Над 4000 мигранти влязоха в Унгария само за ден

В полунощ ще бъде завършена оградата на границата
67
Над 4000 мигранти влязоха в Унгария само за ден
Снимка: Reuters

Над 4000 мигранти са влезли в Унгария само за един ден вчера, съобщи правителствен представител в Будапеща, като добави, че оградата на хърватската граница ще бъде завършена в полунощ, предаде Франс прес.

Още по темата
До вечерта са били регистрирани 3 000 мигранти, а броят им се увеличил само за няколко часа до 4 400 към 22,00 ч. местно време (23,00 ч. бълг. време), заяви Дьорд Баконди.

Той съобщи също, че са монтирани 28 км от оградата на границата с Хърватия - от предвидените 41 км, и че тя ще бъде завършена в полунощ (22,00 ч. по Гринуич) благодарение на работата на 500 войници.

Баконди също така съобщи, че хърватски влак, докарал 800 мигранти в Унгария, е бил ескортиран от 40 въоръжени хърватски полицаи, като нарече това "безпрецедентен граничен инцидент".

Хърватското министерство на вътрешните работи снощи опроверга медийните информации за временно задържане в Унгария на хърватските полицаи, ескортиращи влака, предаде Франс прес.

"Някои медии публикуваха информации за предполагаемото арестуване на агенти на хърватската полиция в Унгария. Министерството на вътрешните работи на хърватия информира обществеността ,че тази информация е погрешна", се казва в комюникето, разпространено от агенция ХИНА.

Според хърватския "Ютарни лист" Баконди съобщил също, че полицаите били разоръжени, а машинистът на влака - арестуван, след което полицаите веднага се прибрали в Хърватия.

Полицаите са пътували с мигрантите, за да осигурят поддържането на реда, по споразумение с Унгария, заяви за вестника хърватският министър на вътрешните работи Ранко Остоич. Според него очевидно Унгария е решила "да се отметне и да наруши" споразумението.

В Хърватия вече са пристигнали над 17 000 мигранти по данни на министерството на вътрешните работи, цитирани от ТАСС, към вчерашна дата.

Президентът Колинда Грабар-Китарович след спешно заседание на Съвета за национална сигурност заяви, че може да се очаква голяма вълна в близките часове, а министерството на вътрешните работи помести на сайта си призив към гражданите, владеещи източни езици, да станат доброволци преводачи, за да облекчат общуването на властите с мигрантите. Най-търсени са арабски, персийски, сомалийски, пущу и урду.

Хърватските власти вчера транспортираха мигранти с влак или автобус към Унгария, докато други се насочиха към Словения.

Снощи словенската полиция разпръсна със сълзотворен газ група от няколко стотици мигранти, които се опитаха да преминат насила границата с Хърватия.

Инцидентът стана на граничния пункт Хармица, където мигрантите, поддържани от хърватски и словенски активисти, настояваха да ги пуснат в Словения, предаде Франс прес.

След едночасово напрежение, словенската полиция за борба с безредици използва сълзотворен газ срещу мигрантите, сред които имаше деца, опитващи се да пробият полицейския кордон на моста, който бележи хърватско-словенската граница.

Вчера премиерът Миро Церар заяви, че Словения може да създаде транзитни коридори за мигрантите, ако те продължат да прииждат, за да им позволи да стигнат до западна Европа" в добри условия".

"Ако бежанският натиск стане твърде силен, Словения със сигурност ще обсъди маршрути, т.нар. коридори, с другите заинтересовани страни", каза Церар след заседание на Съвета за национална сигурност в Любляна.

Словенските власти са регистрирали вчера над 1000 мигранти, влезли в страната, докато 700 остават струпани на граничния пункт Обрезе, на 20 км източно от хърватската столица Загреб.

"Нови бежанци пристигат непрекъснато и затова е трудно да се посочат точни числа", зави говорителката на полицията Аленка Дренек за АФП по повод мигрантите, които продължават да прииждат на граничния пункт Обрезе.

Словения завчера спря жп трафика с Хърватия, след като група от 150 мигранти се опита да влез в страната с влак за Цюрих. Влак с около 1 500 мигранти - втори от четвъртък сутрин, пристигна вчера в Загреб, близо до словенската граница, докато хиляди други мигранти, пристигнали от Сърбия, бяха транспортирани с автобуси към унгарската граница на североизток, предаде Франс прес.

