за да не разбере НАРОДА, че трябва да плаща на гърците, чиито *** нашите родители подмиват). Помнете ми думата, ИЗБРАНИТЕ ОТ НАС политици, ще ни финтират!!!!!
433
0
 
5
 
! Отговори
3333 преди 8 години
КВА Я МИСЛИХМЕ КВА СТАНА
432
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до Хейтър Е искаш да кажеш да се примирим или да емигрираме, защото такъв е народа и оправия няма? Нали отнякъде трябва да се започне. Съгласен съм с 589, че ако народа не се надигне нищо няма да стане.
431
0
 
10
 
! Отговори
НАГЛОСТ 3 преди 8 години
НИЕ НЕ СМЕ В ЕВРОЗОНАТА И ПОРАДИ ТОВА НЕ СМЕ ЗАДЪЛЖЕНИ ДА СЕ ВКЛЮЧВАМЕ ВЪВ ФИНАНСОВАТА ПОМОЩ ЗА ГЪРЦИЯ И ЗА КОЯТО И ДА Е ДРУГА ИЗПАДНАЛА СТРАНА ЧЛЕНКА НА ЕС!Помнете ми думата - пари директно няма да даден, но НАШЕТО ПРАВИТЕЛСТВО, ще поеме гаранции чрез други финансови инсрумрнти и след това ще си плащаме на гърците като араби. Правителствата на страните от Еврозоната (ползващи евро) не могат да убедят електората да дава още пари, затова са опрели до нас. Ще ни прецакат! А ние ЩЕ СЕ СЪГЛАСИМ!!!
430
0
 
10
 
! Отговори
НАГЛОСТ 2 !!! преди 8 години
НИЕ НЕ СМЕ В ЕВРОЗОНАТА И ПОРАДИ ТОВА НЕ СМЕ ЗАДЪЛЖЕНИ ДА СЕ ВКЛЮЧВАМЕ ВЪВ ФИНАНСОВАТА ПОМОЩ ЗА ГЪРЦИЯ И ЗА КОЯТО И ДА Е ДРУГА ИЗПАДНАЛА СТРАНА ЧЛЕНКА НА ЕС !!!!!!!!!!!!!!!!!!Но ако поемем държавна гаранция, без да даваме пари - все едно че сме ги дали. ЕК си търси пари, но много им здраве. НИЕ НЯМАМЕ ЗАСЪЛЖЕНИЕ. Страхувам се обаче, че ИЗБРАНИТЕ ОТ НАС политици, отново ще продадат интересите ни - С НАШИТЕ ПАРИ!!!
429
0
 
5
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 8 години
До Не мога вечеТова е смешно! Докато не се потърсело отговорност ... кой да я потърси? Кой да предприеме мерки? Ти да не падаш от Марс? Даже и протестите ни са платени и фалшиви! От едната страна имаш крадливи политици, олигарси и всякаква паразитна ***, пазена от полицията. т другата имаш платени толупи, интересчии и проста ***, която вече 25 години ходи да гласува и да делегира права на престъпници. Това ни е народа! Не можешщ да очакваш да потърси сам на себе си сметка!
428
0
 
10
 
! Отговори
НАГЛОСТ преди 8 години
Това е наглост от страна на ЕК. НИЕ НЕ СМЕ В ЕВРОЗОНАТА И ПОРАДИ ТОВА НЕ СМЕ ЗАДЪЛЖЕНИ ДА СЕ ВКЛЮЧВАМЕ ВЪВ ФИНАНСОВАТА ПОМОЩ ЗА ГЪРЦИЯ И ЗА КОЯТО И ДА Е ДРУГА ИЗПАДНАЛА СТРАНА ЧЛЕНКА НА ЕС !!!!!!!!!!!!!!!!!!Затова би било по-добре за нас изобщо да не се натискаме за еврозоната и за еврото като официална валута. С лева сме си по-добре, по-независими и по-гъвкави!!!