Австрия не пуска мигранти от южната си граница

Около 700 души влязоха в страната от Словения през уикенда
7
Австрия не пуска мигранти от южната си граница
Снимка: Reuters

Австрийската полиция започна да спира някои мигранти, опитващи се да преминат през южната граница със Словения, съобщи говорител на полицията в провинция Щирия, цитиран от ДПА.

Около 100 души не са били допуснати да влязат от Словения през нощта, защото нито са заявили, че търсят убежище, нито са представили документи за пътуване на контролния пункт Шпилфелд. Те са останали да чакат на територията между двете страни, съобщава ТАСС.

Още по темата
В събота австрийската външна министърка Йохана Микъл-Лайтнер заяви, че не изпитва съчувствие към бежанци, които не са потърсили убежище на Балканите, а вместо това са се опитали да стигнат до по-проспериращи страни.
Според правилата на ЕС бежанците трябва да подават молби за убежище в първата страна от ЕС, в която влязат.
Това лято правилата често бяха пренебрегвани с нарастването на броя на мигрантите, объркали както служителите по границата, така и политиците в ЕС.

Вчера около 350 души си пробиха път от Словения в Австрия, втурвайки се покрай далеч по-малобройните австрийски полицаи.

Полицията ще прилага съответните имиграционни закони, "стига да успеем да се справим с потока", заяви полицейски говорител.

Повечето от близо 13-те хиляди мигранти, пристигнали в Австрия този уикенд, влязоха през Унгария, където границата остава отворена. На въпрос за различното отношение говорителят на полицията отговори, че Унгария отказва да взима обратно мигрантите.

Около 700 души влязоха в Австрия от Словения през уикенда, като се очакваше тази сутрин в Никелсдорф на границата с Унгария да пристигнат още 7000 души, съобщи местната полиция.

По данни на полицията в пристигналите два влака с мигранти днес е имало около 3000 бежанци. До обед те вече бяха преминали на австрийска територия.

Австрия е важна транзитна страна за мигрантите, бягащи от войната и бедността в Близкия изток, Афганистан или Африка. Те се опитват да достигнат Германия и други западноевропейски страни, отбелязва ДПА./БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Баба Меркел забърка едни ОГРОМНИ
4
1
 
0
 
! Отговори
g преди 8 години
sega pak avstria ima vanchna ministarka.da ne sa plenili hubavoto vanchno ministarsche
3
2
 
9
 
! Отговори
Мунчо от Под игото преди 8 години
Що става,бре? Отново пот османско иго ли или под ислямско...
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Австрия що се дърпа . Има такъв голям бежански център " Трайскирхен ".Сега да ги приема ! Как приеха 1 мил. поляци през 1990 ? Браво на Унгария - праща им ги и не иска никакви да им разпределят ?
1
1
 
30
 
! Отговори
Луцифер преди 8 години
,,бягащи от войната,, Бягащи към храната. Нашественици мързеливи.