Орбан към бежанците: Не идвайте!

Унгария затваря пътя към Германия, криминализира влизане без документи
Обновена: 3 сеп 2015 14:52 | 3 сеп 2015 14:47,
74
Орбан към бежанците: Не идвайте!
Виктор Орбан. Снимка: архив, Reuters

Не идвайте. Стойте в Турция и Сърбия, те са безопасни. С това послание унгарският премиер Виктор Орбан се обърна от Брюксел към хилядите бежанци и имигранти, прииждащи към Будапеща на път за Германия.

„Моля ви, не идвайте. Стойте в Турция и Сърбия, те са безопасни държави. Рисковано е да идвате, не можем да ви гарантираме, че ще бъдете приети“, заяви Орбан.

Той настоя, че „Европа не бива да лъже мечтите на хората“ и че по-безопасно за семействата и децата е да останат в „сигурните държави по пътя от военните зони до Европа“.

„Унгарците са уплашени. Европейците са уплашени, защото те виждат, че лидерите не могат да контролират ситуацията“, каза още Орбан, добавяйки, че той ще промени нещата с нови закони, които влизат в сила от 15 септември. Те позволяват засилване на граничния контрол и криминализиране на нелегалното пресичане на границите.

Той защити изграждането на телената ограда по 175-километровата граница между Унгария и Сърбия, обръщайки  се към бежанците: „Не можете да нахлувате, защото ако го правите, не мога да изпълнявам това, което Брюксел иска от Унгария“.

Още по темата

Орбан заяви, че занапред никой няма да напуска страната му без регистрация, включително бежанците, които са на гарата в Будапеща. Това се правело по искане на Австрия и на Германия, които искали всички влезли в Унгария да са описани, преди да напуснат.

„Никой не иска да остане в Унгария, в Естония или в Полша. Всички са тръгнали за Германия. В този смисъл проблемът с бежанците не е европейски, а на Германия“, обяви още унгарският премиер.

Изявлението на германското правителство, че няма да връща сирийци, отприщи нов пик в бежанската вълна към ЕС.

За разделяне на Европа на източна и западна говори и председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Според него изтокът искал да ограничи вълната със стени, а западът – чрез квоти за разпределение на дошлите.

„Твърдението, че проблемът не е европейски, а германски, е ефектно, но грешно“, заяви пък шефът на Европейския парламент Мартин Шулц. Той настоя за „честно разпределение“, ускоряване на процедурите за бежанците и връщане на отхвърлените. Унгария отказва квотите, позовавайки се на натиска, на който е подложена.

Междувременно стана ясно, че в сряда шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер ще предложи нови квоти за преразпределяне на 100-160 хил. бежанци между страните членки. Евролидерите се скараха по първата оферта за 40 хил., като се споразумяха само за 32 500, 500 от които ще получи България. Юнкер ще внесе проект за постоянен механизъм за преразпределение на прииждащите мигранти и списък с безопасни държави, молбите на граждани от които ще бъдат отхвърляни. Еврокомисията се надява така да ускори обработката на документите на вече дошлите, които вече са над половин милион.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
До 32 преди 8 години
Напълно съм съгласна с вас,въпреки негативния вот на хората. Българите на запад ги асоциират с ромите,които добре подържат негативния имидж на България.Арабите и ***,те са друга история.Западняците ги мразят,но се страхужат от тях и се оставят да им смучат социалните помощи като кърлжи. Любимия въпрос,който ми задават франсетата- Защо съпруга ви е със сини очи и толкова бял,нали е българин?
39
0
 
0
 
! Отговори
Vanko преди 8 години
До ЕВРОПЕЕЦAА теб директно да те изпратят в Сауд Арабия сигурно мнооого ше ти хареса
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
NA VSEKI MUSULMANIN PO EDNA SVINSKAGLAVA,DA ZELUVA KRASTA ,DA SE PREKRASTI V ZARKVATA I DA SE OTKAGE OT POKVARENATA MUSULMANSKA RELIGIA.
37
0
 
