Визи, работа, пенсии... 7 последици за британците

Те бързо ще започнат да усещат последствията от решението си
Обновена: 25 юни 2016 07:49 | 24 юни 2016 22:00,
248
Визи, работа, пенсии... 7 последици за британците
Снимка: Reuters

Независимо дали живеят в Обединеното кралство или в друга страна от Европейския съюз, в ежедневието на британските граждани вероятно бързо ще започнат да се усещат последиците от излизането на страната от ЕС.

Какви са основните промени, които могат да се очакват от тази раздяла?

ВИЗИ

Най-непосредственото и осезаемо отражение вероятно ще се почувства при свободата на движение на британските граждани в другите страни от ЕС. Ако досега за придвижването им в шенгенското пространство беше необходим само обикновен документ за самоличност, макар Великобритания да не беше част от него, след излизането от блока на 28-те британците ще трябва да имат виза, за да пътуват в континентална Европа. Досега само 44 от 219 държави изискваха визи за британски граждани.

ПЪТУВАНЕ

Британските домакинства ще трябва да се подготвят да плащат повече от преди, ако искат да прекарат почивката си на Стария континент - не само защото сривът на лирата спрямо еврото неизбежно ще намали покупателната им способност, а и по силата на общностните споразумения, които позволяват на всяка европейска авиокомпания да оперира без ограничения в честотата, капацитета или цените в европейското въздушно пространство.

"Единният пазар даде възможност на "Райънеър" да популяризира революцията с евтините полети в Европа", припомни в средата на май генералният директор на британската нискотарифна авиокомпания Майкъл О'Лиъри. Да не говорим за цените на роуминга при мобилните телефони, които също бяха хармонизирани на европейско равнище, или за възможностите, които предоставят европейските регулации - например да получиш парично обезщетение при закъснение или анулиране на полет.

РАБОТНИ МЕСТА

Макар привържениците на Brexit-а да превърнаха гарантирането на работните места на британците в един от стълбовете на кампанията си, има вероятност в резултат от излизането на Великобритания от ЕС много работни места да бъдат преместени другаде, особено при големите банки, които имат офиси в лондонското Сити.

Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на "Джей Пи Морган", предупреди в началото на юни, че американската банка, която има повече от 16 000 служители на шест места във Великобритания, може да съкрати от 1000 до 4000 души, предимно работещи в бекофисите и търговските зали. "Морган Стенли" на свой ред, възнамерява да прехвърли в ЕС 1000 от общо 6000 работни места в Обединеното кралство, а "Голдман Сакс" се очаква да премести в ЕС най-малко 1600.

За британците, живеещи в Европа

Брекзитът очертава още по-голяма главоблъсканица за 1,3 милиона британци, които живеят в други европейски страни, най-вече Испания (319 000 души), Ирландия (249 000), Франция (171 000) и Германия (100 000).

ПЕНСИОНЕРИ

Доходите на пенсионираните британци може да започнат се топят като сняг поради силното обезценяване на лирата, което може да застраши инвестициите им в имоти в приемната държава. "Аз получавам пенсията си в лири във Великобритания и ще гледам безпомощно като доходите ми намаляват. Ще се питам какво да жертвам - почивката ли, колата ли или къщата - и да се върна", прогнозира Брайън Хинчклиф, пенсиониран учител, който от 2000-та година живее в Перигор, Франция.

ЗДРАВНА ЗАСТРАХОВКА

Друг проблем възниква със здравното осигуряване на британците, живеещи в чужбина, например във Франция, където те се ползват от националната система за здравеопазване, но по силата на двустранно споразумение за това плаща британско обществено здравеопазване. В същия дух отсега нататък от британците, работещи в ЕС, може да започне да се изисква разрешително за работа.

ЕВРОКРАТИ

Професионалната съдба на около хилядата британски чиновници, работещи в европейските институции, най-вече в Брюксел, също изглежда по-несигурна от всякога. Някои от тях вече обмислят да придобият второ европейско гражданство, по-специално белгийско.

Нови граници?

ГЕОГРАФИЯ

Излизането на Великобритания от ЕС може да има и една по-неочаквана последица - да направи отношенията с някои от непосредствените й съседи проблематични. Испания може да се изкуши да затвори границата си с Гибралтар - прилепена към Андалусия скалиста територия с площ 6 кв. км, на която живеят 33 000 британци.

