Германия и Франция в супердържава! А ЕС?

Берлин и Париж връщат идеята за Европа на две скорости
28 юни 2016 07:00,
133
Германия и Франция в супердържава! А ЕС?
Снимка: Reuters

Германия и Франция са подготвили проект за промяна на Европейския съюз, който предвижда дълбока интеграция и създаването на супердържава от желаещите страни и периферия, в която да влязат по-скептично настроените.

Това предвижда документ от 10 страници, подготвен от германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, до който се е добрала полската телевизия TVP.

Вчера германската канцлерка Ангела Меркел събра колегите си Франсоа Оланд, Матео Ренци и Доналд Туск в Берлин, за да подготвят единна позиция преди срещата на върха в Брюксел днес.

Щайнмайер и френският му колега Жан-Марк Еро са представили от името на своите държави проекта "Силна Европа в несигурния свят", съобщава АФП.

Той бил подготвен миналата седмица заради решението на Великобритания да напусне Евросъюза. В проекта се предлагат комплекси реформи в три области - безопасността, миграционната политики и валутно-икономическата сфера.

"Ние ще предприемем по-нататъшни стъпки към политически съюз в Европа и ще поканим останалите европейски държави да се присъединят към нас в това усилие", казват в съвместно изявление двамата министри. Те обаче посочват, че са готови да приемат и съществуването на неколкостепенен съюз, посочвайки, че "ние трябва да сме наясно, че има различни степени на стремеж към по-нататъшна интеграция сред държавите членки".

Двамата политици предлагат по-близко сътрудничество в три ключови политически области - вътрешна и външна сигурност, бежанската криза и фискални и икономически политики.

Според материал на полската телевизия TVP става въпрос на практика за създаването на супердържава от желаещите дълбока интеграция страни. Тя ще има обща армия, наказателен кодекс, данъчна система и единна валута. Отделните страни няма да имат глас и върху граничната политика и разселването на бежанци.

Политически ЕС трябва да става все по-интегриран, но интеграцията трябва да става по желание и според възможностите, се посочва в документа. На практика това означава, че ще се засилят процесите на разделяне на ЕС на център и периферия или на съюз на две скорости. Като двете му части няма да се делят на бедни и богати, а на напълно интегрирани и нежелаещи пълна интеграция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
25
 
! Отговори
таласъмче преди 7 години
вишеградската четворка ни покани ние "НЕ".русия подава ръка ние пак "НЕ".шваби франсета и т.н. ни подритват отвсякъде .подлизурките без топки само се чудят и махат с опашки докато чакаме какво ще кажат отгоре -е ми казаха го .от това по-ясно е само тоягата с която ще ни бият оттук насетне .
27
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европа на 2 скорости направо си осначава 2 -европи! Център и периферия. Ако някои от периферията се "излъже" да пожелае да е част от центъра , ще го напълнят с бежанци , ще го превърнат в тотално гето и ще му покажат вратата под предлог че не може да изпълни критериите за интеграция на питекантропите. По този начин "ядрото" от богопомазани ще разкара по "нисшите" от периферията, която винаги ще е недофинансирана и използвана единствено като пазар и източник на ресурси и по евтина работна ръка!
26
0
 
14
 
! Отговори
до 47 преди 7 години
Звездичките, са част от демокрацията в която се намираме...
25
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Веднага Кунева да забрани българския език в училищата и да въведе немския и френския като основни езици! Всяка себеуважаваща се модерна колония като България трябва да говори и пише на езика на поробителите си.Пък и този български език много бие на руски за което както знаем естествено Путин е виновен :)
24
1
 
16
 
! Отговори
Див с.е.д.е.р.а.с.т. преди 7 години
До края на май загубите на хранителната индустрия и земеделския сектор след въвеждането на санкциите срещу Русия са в размер на 400 млн. лева, от тях 220 млн. лв. са пряко в сектор Мляко
23
0
 
18
 
! Отговори
Вижда се преди 7 години
Не бойте се братя ,за добре квалифицирани слуги като нас винаги ще има работа.Първия партиен и държавен ръководител д-р Борисов не случайно е много близък с европейските лидери.
22
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Износът за Русия е под 1% от БВП на ЕС. Русия обаче вече внася двойно по скъпо 50% от храните които консумира.":) това ви се иска, нали? *** не!Русия в момента е най - големия износител на пшениц. Скоро (2-3) години, благодарение на санкциите ще е износител и на плодове и зеленчуци а по -късно и на месо.Та сещате ли се защо ЕС вие на умряло?
21
6
 
3
 
! Отговори
Честит преди 7 години
Анонимен2 0 преди 13 минутиДо ден днешен се дразних на руските *** в сайта... днес се дразня също и на тоя нагъл германец!----Тц, Тц много си раздразнителен бе...Що не идеш на лекар, откога така
20
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Франция и Германия от 60 години са една и съща държава!!! Включително Италия и заключените държави като Люксембург и Брюксел. Следващата стъпка е всъщност логична, която я чакахме много дълго време. И тя е: обща армия, обща полиция, обща ПРОКУРАТУРА и съдилища. Който говори за национализъм в 2016 година е глуп.ак! Българите трудно го разбират, защото токущо сме излезнали от изолация и ни е страх, а и държава е нестабилна. ЕС ще съществува на две скорости, за да можем да вървим напред!
19
15
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредната важна стъпка към разпадът на прогнилия съюз.
18
2
 
37
 
! Отговори
Лаик преди 7 години
Европа отдавна е на 2, дори на 3 скорости. Това е една от причините за недоволството от ЕС. Тъжна е съдбата на периферията. Ако съседите франки са решили да си възстановят супердържавата, няма да липсват гласове, които да ги обвинят в двойна игра. Това по-скоро би следвало да се тълкува като официален отказ от прокламираните цели за равенство, кохезия и интеграция на всички държави. Франки, Скандинавци, Вишеградска 4ка и презряна периферия - единен бил ЕС, казвате?
17
11
 
43
 
! Отговори
българина преди 7 години
Като периферия на супер държавата инвестициите тук ще бъдат в бежански лагери за разселване, територия харизана на турция и източник за Германо френските фабрики на човешки капитал. Долу ес! 200 депутата националисти
16
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак хлопнаха мандалото пред ***, а сега вървете в Русия.
15
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
това е нова измамни идеи на меркел
14
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Основния спонсор на НАТО ЕС - вече е с единия крак в гроба...Сега ги разбирам натовци що така отчаяно тръбяха за руска заплаха - искаха нещата да продължат по строму.
13
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
дали тези двете не са причината Великобритания да напусне ЕС
12
6
 
18
 
! Отговори
ВИКИ преди 7 години
Виктория Нюланд ФАК ЕУ! *** EU !
11
5
 
0
 
! Отговори
Fart преди 7 години
Калина ти си просто малина
10
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Германия и Франция бъкат от мюсл.ита.Това ли ще е супердържавата?
9
3
 
64
 
! Отговори
край преди 7 години
Европа на две скорости се прави така: България имаше завод за дизелови двигатели във Варна 2007г. го закрихме - двигателите не отговаряли на Евро изискванията за екология. Германия има фолксваген -прави двигатели с измамен софтуер- никой не го закрива. За АЕЦ пък да не говорим.