Словения е готова да приеме до 10 000 бежанци, заяви в интервю за германски вестник днес словенския посланик в германия Марта Кос-Марко, предаде Франс прес.

"Ако бежанците подадат молба за убежище при нас, ще ги приемем и защитим. Имаме капацитет за това. Бихме могли да приемем до 10 000", заяви тя за в. "Райнише пост".

"В случай, че кандидатите за убежище надвишат този брой, страната ще бъде принудена да помоли за помощ Европа. Ние действаме съсгласно правилата на споразуменията от Шенген и Дъблин. В същото време оставаме хуманни", заяви посланичката. "Ние също срещнахме солидарност, когято бяхме във война през 1991 г. Тогава Австрия и Италия бяха готови незабавно да ни се притекат на помощ. Затова чувстваме като наш морален дълг да помогнем на бежанците", добави тя.

Словения, страна с население от 2 млн. души, между Хърватия, Унгария, Италия и Австрия, е залята от мигранти./БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Словенците имат чиста,подредена държава. Защо за бога им е този таралеж в гащите?Толкова бяхме очаровани от прекрасната им столица Любляна.Е тези на снимката добре ще се погрижат още по-бързо да "прогресират":
18
1
 
5
 
! Отговори
maria преди 8 години
За всичко е виновна МЕРКЕЛ!!!!ДОКОГА ЩЕ Я ТЪРПЯТ ГЕРМАНЦИТЕ! ПОГЛУПАВО ПОВЕДЕНИЕне е възможно!!Изветряла бабичка!!!
17
1
 
1
 
! Отговори
ммм преди 8 години
https://youtube/watch?t=7&v=8Kb4EBGTWoYето това са бъдещите германски доктори инженери и физици :)
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
hiliadi bejanci minavat prez Sofia da se pokloniat na Ceco bega4o, da razgledat 6-te muaHpertimenti, da doksnat tiosta mu deka nai da mesti parti iz bankite bez da ia fatat i da razgledat centralata na partia Beg-Gerb
15
0
 
7
 
! Отговори
аз преди 8 години
Виждам едни миролюбиви, сияещи от интелигентност, уравновесеност, мъдрост, житейски опит лица
14
0
 
19
 
! Отговори
изнервен преди 8 години
Някой да вижда на снимката нещо друго освен млади, здрави, прави мъже?
13
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Както е тръгнало, съвсем скоро европейците ще станат бежанци .
12
2
 
15
 
! Отговори
Ти преди 8 години
напускайте Европааа сирииици
11
0
 
11
 
! Отговори
Франц Фердинанд преди 8 години
Хърватия, Унгария, Славения и Сърбия ще нападнат Австрия? И ще възстановят Австро-Унгарската империя? Начело с британската рок-група Франц Фердинанд?
10
1
 
12
 
! Отговори
той преди 8 години
Зимата щяла да се окаже необичайно топла. Ако се окаже вярно и времето няма да е с нас - да се поспрат поне за малко прииждащите "бежанци".
9
0
 
17
 
! Отговори
в следващата серия преди 8 години
В следващата серия, в изблик на европейска солидарност, и в унисон с европейските ценности, Унгария ще бомбардира Хърватия.
8
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименАми от къде имат толкова пари бе?
7
3
 
2
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
до 37"Дибил"? Не разбирам думата, брат!
6
3
 
11
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 8 години
Полша няма да приеме бежанци. Тя е католическа държава и Запада я пази като буфер срещу Русия. Освен това Полша вече прие над 1 000 000 украинци.
5
2
 
32
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 8 години
Цяла Европа спи в евроатлантическа дрямка, докато исляма я полазва.Сал един Виктор Орбан е буден !
4
2
 
23
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Жалко за Европа ! САЩ и таковаха мамата. Факт !
3
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На Виктор Орбан му се иска да е новият Хитлер напараво! Браво човече!
2
0
 
26
 
! Отговори
Ivan преди 8 години
На снимката(както и на много други) се виждат предимно млади мъже. Повечето от тях са по-добре облечени от нас, българите. Да не говорим, че явно не бягат просто от войната, защото никъде в Европа не падат бомби(за щастие), но те не искат да останат къде да е...
1
0
 
7
 
! Отговори
vdch преди 8 години
Той със синята тениска май го виждах в София преди 2 години. Манол Глишев ли се казваше?