Брюксел към България: Дайте и вие пари за Гърция!

Официална позиция по искането нямаме, а Еврокомисията ни чака
Обновена: 15 юли 2015 21:15 | 15 юли 2015 21:11,
760
Брюксел към България: Дайте и вие пари за Гърция!
Снимка: flickr

Eвропейската комисия потвърди, че ще иска от България и останалите 8 страни извън еврозоната да участват в спасяването на Гърция чрез гаранция за спешен заем от близо 13 милиарда евро, предаде БНР.

Гърция се нуждае от преходно финансиране за следващите 3 месеца, преди да започне новата ѝ спасителна програма, обяви комисарят, отговорен за общата валута, Валдис Домбровскис.

Поради очевидната липса на по-добри решения единственият възможен вариант остава Европейският фонд за финансова стабилност. Това е инструмент, който беше създаден в началото на дълговата криза и принципно трябваше вече да не се използва.

Още по темата

Във фонда обаче има налични пари от европейския бюджет като гаранция, които могат да покрият неотложните плащания на Гърция от 7 милиарда евро през юли и още 5 милиарда през август.

Без да върне просрочения заем към МВФ, той не може да участва в сключената сделка с евролидерите за 86 милиарда евро, а гръцките банки няма да получат помощ, за да спрат ограниченията.

Проблемът е, че се иска гласуване на ниво 28 страни, а повечето от членките извън еврозоната, като Великобритания, заявиха, че не желаят да поемат задължения заради гърците. Затова Комисията търси начин да ги обезщети и да им даде гаранции, обясни Домбровскис.

Една от възможностите е изкупуването на ценни книжа за гаранция или бъдещи парични трансфери от европейския бюджет в замяна на този заем.

Предложението отива отново на масата на финансовите министри. България официално не е изразила позиция, но на Европейския съвет на 26 юни премиерът Бойко Борисов заяви: "Ако бяхме сега в еврозоната, ние също ще трябваше да дадем пари за Гърция. И по-бедните ще дадат на по-богатите, което не ми се вижда логично".

Сега се оказва, че българският бюджет може да гарантира пари за гърците, въпреки че не сме в еврозоната.

Ветото срещу заема може да бъде заобиколено чрез гласуване с квалифицирано мнозинство на едва 15 финансови министри, представляващи държави с 65% от общото население на Съюза, обясниха източници от Брюксел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


760
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
427
2
 
1
 
! Отговори
1221 преди 8 години
ДРУГАРИ МОЛЯ ВИ НЕ СЕ ПРЕРЕЖДАЙТЕ НА ВСЕКИ ЩЕ МУ ДОЙДЕ РЕДА
426
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дотам ли стигнаха, да искат пари от най-бедната страна в ЕС за да могат гърците да купонясват...
425
0
 
3
 
! Отговори
1221 преди 8 години
НЕКА СЪБИРАНЕТО НА ПАРИ ЗА ГЪРЦИЯ ДА ЗАПОЧНЕ СЕГА
424
0
 
18
 
! Отговори
Не мога вече преди 8 години
Е айде стига с поредното издевателство върху българите. Смятам, че е време този *** народ да се събуди и да покаже, че има глас. Повече от 25 години безскрупулни и долни политици и техните приближени ни крадяха, а ние мълчим. Но смятам, че е време да се вдигнем. Да блокираме цялата държава от масови протести, докато не се потърси отговорност и не се предприемат реални мерки срещу онези, които е доказано, че с действията или бездействията си са действали само за лична облага и против България.
423
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дайте пари да спасим рибата от удавяне!!!!!!!!!!!!!!
422
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дайте пари да спасим Меркурий от прегряване!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
421
4
 
15
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 8 години
Какво пищите тука, бе? Плащайте и си трайте, овце! Цял народ знаеше, че *** е престъпник, ама гласуваха за него. Цял народ знаеше, че ЕС ни иска само за да ни дои и да си пробутва тука свръхпродукцията от ***, но се пънехте да ви приемат. Европейци ще ми ставали ... Гърците от векове са *** на Европа. Само смучат, без да дават нищо, така и ще бъде. А нас винаги са ни предавали и продавали българи, така и ще бъде! С тоя жалък, *** и гаден народ, толкоз!
420
0
 
1
 
! Отговори
1221 преди 8 години
ЧИЧО ЩО КАШЛЯШ
419
2
 
9
 
! Отговори
но пасаран преди 8 години
Разплулите се от благополучие гърци показаха чудеса и изнасилиха Европа, само и само да си запазят благинките. ЕС са се побъркали, ако наистина ни поставят пред подобно решение. Ако и този път ни пре....ат, просто нямат идея на какво е способен озверелият от мизерия и лишения българин. Да си препрочетат историята за балканското буре с барут. Желанието за излизане на Гърция беше блъф, НЕ ДАЙ БОЖЕ в България да се постави този въпрос.
418
2
 
8
 
! Отговори
Shark преди 8 години
А така! Къде са сега защитниците на Гърция, всички които твърдяхте че гърците били борбен народ и си отстоявали правата. А, що не пишете сега? Защото ми слагахте минусите когато казвах че ако Гърция не си плати ще плащаме всички ние, нали? Сега тези които защитаваха гърците да плащат, аз съм против! Радвам се че и Бойко Борисов е против и се надявам да удържи позицията си.
417
0
 
9
 
! Отговори
1221 преди 8 години
болен здрав носи
416
0
 
2
 
! Отговори
Завистлив българин преди 8 години
До АнонименНе, няма да ги взема. Ако на теб някой ти дължи пари и не ти ги връща ,друго ще говориш.
415
0
 
4
 
! Отговори
НИщо не давам преди 8 години
На грък, който се прави в България като студент на гъзар и е*е нашите момичета, Не 1 цент, ами 1-на троха не давам!!!!!!!!!!!!!!!!!!
414
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Толкова нагли могат да бъдат само банкерите. Начислили си безумни лихви и сега ще си ги съборат с цената на всичко ( те си определят размера на лихвите !!!). Банки...
413
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До vesko02........благодари за това на Е.С. и Тиквонии...щото сме по-безгръбначни и от медузите.
412
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Завистлив българинТеб като ти дадат 1млн, ще ги върнеш ли?
411
0
 
4
 
! Отговори
Завистлив българин преди 8 години
До АнонименНе разбрах кой изпапа паричките.
410
0
 
21
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Докарахме го до това ,българите ,които мият гръцки задн..ци,да помагат на същите с пари.
409
0
 
15
 
! Отговори
sid преди 8 години
Хуманитарна помощ да ,но пари в кеш не,защото никга няма да си ги видим.Колкото ги видя Европейската банка толкова и ние.Ако се съгласи Бойко да им даде да отива и да става премиер на гърчолята.Тук трябва да защитава нашите интереси.
408
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дайте им не се стискайте нали сте щедри вдигнахте пенсиите от юли!