Бежанци се крият в наша църква в Одрин, но искат в Гърция

Местните се страхуват от болести, мигрантите живеят в скотски условия
Обновена: 19 сеп 2015 07:59 | 19 сеп 2015 07:45, Камелия Цветанова
59
Бежанци се крият в наша църква в Одрин, но искат в Гърция
Снимка: Reuters

Сирийски бежанци, които са част от множеството, окупирало Одрин, са търсили убежище в православни храмове в турския град. Група от мигрантите обяснила, че изповядва християнската религия и затова не е редно да остават в мюсюлманска страна, а трябва да бъдат пуснати в Европа. Това разказват местните в окупирания от бежанците град пред в. „Монитор“.

Още по темата

Хората в Одрин много се страхуват бежанците да не донесат зараза, каза свещеникът  в българската църква „Св. Георги” в града. Той е роден в Одрин и е четвърто поколение православен свещеник в тази църква, завършил е семинария у нас, а съпругата му е българка.

„Ние знаем, че тези хора живеят в скотски условия, не могат да се мият и къпят, не се знае какви зарази могат да донесат. Това са големите притеснения на хората в града. Тук живеят много изселници от България, както и много гърци. Ние сме толерантни, но се страхуваме от болест”, каза свещеникът.

Междувременно над 2000 бежанци пробиха вчера загражденията на жандармерията на магистралата от Истанбул за Одрин и влязоха в града. От турската столица продължават да прииждат нови и нови сирийци. Други 2000 души са спрени и лагеруват на автогара на няколко километра от Одрин.

До обяд вчера градът беше тих и спокоен. Мигранти разказаха, че едва 200 бежанци живеят в града нелегално, опитвайки се да се слеят с жителите. Преди няколко дни в двора на джамията в центъра лагерували около 1500 души, но били изтласкани от властите. В 15 часа вчера лидерът на бежанския лагер край магистралата съобщи на хората, че заминава за Анкара, за да иска да бъдат пропуснати до гръцката граница. От столицата щяла да дойде кола, за да го откара на среща с турския премиер Ахмет Давутоглу.

Хората започнаха радостно да скандират, но в същото време викаха, че 4 дни на това място стигат и не могат повече да живеят при такива условия. Бебета в кенгура, деца в колички, инвалиди в колички, мъже и жени на всякаква възраст организирано си взеха багажа и само за няколко минути напуснаха лагера крещейки „Победа!”.  Въпреки че турските власти бяха осигурили на бежанците химически тоалетни и водоноска, а на място дежуреше линейка, те бързаха да си тръгнат. 

В продължение на 4 дни те са живели на тревата отстрани на магистралата под жаркото слънце и рехавата сянка на няколко дървета, някои в палатки, други без палатки. В момента, в който тръгнаха към Одрин, голяма част от тях изхвърлиха край магистралата или на самото шосе завивките си. Нито един жандармерист не спря хилядното мнозинство. Само няколко полицаи регулираха движението, а линейката тръгна с хората. Млад мъж водеше групата, крещейки призиви, а други отстрани държаха лента, за да не бъдат прегазени хората от преминаващите по магистралата коли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има ли пилот в самолета?
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ало, хасковлията, като начало пиши на кирилица. И май не си разбрал - на този свят има и калашници за неканени гости. Това не може да продължава вечно! Отделно, че всички, включително и нашите кротки мюсюлмани с традиционния си ислям отиват у киреча.
23
1
 
4
 
! Отговори
ahmed haskovo преди 8 години
EY TEZI KURDI OPUSTUSIHA EVROPA NESA SIRIYSKI ARABI A SIRIYSKI KURDI ARABITE ZAMINAHA ZA YORDANIYA LIVAN I EGIPET A TAZI PAPLAC SA OT SIRIYSKI KURDI IRAKSKI KURDI DO PREDI TRI MESETSA BILGARITE ZLORADSTVAHA ZA PROBLEMITE NA TURTSIYA SIS SOBSTVENNITE SI KURDI OT PKK DASE MOLIM TIRPENIETO NATURTSIYA DA PRODAL JI DILGO STOTO PISNELIIM I TO SIS PRAVO PUSNAT LI TAZI LAVINA KIM BILGARIYA I EVROPA SIS NAS E SVIRSENO
22
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тръгнали преди 4 дни? По чия покана, кой им е дал ден и час за "отпътуването"? Кой непрекъснато ги насочва с приказки и действия към Европа? Защо си въобразяват, че е достатъчно само да тръгнат и ще газят границите като луди крави? Защо си мислят, че Европа им е длъжна да ги приеме, да им осигури работа, безплатен дом, издръжка, медицински грижии за всичко това е достатъчно само да стъпят на континента?!? КОЙ НАТИРВА СТАДОТО КЪМ ЕВРОПА?
21
4
 