В по-северната част на Европа Brexit-ът може да доведе до въвеждане на граница между Северна Ирландия и Ирландия, което ще затрудни ежедневното придвижване на хиляди хора.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
4
 
9
 
! Отговори
Kolcho преди 7 години
На Европа единствения ход за да съществува като съюз е да излезе от НАТО и да направи собствен отбранителен съюз. Видя се, че с простотиите в Украйна, провокацията със сваления руски самолет в Сирия (което беше на косъм да предизвика сбъсък НАТО-Русия) и тълпите мигранти Европа е безгласна буква в НАТО, кадето най-големите армии са на САЩ и Турция. Така Европа чрез НАТО става заложник на интересите на САЩ и Турция.
58
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Той работи в метрото и казва, че много от белите хора са се преместили от кварталите с имигрантско население, но вече няма къде да отидат. И двамата
57
2
 
2
 
! Отговори
Romarien преди 7 години
Значи тъка кръстя *** Ромариен и не ме евава на къде са тръгнали тия ингилизи да са живи и здрави,имат си здрава майка Елизабет някяква си тя ша ги гледа.
56
2
 
4
 
! Отговори
ODESSA преди 7 години
Всичките селяни сме се разтреперали агент розови ***. Немската индустрия със руските ресурси е непобедима сила. Агент Щирлиц.
55
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Я СЪМ Мала ***!"
54
2
 
0
 
! Отговори
До 121 преди 7 години
Брадчет направо ме уби,сега разбирам връзката между *** и ***"к*а и ла кръстя дълтеря си
53
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Те бързо ще започнат да усещат последствията от решението си"И бързо ще се оправят. Няма да са богати и преуспели като европейска България. :D
52
2
 
1
 
! Отговори
Romarien преди 7 години
Ей гледам само много приказват пък никой не можа да каже кво означава ***
51
4
 
7
 
! Отговори
леле преди 7 години
Както и се очакваше атаката към англия започна.Не случайно америнаците пуснаха ''олимпос хас фолен''сега.А пък англичаните им пуснаха ''братята гърби''.Така е в живота,за да си голям се иска топки и не само да биеш,а да можеш и да поемаш удари.И все пак да плашиш Англия,разбирай и Канада,Австралия,Холандия и още няколко сериозни държави,с това кой ше им бере ягодите е смешно.
50
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До RomarienТрола е ей такова като Путин. Тоя Путин го видях на снимка и баш на *** мяса. Кръщавай смело, съдейки по коментарите явно е някав велик човек! Няма да съжаляваш!
49
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те британците ама хич не се притесняват. Обаче българите са като цапнати с ***. Що бе хора?:))))
48
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не всички ще предоговарят ,никой няма да им позволи,на този свят има цивилизация и прериферия ТПТИ не търпи предоговаряния,в таз игра няма балъци,подписите са положени
47
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето затова, за да затриеш една държава, първо трябва да унищожиш образованието в нея! После пpостите хора лесно биват управлявани.Днес вече населението ни е доста запълнено с необразовани и неуки хора, които нямат способности за поемане на по-сложни умствени задачи от това да гледат футбол, да пекат кебапчета и да пият бира (съдейки по коментарите - и водка)... ааа и да бият жена си.И затова са все повече коментарите които харесват резултата от Брекзита. Лошо! И нас ни чака същото при избори!
46
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Селяни кой ви каза ,че Англия ще напусне ЕС ?Селяни Англия ще предоговори отношенията си със ЕС и няма да има зависимост от ТПТИ,това е играта ***,тези на острова са стари мошенници и не мислете ,че са се прекарали щот суверена така бил решил
45
1
 
1
 
! Отговори
До 107 Romarien преди 7 години
Ей дас родния булгърски език ли си го забрави ва брдчет,кофти ми стана
44
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А тази кypвa пищеща се странджата прави бибитки без пари и после с тези уста говори.
43
6
 
2
 
! Отговори
ODESSA преди 7 години
Rauss dabei. :) Европа със Русланд :).....
42
1
 
8
 
! Отговори
К преди 7 години
Веднъж със стомна за вода (1 световна война),втори път със стомна за вода (2 световна война) след този референдум британците счупиха стоманата.Вече не могат да предизвикват войни за да решават вътрешните си пролеми.
41
4
 
7
 
! Отговори
ааа преди 7 години
По воят на "демократите" може да се разбере,че изборът на англичаните е правилен.
40
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде стига с тези англичани. Ме не занимавайте с глупости ! Кажете за последиците от нашата пенсионна реформа , за нашата безработица, за нашата здравна система. Българите оправихте , че на англичаните тръгнахте да берете кахъра.