Ердоган си играе с огъня, но го прави безупречно!

"Дейли телеграф": Виждаме ли предвестник на пълен разрив със Запада?
18 юли 2016 21:03, Елка Василева
244
Ердоган си играе с огъня, но го прави безупречно!
Реджеп Ердоган. Снимка: Reuters

Бегъл поглед върху картата на настоящите кризи на Запада показва, че Турция заема невралгичната точка, където се срещат много международни проблеми. Това е пресечната точка на войната на Запада срещу "Ислямска държава" в Сирия и Ирак. Тревогите на НАТО от една надигаща глава Русия откъм Черно море. Петролопроводи и газопроводи от Каспийско море и отвъд кръстосват региона. А макар и мигрантската криза днес да изглежда на заден план, миналогодишното преселение през Турция в ЕС показа, че лесно може отново да бъде задействана като стартова площадка на следваща дестабилизираща бежанска вълна, пише Марк Алмънд във в. "Дейли телеграф".

В продължение на десетилетия САЩ и европейските им съюзници свикнаха да разчитат на Турция като бастион на техните интереси. По ирония на съдбата, докато демокрацията в Турция сякаш затихваше през последните 14 години при управлението на президента й Реджеп Тайип Ердоган, който сега решително си върна контрола на страната след неуспешния военен преврат, непредсказуемостта на Турция само растеше.

Още по темата

Ердоган винаги се е дразнел, че с него се отнасят като с младши партньор. Като човек, постигнал всичко със свои сили, той е много чувствителен към проявите на пренебрежително отношение и не ги прощава. Той се издигна от дъното на турското общество и противно на всички очаквания побеждаваше отново и отново своите завършили европейски и американски университети опоненти в светския елит. Докачливостта му се харесва на редовите му привърженици, но го прави неудобен партньор за международната общност.

След като години наред се представяше като човека, който ще вкара Турция в ЕС, Ердоган внезапно охладня към тази идея. Миналата година страната му действаше като фуния за насочване на масова миграция от Близкия изток към ЕС, така че Брюксел дойде при него с шапка (или по-скоро чекова книжка) в ръка. Ердоган показа, че може да затвори кранчето, ако Брюксел не му угажда. След Brexit-а обаче растящото подозрение в Анкара, че Турция никога няма да е добре дошла в евроклуба, стана приет факт.

Ердоган гордо обърна гръб на тези амбиции и внезапно задейства драматична дипломатическа революция в месеца преди преврата. Правителството му в бърза последователност оправи отношенията си с Русия, Египет и Израел. Внезапно бяха забравени думите на Ердоган, който описваше като убийци Путин, Сиси и Нетаняху. След това, в навечерието на преврата, новият премиер на Турция дори спомена съживяване на отношенията със Сирия.

В същото време отношенията със САЩ пикират стремително надолу. Пентагонът бе хванат неподготвен, когато турското правителство включи американските самолети и дронове, който действат от военновъздушната база Инджирлик срещу ИД в Сирия, в забранената за полети зона, която бе наложена над Турция след преврата.

Нещо по-лошо, бе прекъснато електрозахранването на базата. След това турският командир на базата бе арестуван, което породи слухове в Турция, че той е бил човекът за връзка между пучистите и Пентагона. Това може и да се отхвърля без колебание на Запад, но е симптом за това колко отчуждени са редовите поддръжници на Ердоган от американския съюзник.

Изявлението на Ердоган веднага след опита за преврат, че той е бил планиран от живеещия в САЩ Фетхуллах Гюлен, допълнително изостри напрежението с Вашингтон. Държавният секретар Джон Кери се опита да успокои топката с изказването, че ако Анкара има доказателства срещу Гюлен, той може да бъде екстрадиран по обичайната процедура. Държавният департамент обаче поиска от турските власти да отрекат обвиненията, че САЩ по някакъв начин са замесени в заговора. До момента тази молба се посреща с мълчание.

Отбелязвайки, че Вашингтон е затоплил отношенията си със съседния на Турция Иран, който Ердоган като ортодоксален сунит смята за управляван от отцепници, турският президент сега се представя на Израел като естествен съюзник срещу шиитския му смъртен враг и съюзниците на Иран в пояса от Техеран до Хизбула в Бейрут.

Неуспешният преврат не само увеличи усещането за нестабилност в Турция. Той подсили факторите, направили Ердогановата Турция все по-голям източник и катализатор на несигурност в нестабилните райони около нея. Ако сближаването на Ердоган с Кремъл доведе до решението му да блокира подкрепата за всички сирийски бунтовници, а не само за врага на Запада - "Ислямска държава", ще се разпадне ключов фактор в стратегията на САЩ за борба с тероризма. След десетилетия опити за присъединяване към Запада той може би е готов да го напусне, ако Вашингтон и другите западни страни не му угодят.

Ако Brexit-ът постави под въпрос стабилността на Европа, един "Texit" от Запада ще я разтърси. Ердоган със сигурност си играе с огъня. Но това е нещо, което той прави безупречно. Въпреки че западните лидери се дърпат от пламъците, кризата в Турция не е вътрешен въпрос. Без значение дали ни харесва или не, ударните вълни от вътрешнополитическите му битки ще обхванат Европа и Близкия изток. Ердоган няма да може да ги контролира, щом излязат от Турция. Но изглежда малко вероятно с това да се нагърби Западът.

