Българските медици – сделка за милиарди на Саркози

Френското издание "Marianne" посвещава цял брой по темата
5 авг 2015 19:30,
35
Българските медици – сделка за милиарди на Саркози
Снимка: Булфото, ахрив

Френското списание "Marianne" посвещава цял брой на историята за освобождаването на българските медици от Либия през 2007 година.

"Хаос в Париж, шумотевица в Триполи. За две седмици случаят с освобождаването на българските медицински сестри и на палестинския лекар от Либия придоби размерите на скандал. Това е първият гаф на екипа на Саркози, който още през есента ще трябва да дава обяснения пред разследващата парламентарна комисия", пише френското издание в статия от 11 август 2007 година.

Красивият медиен успех на Сесилия може да се превърне в грозно петно върху правителството. И всичко това защото един човек говори твърде много. Именно синът на Кадафи - Сейф ал Ислам, е този, който непрекъснато прави признания и кара френската страна да реагира, да отрича, да признава, и всичко това в безпорядък.

Бившият президент Никола Саркози говори три пъти, но това не беше достатъчно. Бернар Кушнер, Клод Геан, Давид Мартинон, Жан-Пиер Жуйе, Ерве Морен също се втурнаха във вихъра. Когато обаче не си противоречат, техните изявления не хвърлят по никакъв начин светлина върху обстоятелствата около освобождаването на медицинските сестри.

Самият Сейф ал Ислам се забавлява да оповестява сметката за споразумението пред различни медии.

"Най-малко 300 милиона евро" за болницата в Бенгази, "сума в порядъка на 400 милиона евро" за семействата на заразените деца; "опрощаване на либийския дълг" към редица европейски страни – може би няколкостотин милиона евро; оръжейни договори за с Европейската авиационна отбранителна и космическа компания и накрая "голям ядрен реактор, който ще купим от Франция за милиарди"…

"Не е имало сделки", твърди от своя страна Никола Саркози. Ако се съди по изчисленията на сина Кадафи обаче споразуменията около освобождаването на българските медици възлизат на милиарди евро.

Официално върната в международната общност през 2003 година, след като се ангажира да се откаже от програмата си за придобиване на оръжия за масово унищожаване и да обезщети жертвите на терористичните актове, извършени от режима на Кадафи, Либия все пак си остана изолирана.

В Брюксел, Лондон и Париж бе решено да не се предприемат стъпки за сътрудничество и продажба на оръжия, докато сестрите и лекарят не бъдат освободени от Либия.

Саркози, който очевидно е бил в течение на започналите през 2004 година преговори за оръжейните продажби, ще срещне големи трудности да докаже, че преговорите не са завършили с крупен "пакет". По същия начин той ще трябва да обяснява и условията, поставени от Катар, който е бил призован да помогне на Париж, за да финансира част от споразумението, пише още "Marianne".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
2
 
! Отговори
Вал преди 8 години
продължение от долу :Аз кото съм се връщал в БГ следдълго отцъствие зъм целувал българката земя!!! А тия сестри , не забелязях нищо подовно, радост, щастие, сякош са били на хубава екзотична почивка. Вижте в архива на юу тубе, как изглеждат там. Много добре управени, фрюзира мейкап. В Либия в затвора това го НЯМААААА!!!! От един българин от чужбина !!!!
21
1
 
4
 
! Отговори
Вал преди 8 години
Не искам да обвинявам никого, за сестрите., но БГ направи няколко греши за да се стигне до там Правителството тога премахна РУ на МНО. И винаги посолствата в чужбина са били мащеха за българите които имали нужда от тях Много пъти ми се е случвало да пътърся помощ и почти никога не съм я получавал, освен Москва. И друто , когато мед.сестритя слязоха от самолета в София, въобще не ми изглеадаха че са били в Либийски затвор! Затбор в Азия или африка , в ада бих казал ,че се живее по добре.Аз като
20
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Мунч0явно си имал голям късмет щом описваш работната атмосфера и заплатите през 1990 и някоя след това като спокойни и приветливи. Хората нямаха пари за хляб, заплатата на баща ми беше 100 лева за къртовски труд, тока беше 70 лева и малкото дето имаше не само у нас, но и в съседите беше на вересия. Изобщо не беше розово и тогава който беше заминал зад граница живееше като бей. Просто разликата беше нечувана. В този ред на мисли, лесното и хубавото не е било тук при нас.
19
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А на кой са разчитат тук - на убавато Наде, дето омъжи щерка си за кой? Ае стига глупости - всички сме актьори в театъра..
18
8
 
