Сбъднат блян на финландците – всекиму по ?800 месечно

Критици: Безумие, хората ще се измързеливят съвсем!
14 дек 2015 14:37, Елка Василева
126
Сбъднат блян на финландците – всекиму по ?800 месечно
Снимка: архив, Reuters

Финландският премиер Юха Сипиле възложи на Държавната пенсионна компания, разпределяща цялата финансова социална подкрепа за жителите на страната, да подготви проект за въвеждане на т. нар. гражданска заплата. Тя ще замести всички досегашни плащания - от социалните помощи и помощите при безработица до облекченията за семейства с деца и добавките за жилище.

Всички суми, "подхвърляни" днес от държавата, са обвързани с изисквания към получателя, но гражданската заплата ще се дава просто ей тъй, само защото те има на белия свят.

Във Финландия ще настане комунизъм. Или най-малкото нещо подобно, което да отговаря на прочутата марксистка формула за бъдното общество: "От всекиго според способностите, всекиму според потребностите", пише Виктор Кононов, "Новие известия".

Очаква се програмата за граждански заплати да бъде задействана през 2017 г. в няколко финландски региона, а след година, щом се прецени ефективността й, да обхване цялата страна. Предвидено е всеки неработещ финландец да получава към 800 евро месечно - "чисти", без данък.

Проектът на кабинета не бе възприет с възторг от цялата страна. Днешното икономическо положение на Финландия е сред най-печалните в Западна Европа. Безработицата достига 12 на сто, а сред младежта - 20 на сто; БВП ще отбележи тази година отрицателен растеж - минус 0,2 процента, а догодина ще порасне едва с един процент. Обичайна рецепта на правителствата в подобни ситуации е да орежат всички дотации и плащания за населението. Финландското обаче прави точно обратното.

"Безумие. Хората ще се измързеливят съвсем, страната ще рухне в бездната", уверяват критиците на идеята. "Точна сметка и ефикасен начин да тласнем напред икономиката", твърдят настояващите за финансова революция. Сред тях е и главният икономист на "Данске банк" Рогер Йосефсон, коментирал решението на официален Хелзинки така: "Финландия е в изключително тежък период - реформата ще й помогне да преразпредели доходите на населението, да повиши вътрешното търсене и да намали инфлацията".

Подкрепено от мнозинството в парламента, финландското правителство заяви, че радикално ще промени системата за социално подпомагане още напролет. И добави, че са необходими нетрадиционни методи за въвличане на безработните в трудова дейност и за активизиране на икономиката като цяло. За чудодейна и спасителна рецепта бяха обявени редовните месечни плащания - без насрещни задължения - на всеки незает на трудовия пазар.

"Днешната система е отживелица - коментира радикалната реформа една от авторките й, Карина Ютила, директор на аналитичната компания Е2. - Безработните просто си седят вкъщи, макар с тях да се занимава огромен бюрократичен апарат, гледайки да полагат грам усилие поне."

Ютила изтъква, че държавата харчи за тези контрольори много повече, отколкото ще отпуска за граждански заплати на безработните. От друга страна, стига да знае, че издръжката не му е грижа, човек ще стане по-активен. "Един ще събере кураж да открие фирма, друг ще си развива хобито, трети ще се включи в доброволческото движение - казва тя. - Повечето хора са активни по природа, ние ще ги тласнем към самореализация."

Редица експерти смятат, че Финландия, възприела през 60-те основните принципи на т. нар. шведски социализъм - разработената в северната й съседка сигурна система за социална защита, просто прави нова стъпка напред, към "финландски комунизъм".

Упреквани от критиците, че "безработните ще се измързеливят съвсем", привържениците на реформата припомнят експеримента на Канада, въвела граждански заплати в едно малко градче през 70-те. Резултатът бе положителен - нарасна заетостта, престъпността намаля, заболяванията също. Но опитът не бе внедрен по политически съображения, защото влезе в противоречие с либералната доктрина за развитието на капиталистическото общество, според която държавната намеса в стопанството трябва да е минимална.

Според авторите на програмата за "финландски комунизъм", гражданска заплата от 800 евро ще е достатъчна, за да не се тревожи човек за утрешния ден, и същевременно малка - стимул да печели повече. Днес във Финландия има цял куп вакантни места с непълен работен ден, колкото да изкараш нещо, но безработните не ги заемат, защото всеки страничен доход се приспада от помощите - социални или за безработица. Размерът на гражданската заплата обаче ще е стабилен, независимо дали припечелваш.

Анкетите сочат, че 79 на сто от финландците одобряват въвеждането на гражданска заплата, предлагайки и бонуси към базовата сума за принос в общественото развитие - било то доброволна помощ за стари хора или подреждане на собствения двор.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още по темата: Финландияпомощи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нищо сбъркано няма, по-добре късно отколкото никога. Hяма само гърците да лапат баницата. Нека се направи в целия ЕС това.
43
0
 
20
 
! Отговори
Гошо тарабат преди 8 години
До АнонименС ***, радио и телевизор не се спори.Всичко, което твърдя, съм го видял с очите си.Накратко: за да се издигнеш в *** България, трябва да имаш преди всичко ВРЪЗКИ! Или ГРЪБ - както искаш го наричай. Изискване за компетентност не поставя никой.
42
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименЩе се напълнят с араби прииждащи лек живот в слава на Аллаха и с роми от цял свят....Прочети статията за какво става дума преди да пишеш глупости. Това е гражданска заплата. Бежанците не са граждани на страната и никога няма да станат.
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Гошо ТарабатаТака е на теория. Една позната работи човешки ресурси в голяма фирма и от нея знам какви пари взимат някои (не всички) големи шефове там....Гоше Тарабата и неговата позната са най-компентните, но на тях не им дават големи заплати, а ги дават на други некомпетентни и дори ги назначават на шефски места - тюх да му се не види, колко лошо е устроен светът, колко са глупави собствениците от бизнеса да дават високи заплати на некомпетентни хора.
40
0
 
