Гарантирано: Лятното часово време остава

ЕК няма да се откаже от смяната на времето, не е убеден, че е вредно
29 окт 2015 14:38,
25
Гарантирано: Лятното часово време остава
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия няма да се откаже от смяната на времето в Европа два пъти годишно, защото няма достатъчно доказателства, че то е вредно.

Комисарят по транспорта Виолета Булц заяви в Европейския парламент в Страсбург, че учените са разделени за ефектите от лятното часово време и докато не се появят убедителни аргументи, то остава в сила.

„Гледаме сериозно на загрижеността на гражданите, но изследванията показват смесени резултати, които не са категорични“, заяви комисарката.

Тя призна, че Брюксел не разполага със сметки за разходите от смяната на времето, но подчерта, че ползите – за общия пазар и за съгласуване на разписанията в транспорта, са очевидни.

Смяната на часовниците през март и октомври е определена от европейската Директива за лятното време, която от 1981 г. задължава страните членки да превъртат стрелките. В изследване на Европейската комисия от 2007 г. се казва още, че то пести енергия, носи печалби в туризма, транспорта и селското стопанство и насърчава нощните развлечения на открито през лятото. В него се цитират данни от България, според които 0,01% от електропотреблението се икономисва заради допълнителната дневна светлина през лятото.

В рядко срещано единодушие депутати от целия политически спектър – от крайно ляво до крайната десница, поискаха отмяната на лятното време. Те се позоваха на множество академични изследвания, според които смяната на часовника предизвиква стрес, удвоява катастрофите и не пести електроенергия, тъй като икономията от светлината се компенсирала с разходите за отопление. Изтъкнаха се аргументи за нарушаване на съня на децата, преумора на шофьорите, както и премахването му от Русия през 2011 г.

Чешкият евродепутат Павел Свобода, който е най-активният радетел за отказ от лятното време, заяви, че само 20% от гражданите могат да се адаптират без проблеми към смяната. За останалите тя е свързана с умора, сънливост, мигрена, депресия, лошо храносмилане и е фактор, който може да отключи диабет, инфаркти и затлъстяване. Според него преките и косвени разходи за разрешаване на тези здравни проблеми се равняват на 130 млрд. евро годишно, почти колкото бюджетът на ЕС.

Германският му колега Михаел Крамер посочи, че само промените в разписанията на транспорта и логистиката два пъти годишно струват 1,7 млн. евро.

Депутатите посочиха още, че то вреди на здравето на животните, че е отживелица от ХХ век, че разстройва децата и че вреди на сигурността им, когато ходят по тъмно на училище.

„Смяната на часовниците довежда зимата за една вечер и отлага пролетта с цял месец“, заяви ирландският християндемократ Шон Кели.

Въпреки това Европейската комисия смята, че има по-важни въпроси за решаване, а и страните членки не протестирали срещу лятното часово време и докато не се появят убедителни научни доказателства, не смята да се отказва от него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разбира се,че имат много важна работа!Да следят кокошките да са щастливи когато снасят,да подбират подходящи играчки за игривите прасета преди да ги заколят,да следят краставиците да следват генералната евролиния без никакви изкривявания...И най-важното,да не забравят всеки месец да си лапкат тлъстите заплатки!Пусти чичко Адолф!..
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е какви по-големи доказателства искате, та то западните гейове, са изкукуригали и неадекватни от години. Негодници....
14
0
 
10
 
! Отговори
Идеалист преди 8 години
Не се тревожете. Начиновниците от Брюксел не им остава много време. Най-много да ни сменят времет още веднуж!
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не разбрах, тази комисия не се съобразява си искането на парламента, че за какво е тази комисия с кой трябва да се съобразява ако не с парламента ????
12
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако отрежа една ивица плат от единия край на одеялото, и го зашия на другия му край, то ще стане ли по-дълго?Питам само щото съм любопитенКуку
11
0
 
21
 
! Отговори
СЪНЧО преди 8 години
И какво от туй, че сме в глобалната демокрация, като пак някой тоталитарно ще определя не на себе си, а ми на 27 държави как да живеят и да дишат по часовника на кефа на някой.Да си независим по хубаво от това няма, ама ние винаги ще си намерим кой да ни "посъветва" даже и през океана ...!
10
2
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
И какво печелиш?! Излизаш от работа в 16.30 ч. /15.30 ч. истинско/ и на жегата получаваш удар. Печелиш?! По това време гърците си имат почивка и не излизат навън. Все им е тая за лятното часово време, а ние години наред се примиряваме с тази глупост!
9
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лятното часово време е много вредно за фермите и селското стопанство. Една крава, коза или овца свикнала да я доят в 7 ще даде много по- малко мляко в 6.Целия режим на животните се обръща и това се отразява зле на качествато
8
0
 
23
 
! Отговори
Шулц преди 8 години
Комисарката Виолетка казва,че евро депутатите били разделени по въпроса за вредата от смяната на времето и за това за сега остава. Ами как така не го отменихте тогава щом са разделени? Ами то е ясно- на някои са ви платили за да гласувате така и сте си защитили името "дупедати"!!!
7
0
 
24
 
! Отговори
555 преди 8 години
Да не говорим пък за някои страни (Скандинавия), където както и да въртиш часовника през лятото въобще не се стъмва, а през зимата - не се съмва. Имат по 3-4 часа съответно нощ/ден, ама и те с мъжете.
6
1
 
27
 
! Отговори
до 6 преди 8 години
Как да ти се отразява негативно и стресиращо като си с празна глава? Учените са го доказали много отдавна ,че нищо добро не се случва здравословно... Ами децата?
5
25
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И какво му е вредното? Пълни глупости, дори и с 5 часа да го променят. Мастиката се пие по всяко време, а работата не е гълъб да избяга.
4
1
 
34
 
! Отговори
онбашията преди 8 години
изключително много ме дразни тая двойна смяна на времето, дори спрях да нося ръчен часовник защото сверяването вече не е като едно време, дръпнеш врътката и за секунда си готов. то трябва да отвориш интернет, да намериш за тоя модел как беше....
3
39
 
6
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Аз съм "за" да остане. Нямам нужда сутрин да се съмва в 04:30. Нито пък помня някога да съм изпитал стрес от смяната :) Иначе съм съгласен с принципа, че каквото и да се реши, ние българите трябва да сме наобратно! :))
2
5
 
24
 
! Отговори
макето преди 8 години
в братска Русия въпроса е решен позамислете се за 16-тата република
1
3
 
52
 
! Отговори
аз преди 8 години
аха, за вредата от кривата краставица има достатъчно доказателства, но за вредата от смяната на времето - не. смешници