Почина британска депутатка, намушкана с нож

Има арестуван, мотивите за нападението не се съобщават
Обновена: 16 юни 2016 21:40 | 16 юни 2016 20:05, Петя Славова
51
Почина британска депутатка, намушкана с нож
Снимка: архив, Reuters

Британската депутатка Джо Кокс издъхна от раните си по-малко от час, след като бе простреляна и намушкана с нож днес посред бял ден в град Бърстол, в централна Англия, предадоха осведомителните агенции.

41-годишната лейбъристка, майка на две малки деца, бе нападната от 52-годишен мъж на среща с избиратели в нейния район. Нападателят е арестуван. Според полицията той е действал сам и не се издирват негови съучастници. Самоличността му не се съобщава. Мотивът за атаката засега е неясен. Друг 77-годишен мъж, намирал се наблизо, е ранен при атаката на убиеца, пише БТА.

Убийството на депутатката само седмица преди съдбоносния референдум за членството в ЕС предизвика силен шок във Великобритания, където насилието срещу политици е твърде рядко явление. Ръководствата и на двата лагера - за излизане и за оставане на страната в ЕС, обявиха, че засега прекратяват кампаниите си. Не е ясно дали убийството е свързано с яростния дебат между противници и привърженици на членството в ЕС, отбелязва Асошиейтед прес.

Премиерът Дейвид Камерън нарече убийството на опозиционната депутатка "трагедия". "Тя беше активен и ангажиран член на парламента", каза той и изрази дълбоко съчувствие на нейния съпруг Брендън и на двете им деца. Премиерът отмени планираната си реч на митинг в Гибралтар заради трагичната гибел на политическата си опонентка.

Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин каза, че "цялата партия и цялото лейбъристко движение - дори цялата страна, са в шок от ужасяващото убийство на Джо Кокс". Гуверньорът на централната Банк ъв Ингланд Марк Карни също отмени предвидена за днес реч.

Според свидетел на убийството, цитиран от британската агенция Прес асосиейшън, Кокс се оказала въвлечена в схватка между двама мъже в Бърстол, на 320 км северно от Лондон. Един от мъжете се сбил с Кокс, после се чули два пистолетни изстрела и тя паднала между две коли. "Дойдох и я видях да лежи на земята", каза очевидецът.

Според съдържател на близко кафене, цитиран от Би Би Си, нападателят стрелял три пъти срещу депутатката. Още при първия изстрел тя паднала на земята, а после той отблизо стрелял още два пъти в нея и я намушкал с нож.

Кокс бе избрана за депутат в долната камара на британския парламент през май м.г. Тя бе особено активна по въпроса за гражданската война в Сирия и остро критикуваше нежеланието на правителството да се намеси по-активно с военна сила срещу екстремистите от "Ислямска държава", за да бъде разгромена групировката по-бързо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 27 (28):На въпросният нашенец пожелавам да го засече некой голям Педеран Пехливан и при опита за шамарене да му скъса дирника както от е...е, да има за какво да разправя на внуци, като порастне.
32
2
 
2
 
! Отговори
------- преди 7 години
А в случая с бития французин, подобни инциденти са ежедневие у нас и са част от всекидневните АГРЕСИВНИ отношения между хората
31
1
 
3
 
! Отговори
До 27 преди 7 години
А днес един наш англичанин тръгнал да меомайва колко мирна и спокойна нация саанглосите, като коментираше и плюешенашенеца че нашамарил някакво франсе,щото му засякъл пътя .-----------------------------------------------------------------Да, такива са в действителност. Има голяма разлика между случая с бития французин заради пътно нарушение тук и някакъв най-вероятно психопат ,чийто мотиви да застреля депутатката явно са били политически. При това депутатката явно се е движила свободно и без охрана, за разлика от тукашните бронирани в мерцедеси и с бодигардове! А в случая с бития
30
0
 
0
 
! Отговори
до 34 преди 7 години
така е, затова пък сме много активни в самозапалването... Анонимни фалки - колкото си искаш
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Самоличността му не се съобщава" - В английски сайт пишеше, че се казва Tommy Mair.
28
0
 
