Турция – все още сигурна страна за ЕС

Ситуацията е тревожна, според дипломат №1 на Брюксел
18 юли 2016 22:00,
114
Турция – все още сигурна страна за ЕС
Снимка: архив Reuters

Европейският съюз засега не обсъжда дали Турция продължава да бъде сигурна страна след потушаването на опита за преврат от петък. Това съобщи върховният представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини, след като външните министри от Общността обсъждаха с часове ситуацията.

"Смятаме Турция за партньор и се отнасяме с приятелско чувство към турския народ", заяви Могерини.

 ЕС в момента искал най-много ситуацията да се върне възможно най-бързо към нормалност и стабилност. Не било изключено на по-късен етап Съюзът да се захване да провери дали Турция още е сигурна държава, но сега не бил моментът, уточни първият дипломат на ЕС.

Още по темата
Статутът на сигурна държава позволява на ЕС да връща бежанците от Гърция обратно в Турция по сделката, сключена между Брюксел и Анкара през март.

Могерини не изключи ЕС скоро да се заеме и с преоценка на преговорите за членството на Турция, които се съгласи да ускори в рамките на бежанската договореност. Тя посочи, че това не е работа на външните министри, а на Еврокомисията и на европейските министри, които ще се съберат едва през септември.

На днешната дискусия никой външен министър не е повдигал въпроса за спиране на преговорите.

Могерини обаче наблегна, че като страна кандидат Турция трябва да спазва най-високите стандарти за човешките права и за общите свободи, както и да следи за разделението на властите.

По-рано тя заяви, че евентуално връщане на смъртното наказание е в разрез с европейското право и че Турция не може да влезе в ЕС, ако го възстанови и че също ще загуби мястото си в Съвета на Европа.

"Турция трябва да реши дали членството в ЕС продължава да е и нейно желание и да вземе мерки в този смисъл", заяви Федерика Могерини.

Външният министър на ЕС обърна внимание, че когато ЕС подкрепя законните власти в Турция, това не се отнася само до президента и до правителството, но и до парламента и общинските власти. След  като стана известно, че зам.-кмет в Истанбул е бил убит, тя коментира, че "новините от последните часове показват влошаване на ситуацията и нестабилност".

Позицията на ЕС, договорена днес от външните му министри, е че опитът за преврат се заклеймява и се изразява подкрепа на законните институции. В същото време се осъжда големият брой жертви и арести и се призовава на всеки да бъде осигурен честен процес в съответствие с европейските стандарти за човешките права.

ЕС призовава още за съблюдаване на конституционния ред и върховенството на закона. Настоява се властите да направят възможното да се избегне по-нататъшно насилие и възможно най-бързо да се възстановят спокойствието и нормалността.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами да ЕС няма кво да обсъжда сигурна ли е Турция. Тя е една от най опасните държави в света. Трябвало е да си останат в халифат и сега вместо да имат танкове и самолети, да са на каруци и въздушни балони. Да подхващаме от сега хайдушкото движение и да си спомним историята. Нема как иначе да се отървеме.Тоя Ердоган си е чист башибозук. А у нас има новини на турчулявски. Върви народе възродени.
48
0
 
3
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
80 А ако това не хване дикиш и продължиш да подсмърчаш ходиш да биеш чело в джамията в София но за по сигурно обиколи и останалите храмове Света Неделя , Синагогата и Католическата така все някой ще те избави от хремата
47
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички разбраха окончателно болните амбиции на анадолския кьопек.Интригата вече е всички срещу него, не ердо срещу Вовата. Митът за светска турция се продъни с гръм и трясък.
46
0
 
4
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
80 С разтвор на натриев хлорид казано по просто разтваряш готвасрка сол във вода ХИМИЯ е не е химиотерапия все пак
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спрята твоя идол.А истината е най-силнито оръжие.
44
0
 
