Турция – все още сигурна страна за ЕС

Ситуацията е тревожна, според дипломат №1 на Брюксел
18 юли 2016 22:00,
114
Турция – все още сигурна страна за ЕС
Снимка: архив Reuters

Европейският съюз засега не обсъжда дали Турция продължава да бъде сигурна страна след потушаването на опита за преврат от петък. Това съобщи върховният представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини, след като външните министри от Общността обсъждаха с часове ситуацията.

"Смятаме Турция за партньор и се отнасяме с приятелско чувство към турския народ", заяви Могерини.

 ЕС в момента искал най-много ситуацията да се върне възможно най-бързо към нормалност и стабилност. Не било изключено на по-късен етап Съюзът да се захване да провери дали Турция още е сигурна държава, но сега не бил моментът, уточни първият дипломат на ЕС.

Още по темата
Статутът на сигурна държава позволява на ЕС да връща бежанците от Гърция обратно в Турция по сделката, сключена между Брюксел и Анкара през март.

Могерини не изключи ЕС скоро да се заеме и с преоценка на преговорите за членството на Турция, които се съгласи да ускори в рамките на бежанската договореност. Тя посочи, че това не е работа на външните министри, а на Еврокомисията и на европейските министри, които ще се съберат едва през септември.

На днешната дискусия никой външен министър не е повдигал въпроса за спиране на преговорите.

Могерини обаче наблегна, че като страна кандидат Турция трябва да спазва най-високите стандарти за човешките права и за общите свободи, както и да следи за разделението на властите.

По-рано тя заяви, че евентуално връщане на смъртното наказание е в разрез с европейското право и че Турция не може да влезе в ЕС, ако го възстанови и че също ще загуби мястото си в Съвета на Европа.

"Турция трябва да реши дали членството в ЕС продължава да е и нейно желание и да вземе мерки в този смисъл", заяви Федерика Могерини.

Външният министър на ЕС обърна внимание, че когато ЕС подкрепя законните власти в Турция, това не се отнася само до президента и до правителството, но и до парламента и общинските власти. След  като стана известно, че зам.-кмет в Истанбул е бил убит, тя коментира, че "новините от последните часове показват влошаване на ситуацията и нестабилност".

Позицията на ЕС, договорена днес от външните му министри, е че опитът за преврат се заклеймява и се изразява подкрепа на законните институции. В същото време се осъжда големият брой жертви и арести и се призовава на всеки да бъде осигурен честен процес в съответствие с европейските стандарти за човешките права.

ЕС призовава още за съблюдаване на конституционния ред и върховенството на закона. Настоява се властите да направят възможното да се избегне по-нататъшно насилие и възможно най-бързо да се възстановят спокойствието и нормалността.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В момента туркоманчетата са екзалтирани,после,ще има:-ах,ох,ама защо така,ще стигнете дотам,че единствените ви дружки,ще са руснаците,които не можехте да понасяте
28
2
 
4
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
52 Юнона / Джуно стигна до Юпитер и там БОГ нямаше Де го твоят бог когато ви гърмят от ПКК
27
1
 
5
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
52 Самите хора , това е друго няма
26
1
 
3
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
48 Това на някой друг, а случайно да се отби в мазето под Ратхауса на Мариенпалтц или го пропусна
25
2
 
9
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
40 Да те успокоя няма Алах и никога не е имало , така както няма БОГ въобще . Та кой бог би допуснал невинни детстки личица да бъдат преамазани от изперкал *** . Къде беше твоят Аллах тогава , това ли е твоят Аллах . А къде беше нашитя Иисус , нещо го занема , винаги когато ни трябва него го няма . НЯМА БОГ и всичко това са глупости на търкалета измислени за да ви държат едни чичковци в подчинние .
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Уви.Мачът е свирен.Механизмът на воймите(особенно гражданските),не е по-различен от този на кръчмарският бой.Докато литне първия шамар,след това няма ни разум,ни мисъл.Чаши,столове,маси,приятели и родата идват,ножове и......т.н.Фактът че има жертви още от началото прави нещата много трудни за опрвяне.Едни искат мъст,трети спасяват себе си,всички имат рода и приятели.Уви,въобще не съм оптимист.А ние ще берем огромни ядове когато войната там се разрази нацяло.
23
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жертвите са 70 полицаи. Останалите са цивилни. Убити от стрелба от армията. Няма заклани 260. Кой кого е заклал?А снимката с войника с отрязана глава първо е публикувана в английско издание. Снимката е от 2012 от Сирия. Веднага се появявава във Фейсбук и се тиражира по медиите.
22
1
 
5
 
! Отговори
Пази, Боже преди 7 години
Докато африканският щраус,за да игнорира заплаха,си заравя(според преданията)главатав пясъка,то европейският щраус направо си я пъха в ***,за да игнорира бруталнатазаплаха идваща от към Турция.Заплаха многопластова-бежанци с неевропейски начин наживот;религиозен фундаментализъм;дестабилизация на целия близък изток;гражданскивойни и конфликти;имперски амбиции...Европа рано или късно ще плати тежка цена закъсогледата си,"правозащитна и демократична"политика към "мирните"завоеватели...
21
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя Су 34 започва да си измисля и да си вярва. Няма обезглавени 260 човека.Освен това Су 34 още преди два месеца беше писал тук, че през Юли в Турция ще се случат интересни неща.Агнтче на ЦРУ ли си?Да не те хванат от МИТ и да стане интересно?Това, че се намораш извън Турция не е от особено значение. Разбираш?
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По добре да кимаме с глава и да казваме, че е "сигурна" защото ако не е автоматично ние ставаме сигурни и Турция си измива ръцете от 3-милиона бежанци. Сигурна е ..мдда.
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турция е като Северна Корея, а Ердоган - новият Ким Чен Ун. Не не бива да говорим лошо за тях, защото са ни дружки в НАТО.
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като е толкова сигурна, защо не се разходиш до там?
17
4
 
3
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
ЕС, ще цалува налъмите на Ердоган, че ще им изгорят инвестициите... Агата си е направил сметката!
16
4
 
4
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
До Су 34Предполагам, вие сте присъствали на тези екзекуции и под тяхното впечатление, повтаряте тази страхотия цял ден!
15
0
 
8
 
! Отговори
от 11 преди 7 години
Пропуснах и периодичните атентати, които само допълват чувството за сигурност.
14
1
 
21
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Една държава, за която обезглавяването публично на 260 цивилни е нормално нещо да ми кандидатства за ЕС е проява на гавра с човечеството!
13
0
 
14
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
Сигурна,сигурна,колко да е...сигурна.Е тая горе на снимката,ако тръгне сама из Истанбул,сигурно ще й...скочи някой мустакат фен на Ердоган,за да я...пази,защото сама жена не е...сигурна.
12
0
 
4
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
до 6А китайската комунистическа партия, тихо си действа по третия стандарт на евроатлантизма! Ама, вий чак до там не я търсите... Най много до Путин!
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Размирици и война с кюрдите на юг и военен преврат с елементи на гражданска война на север, това е най-сигурната и спокойна страна, която можем да си представим. Ти проверявала ли си главния мозък?
10
0
 
7
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
До МомоЗащото е демократично, драги!