13
 
! Отговори
111 преди 7 години
Такова нещо в България никога не може да се случи..
27
3
 
8
 
! Отговори
муспи преди 7 години
До АнонименТрябва да има ред в тази война на геноцид. С Плевнелиев да се започва е губене на време и куршум, - Пръв Бойко, веднага следват Министерския съвет и Народното събрание с общи взривове. След това Соломон Паси - бавна и мъчителна смърт като му се отрязва главата с бръснарско ножче. Общо са около сто хиляди, като няма да се забравят и всичките ЦСКА. А евреите?!?!?! - Наказани с живот! Този живот който те устроиха на българите, - оградени в резервати при много лоши санитарни условия.
26
0
 
6
 
! Отговори
озарен преди 7 години
До циникаку ку. в днешните така наречени леви няма нищо, ама нищо общо с лявото от преди 30-40 години.левите са проводници на американския неолиберализъм целящ света като цяло да бъде подчинен на американската финансова олигархия.
25
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин бил изверг!!!! Абе ,хора, намерете си по-приятен и почтен начин да изкарвате пари или сте толкова *** и некадърни, че само за *** ви бива! Когато използвате подобни квалификации, сте длъжни да ги докажете! Изверги са тези, които платиха на фашизирани *** в Украйна да убиват и изтезават, които палеха живи хора в Одеса и стреляха малки деца! Големите изверги запалиха локални войни и потопиха Северна Африка, Ирак, Либия,Сирия в кръв. За да си продават оръжията и да си пълнят джоба.
24
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А днес един наш англичанин тръгнал да ме омайва колко мирна и спокойна нация са англосите, като коментираше и плюеше нашенеца че нашамарил някакво франсе ,щото му засякъл пътя .Аз като говоря, че на запад е *** - не вярват мамицата им и юро духхаачите . Там не само че те пушкат, ами и те приколват за всеки случай, ето защо очото е още жив - много толерантни сме станали :)
23
1
 
21
 
! Отговори
Anon преди 7 години
Този дето е стрелял от упор и мушкал за по сигурно с ножа със сигурност не е идвал на Слънчев Бряг ... Което е много жалко ;)
22
6
 
46
 
! Отговори
циника преди 7 години
стига с тоя путинизъм, бе. Хиляди хора по света са умирали от футболно хулиганство много преди Путин да го е имало на тоя свят. Спрете вече с тая русофобска свин.щина, маскирана като политическа загриженост
21
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нападателят сигурно е от силямска държава :) хохохохо
20
0
 
40
 
! Отговори
Аман... преди 7 години
от новини за чужди хора. Англия въобще не ме интересува,нито Путин нито *** обама. Искам да попитам Плевнелиев ,кога ще се завърна от гурбет и да живея и работя в собствената ми страна,а не да ходя немил недраг.
19
34
 
6
 
! Отговори
demograph преди 7 години
Путинизмът ще донесе повече зло на света от хитлеризма и сталинизма. За жалост ще сме свидетели...
18
49
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората на изверга Путин от ФСБ и ГРУ действат както във Франция така и във Великобритания. Във Франция са маскирани като футболни фенове, а във Великобритания като противници на ЕС. И във двете страни оставят трупове след себе си. Във Франция има убит фен на английския отбор и само защото се намира в мозъчна смърт т.е. той вече е фактически е умрял не са осъдени по сериозно тримата руски убийци а на някакви смешни срокове 2 год 12 месеца и 9 месеца.
17
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А Плевнелиев кога?
16
11
 
12
 
! Отговори
циника преди 7 години
някои хора сте толкова заслепени от див фашизъм, че дори и в убийство, извършено от див националист ви се привижда ръката на някой мюсюлманин. Жената е лейбърист, ярък застъпник на лявото, интернационалист. Доста нагло е англичаните да искат брекзит при положение, че точно те са най-големите бенефизиенти от ЕС!
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
о
14
5
 
26
 
! Отговори
nina преди 7 години
Жената оставя 2 дечица на 3 и 5 години.Ако му видите снимката на убиеца-абсолютно психо!Жалко за жената,да почива в мир!