ЕС налага най-голямата глоба за картел в историята си

Схемата била между DAF, Daimler, Iveco, Scania, MAN и Volvo
30 май 2016 11:22,
14
ЕС налага най-голямата глоба за картел в историята си
Снимка: Reuters, архив

ЕС ще издаде най-крупната глоба за картелно споразумение в историята си като наказание срещу най-големите производители на камиони в Европа. Те са заподозрени, че са координирали образуването на цените и са забавяли внедряването на нови технологии за изгорелите газове, пише "The Financial Times".

Европейският комисар за конкуренцията Маргрете Вестегер е издала обвинителен документ срещу DAF, Daimler, Iveco, Scania, MAN и Volvo/Renault през 2014 г. Четири от тези компании вече са отделили средства на стойност 2,6 милиарда долара.

Източници, близки до преговорите по въпроса, заявиха, че очакват глобата да бъде наложена тази година, вероятно до няколко седмици, освен ако ЕК не анулира решението си.

Очакваната глоба вероятно ще надвиши предишното рекордно наказание в размер на 1,4 милиарда евро, което бе наложено през 2012 г от ЕС за картел на производители на електроннолъчеви тръби за компютърни монитори и телевизори.

В ЕС оперират над 600 000 превозвачи, повечето от които част от малкия бизнес. Твърди се, че тайното споразумение между крупните превозвачи е увеличило цените на абсолютно всички стоки в Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
17
 
! Отговори
bros преди 7 години
И кухичък отвътре, че да думне качествено ;)
9
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Камаз в момента произвеждат вариант на стария Мерцедес Актрос по лиценз , като един от акционерите в руската компания е именно Даймлер . Според руските тираджии качеството далеч не е същото като при оригинала
8
11
 
24
 
! Отговори
Местан - Спасителят преди 7 години
Да купуват Камаз. Най добрият камион в света, докарал 10 първи места на рали Дакар. А това е най добрата реклама.Ти земи си купи една руска пералня место да квичиш тука. При камионите има картел, докато Камаз не се включат, няма и да се продават.
7
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не че само при нас има картели - но само при нас те са защитени от специална комисия - КЗК!
6
6
 
36
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 6Тук грешиш и то доста. Камаз има грубо 3 групи модели. Военни, За Руската безпътица и линейни - тоест ТИР. ТИР още преди 4 или 5 години вкараха западни технологии и сега имат камиони по евро 5 стандарт с 1 милион км гаранция и следене по ГПС машината за са пристигне помощ ако нещо се повреди.За Тежките машини в пост ссср пространство само Беларус ги бие с МАЗ.
5
12
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен"Да купуват Камаз. Най добрият камион в света..." къде си видял па ти камаз бре :) онова дето го карат по ралитата е толкова далече от камаза дето се прави серийно че не мога да го опиша ... виж емблемата е еднаква :)
4
3
 
29
 
! Отговори
Румбо преди 7 години
Ами че това са кажи-речи всички производители на камиони в Европа!?И каква е връзката между картела на производителите на камиони и превозвачите???Нещо май се губи при превода!
3
12
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да купуват Камаз. Най добрият камион в света, докарал 10 първи места на рали Дакар. А това е най добрата реклама.
2
13
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми ЕК са бетер фашисти. Картелно споразумение между всички производители на камиони ???? *** сте вие от ЕК , ще съсипете цяла европа , ще изгоните бизнеса в Азиа , *** такива.
1
0
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нашата КЗК е по-велика!