6
 
! Отговори
Бате ви Бойко преди 8 години
Добра идея , и аз ще взема да давам гражданска заплата ама по 8 лева , щото мойте поданници повече не могат да си позволят. Така всеки безработен ще знае че ще има по четвърт хляб на ден и няма да се притеснява че ще умре от глад.
39
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще се напълнят с араби прииждащи лек живот в слава на Аллаха и с роми от цял свят.
38
1
 
15
 
! Отговори
мдааа преди 8 години
Едно 800 евро на месец ще ти стигнат да си наемеш една малка стая и може би да си платиш и тока. Така, че ако не ядеш и ходиш гол, вероятно ще си ОК.
37
0
 
36
 
! Отговори
Гундьо преди 8 години
В статията е пропуснато нещо много важно - предлага се съкращаване на цялата социална система - министерство, регионални и общински структури и със спестените пари и бюджета на социалното осигуряване се получава по 800 евро на човек. Може би някой ще сметне и нашите разходи за персонал и бюджета - да не се окаже, че за нас ще има по 1000 евро?
36
0
 
14
 
! Отговори
Гошо Тарабата преди 8 години
До 46Така е на теория. Една позната работи човешки ресурси в голяма фирма и от нея знам какви пари взимат някои (не всички) големи шефове там. При това са абсолютно некомпетентни, защото са назначени с дебели връзки - нещо обичайно за България.А Лиляна Павлова откакто е на власт уволни всички държавни служители с опит в МРРБ и ги замени с некомпетентни, но "нейни" мекерета. И това се счита за нормално в *** наречена България.
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 2017г. я камилата, я камиларя! Това е само проект, който не е окончателно одобрен. Има още 100 такива проекти, които ще се разгледат ноември 2016г. До тогава може и правителството да се смени, тъй като сгафи много. Така, че еофорията на писалата тези измислици е излишна.
34
14
 
4
 
! Отговори
patriot преди 8 години
Финладците са много зле щом на мързеливите дават 800 евро. Понеже съм неквалифициран работя на 3 места в бг и изкарвам около 400 евро, но се радвам, защото се трудя и шефовете ме ценят и търсят. Тримата ми работодатели имат скъпи коли и пътуват из цял свят без проблем. На единия дъщеря му е във Финландия. Тя му казала, че финладците са много мързеливи и не искат да работят. Шефа праща на дъщерята джобни по 2000 евро от бг, защото бизнеса му процъфтява. В бг с всяка година живота става по-добър.
33
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само мързеливците и некадурниците са безработни и бедни. В България 86% са мързеливци и некадурници, другите живеем добре и сме доволни.
32
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 41 Не става въпрос за това. По закон досега не можеха да разботят допълнително, защото им орязваха социалните помощи. В статията е правилно написано. Сега си получават този доход независимо от всичките им останали доходи, тоест вече нищо не ги спира да си търсят работа.
31
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко шефове в големи фирми взимат заплати по 10-15 000 лв, а са селяни и простаци,...Това не е вярно. Никой собственик на на фирма няма да наеме управител за с 15 хил лева заплата който е дошъл от село и не може да си изкара заплатата плюс да донесе печалби на фирмата.
30
3
 
23
 
! Отговори
нов финландец преди 8 години
Това в Булгария го има повече от 10 години.Една "самотна ромска майка" получава всеки месец по 1150 лв на "куп", но не иска да работи и ражда все нови и нови чавета.А отскоро за всеки "бежанец" има всеки месец по 1100 лв. издръжка.А за българските пенсионери колко?!- ами по 200лв. на месец им стига, че да не преяждат и препиват.Ето това е голяма "грижа" на държавата, че ако пенсионерите преяждат, има опасност да се споминат !?
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За каква работа става дума! Това което преди 40 години се правеше от 100 човека сега се прави от 2ма с новите производствени технологии. И пак заводите не могат да си продадат продукцията и търсят нови пазари. А ако купят нови машини и увеличат персонала само с 3-4% може да проузвеждат и 10 пъти повече. Иначе само мързеливците и некадърници не искали да работят, а 2.7 милиона българи работят за по малко от 400 лева. 2,7 милиона некадурници в България не могат да си намерят нормална работа.
28
1
 
8
 
! Отговори
Гошо Тарабата преди 8 години
До АнонименДа де, прав си. У нас някои получават заплати, несъразмерни нито с образованието им, нито с това колко труд полагат, нито поне с културата им. Колко шефове в големи фирми взимат заплати по 10-15 000 лв, а са селяни и простаци, които хабер си нямат какво работят подчинените им по 12 часа на ден за заплати, многократно по-малки от "гражданската" във Финландия.Да не говорим за политиците и висшите държавни чиновници. Комунизъм по нашенски!
27
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази които не искат да работят не трябва да получават нищо!...А тези които нямат възможност. Или работа има за всеки, но само некадърниците не могат да си намерят. В някои райони на България некадърниците са над 60%, а в тази статия се казва, че 20% от младежите във финладния не работят - и те са некадурници и мързеливци.
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отново неграмотно написано!!
25
5
 
9
 
! Отговори
от Финландия преди 8 години
800 eвро не са нищо във Финландия. Стигат за 1 седмица. Там е страшно скъпо, а авторката на статията е доста първосигнална и пише поръчкови статии.