3
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
76 За всичко си има логични обяснения и за болестите и за войните . Елементарно Уотсън , мисли дедутктивно и не чакай да ти дойде от небето.
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До SpaceXГрешиш, точно такива като теб които си въобразяват, че човека управлява света, а междувременно се случва "това-онова" в молекулите като рак, инфаркт, войни, убийства - точно такива най-лесно се манипулират.
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Християнин,,Блажени са вярващите",живей си в малкия си свят,слушкай,папкай и си лягай рано !
41
3
 
3
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
73 Напротив двамата с Вовата ти търсят трети да си спретнат нов Тристранен пакт а защо не и каре
40
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След цирка равносметката е, че мустакан готви мащабна война срещу всичко прогресивно, което му пречи да се има за султан и халиф, не вярвам някой да се заблуждава в обратното. Но е забравил, че си прави сметки без Вовата.
39
2
 
5
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
69 Напротив точно такива като теб и като онзи повервал на Аллах на Ердоган са най манипулируеми нали така баби казала Ванга .
38
0
 
3
 
! Отговори
До 69 преди 7 години
Според теб сега ред ли цари? ***.....
37
2
 
5
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
Не може вятърът да вдигне материалите от едно бунище и да построи къща, нали?-----------------------------------------------69 Базиликата Свети Петър във Рим е построена с материали от Колизеума и другите руини от древния РимДворецът Топ Капъ в Истанбул е построен с материали от Императорският дворец в Констанатинопол . Шлиман открива Троя и решава че златното съкровище е на Елена , но то е на знатна дама или царица по стара с 1000 години от Елена Та къде беше Бог християнино в цялата раб
36
1
 
2
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
64 Естествено , че той самият . Човешкото тяло е химия , съставено е от елементи и съединения и в някаква комбинация се случва това или онова. Но ако си мислиш че има някой там горе и си прави експерименти с теб , мисли си . Твоя работа , може и така да е , но това не е бог а друго разумно същество чииито разум е на друго ниво . Не е невъзможно, но няма нищо общо със свръхестетвеното. Само повърхностен човек може да повярва , че Бог е помогнал на Ердоган да спре Преврата , не е Бог повярвай
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До SpaceXДали ги чакат девици,дали те,ще са девиците,никой не знае !
34
1
 
2
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
от 59 Преди няколко месеца имаше едно изклчително смешно събитие в София . Пренесоха с ВОЕННИ почести кокалите или онова което го водят за кокали на монаха Серафим от Руската Църква в раката катедрала Ал. Невски . Придръжаваха го дори някакви бутафорни белогвардейци ли казаци ли все тая . Същото като онова ритуално обикаляне на КААБАТА в Мека дето всяка година се изпотрепват хаджиите
33
0
 
5
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Да не те хванат от МИТ и да стане интересно?Това, че се намораш извън Турция не е от особено значение. Разбираш?-----------Не разбирам, ела да ме хванеш!
32
1
 
7
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
НЕ МИ ПУКА ЗА МНЕНИЕТО НА САЩ, НА ЕС, НА ООН, НА НАТО,АЗ НЕ СЪМ ДЛЪЖЕН ДА ИМ ДАВАМ ОТЧЕТ,-----------Спомням си, че същото разравяше за Путин и Русия.
31
1
 
9
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
Крайно време е тази Конспирация с РЕЛИГИЯТА да бъде разконспирирана , все пак сме в 21 век не в 11 или първи век. Хора летят в Космоса , до края на века сигурно и ще живеят постоянно там , разни тъпунгели с бради били те с *** или с калимявки или с кипа ще се опитват да управляват ежедневието ни спекулирайки със страха на човека от смъртта . Кажи бе колко девици те чакат горе , знаеш ли че Елин Пелниския дядо се връща от рая защото там няма ичкия и няма кръчма . Прав е
30
1
 
8
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
" ЕС ОБЕЩАХА ПАРИ ЗА БЕЖАНЦИТЕ , А НЕ ДАДОХА НИЩО,ЕС СА ИЗМАМНИЦИ И БЕЗНАДЕЖДЕН СЛУЧАЙ "-------Да, щот вие не изпълнихте вашата част от сделката.