17
 
! Отговори
Гневен българин преди 8 години
Вижте евроатлантическо-сородоидно-пропагандната снимка-две видимо възрастни жени в дясната й част и най-малко 100 зърга.Това ли са ви "жените и децата",Днес?*** между тях самите е ужасна,а се сетете както остават след като са се застояли някъде за дори кратък период от време.Мисля,че свинята е най-гнусното и долно животно за мюсюлманите,защото на подсъзнателно ниво те се асоциират именно с нея по ред причини и това допълнително комплексира и без това изостаналите в много отношения бради.
20
5
 
6
 
! Отговори
Бойко преди 8 години
Много интересна новина. Обаче тия "мигранти" следва да са много *** щом не бягат в Русия. Там било много "хубаво" според Сергей, Бойко, Олигарски и т.н. В Германия ги чакат само мъки. Големи мъки докато разберат значението на думичките Arbeit (Работа), Disziplin (дисциплина), Zeile (ред).....
19
0
 
11
 
! Отговори
? преди 8 години
от кого се крият???
18
3
 
22
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Тези не са никакви бежанци, това са нашественици, изпълняващи плана на САЩ за унищожение на Европа. Може дори да им е платено за това! Ако са бежанци от войната ще се установят на първото спокойно място, а то е .... Турция. Влизайки в Турция те вече са спасени. Защо не остават там, защо не ходят по другите държави от близкия Изток??? Разберете, това не са бежанци, и в случая трябва да сме благодарни че сме зле и не искат да остават тук. Всяко зло за добро, поговорката е вярна.
17
28
 
2
 
! Отговори
Професор преди 8 години
Турция трябва да бъде санкционирана за това, че не ги допуска в България. Искаме да си обогатим генофонда.
16
3
 
36
 
! Отговори
ВЪН преди 8 години
Въпреки платените сълзиви статии за "нещастните бежанци"-народът не е глупав и не искат ислямски терористи! Вече има много други клипове ,които показват истината за тия талибани-като скотове са, които имат една цел-да се впият в някой държава, да цокат и после да ореват всички, че не им зачитат правата, като не им позволяват да режат глави на християни, не им позволяват да изнасилват неверничките и прочие и прочие! НЕ ИСКАМЕ ИСЛЯМИСТИ В СТРАНАТА НИ, въпреки всекидневните платени статии!
15
1
 
23
 
! Отговори
БГ преди 8 години
Това са незаконни емигранти,а не бежанци!Време е ЕС да заяви,че не приема незаконни емигранти!ЕС не може да приеме Африка и Азия!!
14
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Свещеника да се страхува от Господ, да не го прокълне за безчовечността и скудоуието.
13
0
 
23
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 8 години
Европо, спиш !
12
0
 
8
 
! Отговори
Галя преди 8 години
18, така е, но въпросът е как да се спре това :(
11
2
 
33
 
! Отговори
тракийски бежанец преди 8 години
До анонимен 11Уважаеми Тъпчо,Подгонени и убивани от турците , българите от Беломорска Тракия са си дошли в майка България!А сега тези "твои" събратя са ислямски завоеватели, те не са бежанци!
10
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и друго колко ли са емигрантите от България избягали от комунистическия режим?
9
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Знаете ли през далечната 1993 година присъствах на събор на тракийските бежанци, не бях си и помислял , че има хора българи с такава омраза към България.
8
2
 
22
 
! Отговори
Дейтвие! преди 8 години
Това е само първа вълна с жени и деца, след тях тръгват млади мъже кандидат джихадисти. Ако България не покаже още в началото максимална твърдост проблема ще излезе извън контрол много скоро!
7
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
странното е че голяма част от българите са имали тяхната участ преди век
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Толкова са много ,така , че не могат да са само в една църква и то в НАША ?Много целенасочено е това заглавие ???Някой да не ги кани ?