25
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 8 години
Тоя пич Орбан все повече ми се издига в очите, защото казва неща, които останалите политически мижитурки не смеят и да помислятл Разбира се, че искат да отидат в богатите дъжави. След като тези държави не искат да инвестират в Третия свят, той ще се изсипе лично при тях на крака. Това е. Ние не сме колониалисти, бедни сме и т.н. - какво да правят тук? Какво се правят на ощипани моми западняците? Скоро ще бъдат претопени и тогава няма да се ядосват.
36
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Помнете ми думата, това ще свърши, когата на всички поставят чипове. Тогава ще има пълен тотален контрол. Другарете от големите корпорации, затова ги съдадоха тези каши. Тогава и идил ще стане излишна и ще ги оправят много бързичко.
35
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Големо прецакване на либерастизма започна в тия последни апокалиптични времена. Достатъчно ни пържиха мозъците с евролиберастия. Дойде време гейовете по върховете на западащата бюрокрадция мощно да го издухат. Настават черни времена за жидомасонизма. Никой няма да се отърве от възмездието, помнете това!!!
34
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Орбан се бори с руслямизацията на Европа от руслямската държава. Спрете руслямския терор!
33
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не вярвам да се стигнеше до атомна война през 56-та просто, защото и двата лагера се бояха от нея/както и сега/. Западът правеше всичко възможно да агитира Източна Европа против Русия. /Не че имаше нужда от много агитация/. Но когато народите вдигаха глави им обръщаше гръб. Така беше и с Чехия 68-*** и с Полша 80-та. същото става и сега с арабите. Противопоставят ги и ги оставят да се избиват. Само, че не се сетиха, че може да има емигрантска вълна.
32
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Орбан и чешкия президент са пичовете и ще взривят ЕС.
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо да се преразпределят бежанците, те самите нямат ли думата?...............Ясно е защо, докато пристигнат в Германия ще похарчат по пътя еврата, после на нас ще ги пращат голи и боси.
30
2
 
43
 
! Отговори
ЕВРОПЕЕЦ преди 8 години
ВСИЧКИ МИГРАНТИ ДА СЕ ИЗПРАЩАТ ДИРЕКТНО В САЩ, ЩАТИТЕ СИ ЗНАЯТ ЗАЩО И НИЕ СЪЩО!
29
9
 
21
 
! Отговори
циник преди 8 години
БРАВО! Хайл Хорти! Хайл Орбан!
28
2
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Браво! Един разумен ход! Сега трябва и да спрат социалните помощи и тази лудост ще спре!
27
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на Орбан! Абсурдно е да пускаш хора без документи, без идентификация. Абсурдно е да поднасяш на такива хора каквато и да е демокрация на тепсия! Простотията и бедността нямат допирни точки с демокрацията не разбират, превръщатя в хаос и насилие. Има достатъчно примери за това.
26
1
 
11
 
! Отговори
456 преди 8 години
Държавите, които ги разбутаха, а сега ги спасяват в Средиземно море, защо не си ги отведоха директно у дома, а ги оставиха да бият хиляди колометри път (белким изпокапят още малко), за да ни демонстрират хуманизма си? Съчувствам на тези хора, но срама и отговорността се пада на други.
25
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Може унгарците да се мигрирали, но никой не е разбал. Нито живеят на гърба на местните, нито само религията афишират - станали са част о обществото, в което са попаднали /това е станало е с въпросния дядо от гръцка Македония от коентарите по-долу/. Вие видяхте ли колко пъти протестираха арабите в София - още не са дошли и взеха да се разпореждат!!!!!
24
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека скромно да отбележим, че тая работа с оградите, регистрациите я започнахме първо ние българите
23
1
 
33
 
! Отговори
каква стана тя преди 8 години
Арабска демокрация - такова животно просто няма. Племена, вождове, шиити, сунити, хабити, бербери, ислямисти, с една дума ***-ЗА-ЛО. И всички се мразят помежду си, и основен спорт им е да се кълцат денонощно. Тези освен с диктатура с друго няма оправяне.
22
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
30, 2 милиона унгарци емигрираха 56-та година. Не е като да е нямало емигранти! Какво означава да помогнат и да не си развалят рахатлъка! Конфликт с СССР би изначавал атомна война!
21
12
 
6
 
! Отговори
Анчо Шукри преди 8 години
Тоз Орбан ша го даваме насъд за правата начовека дето ги нарушава. Говори с езика наомразата.