*Марк Алмънд е историк от Оксфордския университет, който е бил гостуващ преподавател в университета "Билкент" в Анкара. Подготвя за публикуване книгата "Светска Турция: Кратка история".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още по темата: ТурцияРеджеп Ердоган
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
0
 
! Отговори
TURKIYE преди 7 години
Само така Ердо !Зад теб са 80 милиона в Турция и още десетки милиони в Европа и света.
121
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хахаха първа Англия се уплаши, сега Турция падна да видим кой ще е следващия
120
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия и Китай вече маршируват
119
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
сега изясни ли ви се картинката какво сме имали и какво имаме сега. ЕС НАТО хахахаха през границите минават всякакви главорези а ние ква сигурност имаме, войска колкото да замаже положението след няква друга година населението няма да знае как се борави с оръжие а главорезите са тука добре финансирани а ние нека си пеем правата на човека и алабала Третата световна война вече се води това че нашите медии си гледат турските сериали незначи че я няма
118
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
даже май Хрушчов беше украинец
117
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не се карайте нещата може да са измислени още от времето на Хрушчов един от най големите лидери. Предупреди американците, сключиха мир, после те си го утрепаха и си продължиха както си знаят. Мислите ли че сме от вчера или сме за малко, особено руснаците след като знаеха за техния план още тогава.
116
0
 
1
 
! Отговори
Горгона преди 7 години
До Ердоган ВеликолепниДа пукне дано.Години наред тая гад търгува с ДАЕШ.Трябва да го обесят на първото дърво.
115
4
 
3
 
! Отговори
Ердоган Великолепни преди 7 години
Само Ердоган!Да живее Ердоган!Да живее новата световна сила Турция!
114
5
 
2
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
Ердоган подрежда собствената си къщичка, което е похвално! С огънят си играят някои други дето вечно проблемът /окото/ им е в чуждият двор /паничка/ !И К`во ще има ли смъртно наказание в Турция за метежниците или съществуването на НАТО сеещ смърт във всяка точка на планетата е по хуманно? пп. може и да греша, но доста от мегежниците в Турция не са ли към/от НАТО-вските бази?
113
2
 
0
 
! Отговори
българин преди 7 години
да, някой го беше казал? а, името го знаете, нали! няма да ви го напомням. бях го чел(а) някъде из архивите ми, че "България ще изчезне от картата на света"., а и като се замисли човек... българите с всеки изминат ден ставаме все по-малко, а малцинството се размножава... армия, полиция,пожарна, нои,нап...всичко е на държавна хранилка, а мъжете им работят на запад, в бг фирмите са ... отнасящо се за смесените региони... кой, каквото е надробил(от политиците) да си го сърба. калинките най вече.
112
3
 
7
 
! Отговори
Валка преди 7 години
Един ден и на него ще му сложат свинска опашка на ръцете и ще го ликвидират още по-жестоко.Такава е съдбата на диктаторите.
111
2
 
11
 
! Отговори
Уточнение преди 7 години
Това, че Давудоглу приема тезата, че българите са тюрки, не означава, че тази теза е правилна. Генетични изследвания, проведени в най-реномирани лаборатории и от най-квалифицирани учени доказаха, че българите не са тюрки, нито са доминиращо славяни, а средиземноморска раса.Генетиката не я признаваше официално Сталин.
110
1
 
5
 
! Отговори
до 160 преди 7 години
Църкви по нашите земи е имало много преди 681-ва година. Повечето са в руини/например тези в Несебър/. Което показва, че християнството навлиза тук преди цар Борис да се заеме да ни християнизира. Това с "огъня и меча" е една измислица.
109
0
 
2
 
! Отговори
св. Тапир преди 7 години
Още малко и българските и американските и европейските медии по решение на правителствата им, ще канонизират Тапир Сумашедший за светец.Стоплил си бил отношенията с Путин. Нима Путин не знае, че лично Св. Тапир заповяда да се свали руския СУ 24. Нима Обама не видя, как св. Тапир спря тока на базата му в Инджирлик и му арестуваха генерала от НАТО по нареждане на св. Тапир?Това са отношения между тирани. Обменят си опит по тиранство и тирания. А медиите им държат исото.
108
0
 
0
 
! Отговори
обръщане палачинката преди 7 години
Извинения на Русия, срещи с Путин, омекване на отношенията, бомби и стрелби на истанбулското летище, опит за преврат. Какво са знаели, какво са си казали на 4 очи. Никой не дава връзки на събитията.
107
12
 
6
 
! Отговори
турски късмет преди 7 години
Голям малшанс за българските славяни, че ордатадиваци турци на Аспарух е дошла тук. И пороби повечето славянски племена на Балканите, без сърбите и хърватите. Ако не беше, щеше да се създаде една огромна славянска държава, по-голяма от Полша, и като се появяха турците още със стъпването им на европейски бряг щеше да ги избие до крак. Нямаше да има нито осмонска империя, нито турски народ, а Славянската държава щеше да граничи с християнската Кюрдска република, някъде към село Анкараово.
106
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отличен сайт, само не е демократичен с коментарите.
105
0
 
0
 
! Отговори
make преди 7 години
до 197 никой ама те токо си могат ай наздраве и изчезвам все пак требе да си пазим и очите
104
3
 
4
 
! Отговори
Apokalipsis преди 7 години
Кой се изгаври с тоя сайт ?
103
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДА планат за България беше да бъде заличена от картата и Историята, това е ясно на всеки който има очи.