Сирени, обиски, арести, ранени в сърцето на Брюксел

Транспортен хаос в сутрешния час пик след спирането на метрото
Обновена: 23 ное 2015 11:16 | 23 ное 2015 11:16,
63
Сирени, обиски, арести, ранени в сърцето на Брюксел
Снимка: Reuters

Един мъж е бил ранен при полицейската акция в неделя вечер в Брюксел, съобщи прокуратурата. Той се опитал да избяга при обиск в снекбар в квартал "Моленбеек", където живее семейството на осмия терорист Салах Абдеслам.

Още по темата

Качил се в колата си и запрашил с висока скорост. Полицаите произвели 2 изстрела по него, но той успял да се отдалечи. По-късно бил заловен и се оказало, че е ранен. Не се уточнява състоянието му.

Общо 16 души са арестувани при акцията, проведена в 6 квартала на Брюксел, както и в южния град Шарлероа. При 22-та обиска не са намерени експлозиви и оръжия. Не е заловен и Абдеслам. Полицията отказва да потвърди информацията на два от най-големите френскоезични вестници в Белгия – "Соар" и "Либре белжик", че той е забелязан в Лиеж – на около 100 км източно от Брюксел и че е успял да избяга към Германия.

Прокуратурата ще се произнесе днес по мерките за неотклонение на 16-те задържани, но полицията вече обяви, че няма да дава информация за тяхната самоличност, нито как са свързани с атентатите в Париж или с подготвяните атаки в Брюксел.

Мащабната операция започна около 20 ч местно време и предизвика тревога в столицата, след като гости на града започнаха да разпространяват в Туитър информация, че полицейски и армейски патрули се намират в лобитата на хотели, а гостите им са призовани да се приберат в стаите си и да стоят далеч от прозорците. Полицията приканила и вечерящи в ресторантите в центъра да приключват с храната и да се прибират, а разхождащите се - да се върнат вкъщи.

Очевидци съобщиха, че дори съчленен автобус на градския транспорт е бил използван за барикадиране на улица в центъра. Обиските и арестите са приключили към 23 ч., но вътрешният министър Ян Жамбон заяви, че операцията продължава и че повече информация ще бъде дадена следобед.

Затварянето на метрото в понеделник предизвика транспортен хаос в пиковия час тази сутрин в Брюксел, когато хората се опитваха да стигнат до работа. Компанията за градски транспорт уточни, че част от трамваите са с променени маршрути, а от автобусите - един от 4 от нормалното разписание. Затворени са и 4 вътрешно градски гари, но влаковете се движат.

В понеделник са разпуснати училищата и университетите в града. Някои фирми, магазини и банки решиха да освободят служителите си, сред тях са „Икеа“ и „Декатлон“, моловете, басейните, спортните центрове. Не работят повечето клонове на банките KBC, ING и Belfius. Белгийските държавни институции работят. Европейските – разрешиха на служителите си да се трудят от къщи, където е възможно. Отменени са много срещи и заседания.

Федерацията на работодателите в Брюксел изрази разбиране към искането на властите, но всяка компания сама ще преценява дали да разреши отпуск на служителите си.

Вътрешният министър заяви, че максималното ниво на заплаха ще остане "колкото е нужно" и призова гражданите към търпение. Жамбон предупреди, че санкциите за невярна информация са сурови и ще бъдат прилагани. Въпреки това той не разкритикува инициативата на стотици последователи на Туитър да пускат котки в мрежата, след като полицията настоя да спрат снимките с местоположението на обиските.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: брюкселхаосакции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.