6
 
! Отговори
Мунч0 преди 8 години
до 24.Сега трябва да ти стане ясно, че държавата нехаеше години наред за българските медици, които не са извършили никакво престъпление. Обещетението от държавата е поне някакъв морален реванш за тия хора, че дипломацията и агентурата ни бяха разбити и неработещи. Нормалните български граждани работеха тук в спокойна и приветлива атмосфера при семействата си, а не на другия край на света и сравненията, които правиш според мен са неуместни.
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Мунч0 виж сега мен не ме интересуват сделките за милиарди на тоя или оня, да си продават каквото желаят за колкото имат. Това нас не ни грее. *** е отношението на държавата към няколко човека, които бяха обезщетени, за "загубите " си , така че уж да живеят като другите. Да ама никой нормален български гражданин, който беше бачкал в ония години нямаше апартамент еди къде си и децата му не учеха в чужбина.Грозно беше, но както и да е. Кой каквото е вършил си е за него.
16
7
 
12
 
! Отговори
До злобеещия изрод преди 8 години
Имаш ли изобщо представа с какво се занимават там мед. сестри от други нации? Но колко са сплотени, когато трябва да се защитят?А бг управниците дремехаИзвестно ли ти е примитивното ниво, на което работят либийските мед. сестри (използване на една и съща спринцовка и на един и същи памук, за да попият след като са инжектирали няколко деца едно след друго)? Точно нашите сестри са протестирали срещу тази мърлявщина, а другите просто са си мълчали?Или няма къде да си излееш злобата и комплексите
15
9
 
13
 
! Отговори
Мунч0 преди 8 години
Българските медици бяха невинни и бяха разменна монета за Либия, за да договорят както облекчаване на ембаргото си така и възможност за различни договорки свързани с петрол и оръжия. Не се съмнявам, че Саркози е договорил продажбата на оръжия и реактори, а медиците бяха медиен бонус. Всичко отново беше за петрола Кадафи обяви, че иска да му се плаща в евро, а не в долари и настъпи мотиката. Та така форумни геополитици вярвайте на всичките мозъчни повърни, с които ви заливат ежедневно.
14
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Антонти сигурно си на 16 и не знаеш къде се намираш, надявам се да съм права, че иначе си загубен
13
16
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абсолютна тъпотия. Ако бяха работили тук, а не бяха ламтели за пари там - това нямаше да стане. Ок, да не лежат в техния затвор, ама да ги посрещаме тука с почести...защо??? Кои са тия какво са направили за родината си. Зарязали са я , не са плащали данъци дори, като нас глупаците. На семействата им докато са им валели либийските долари им е било доста по забавно от на нашите, които не сме имали пари да ядем. Просто пълна порнография е цялата история.
12
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И в какво точно обвиняват Саркози? Че е плащал на Либия, за да освободи сестрите ли? Може би е трябвало да ги оставят на съдбата им, защото освобождаването е много скъпо ли?Ако така се разсъждава, то не е чудно защо властимащите оставят мизерията да се вихри в България - защото е много скъпо хората да живеят нормално. Естествено това не се отнася за политиците - те са избрани, Бог е движил десницата на електората да гласува за тях.
11
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За този процес Либия иска експертното мнение на професор Монтание-откривател на вируса на СПИН.Професорът прави проучване и разбира,че епидемията в болницата в Бенгази е започнала далеч преди там да работят българи.Той връчва доклада си на властите,но такъв доклад не ги устройва.Тогава професор Монтание публикува доклада си в списание Нейчър.И така на целият свят става ясно,че нашите медици не са виновни за СПИН епидемията в болницата в Бенгази.Статията може да се намери в архива на списанието.
10
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
CERNOBORSADGII,A NE MEDIZI.
9
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименДългът който опростихме на Ирак е към 4 милиарда - след като убиха Саддам САЩ си назначиха марионетно правителсто и им казаха - няма да плащате дълга, той е взет при Саддам, едно правителство не е длъжно да връща дълговете на предишните. Германия и Франция също трябваше да опростят, в началото вдигнаха пара, но после янките ги натиснаха и те клекнаха.
8
14
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те не са медици. Само две са били медицински сестри - помощен персонал, а не медици. А лекарят не е бил никакъв лекар. Може да не са заразявали умишлено със СПИН, но са се занимавали с черна борса, незаконна обмяна на валута, незаконна търговия на алкохол и проституция.
7
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнтонВече 26 години избираме политици,които само рушат и крадат,а ние затъваме все по-дълбоко!Е,много сме кадърни и способни,няма що!
6
11
 
47
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
ЕС да не ни извива ръцете с тези медици, ако обича!
5
11
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
za takiva mishki-med sestri i edno evro ne davam
4
14
 
14
 
! Отговори
пип преди 8 години
али агджа номер 2 е този камиларски син
3
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнтонТо почти така стана! НАТО ги попука и от наше име!