Французите се опитват да свикнат с кошмара от терора

"Всекидневието ни се промени. Вече сме по-недоверчиви"
5 авг 2016 21:00, Елка Василева
15
Французите се опитват да свикнат с кошмара от терора
Снимка: архив, Reuters

Отменяне на празнични събития, въоръжени полицаи по плажовете, забележимо присъствие на военни патрули по улиците на Париж. . . Французите преживяват едно необичайно лято, когато заплахата от нови атентати вече е част от всекидневието им.

"Това е нещо ново за нас. Има страни като Израел, където опасността от тероризъм е ежедневна. Впрочем у нас се заговори за "израелизация", но дори в Израел не могат да попречат на някои хора да извършват атентати. Някак си ще трябва да свикваме", обобщава психоложката Евлин Жос.

"Как се издържа", гласеше наскоро заглавие в сп. "Поан". Това беше след атентата в Ница на 14 юли (с 84 жертви) и преди да прережат гърлото на свещеник в църквата му петнадесет дни по-късно - отговорност и за двата акта пое джихадистката групировка "Ислямска държава".

За първи път тази година около сто полицаи са пратени като въоръжени патрули по френските плажове. Задачата им е да реагират своевременно при атаки като тази на плажа в Сус (Тунис) през юни 2015 г., когато бяха убити 38 души. За да не притесняват почиващите, те носят оръжието си в непромокаема чантичка, привързана дискретно около кръста.

Град Кан стигна дотам да забрани големите чанти по плажовете си, за да се избегне скриването на оръжия и експлозиви, пише Беатрис льо Боек от Франс прес.

"Травматизирани"

Някои французи признават, че след атентата с камион в Ница вече не водят децата си на места, където се събират много хора. Десет от премазаните в Ница 84 души бяха деца.

"Малко сме травматизирани, мислим за опасността от атентат, когато посещаваме обществени места, където има много хора - кино, театър, а сега и църквите", признава 69-годишната Франсоаз, която предпочита да не съобщава фамилията си. Небивалото в Европа убийство на свещеник от двама 19-годишни джихадисти втрещи страната.

Една от настъпилите промени в поведението на французите е че част от тях се опитват да се предпазят от тревожността, предизвикана от многото нападения или планирани атентати, като се информират крайно пестеливо.

"Малко съм поизоставил медиите - информирам се, но не постоянно. След атентата в Батаклан (през 2015 г., взел 130 жертви) стоях до 5 часа сутринта да гледам телевизия. Оттогава обаче спрях, тъй като това ме измъчва", споделя Норбер Гутман, 56-годишен адвокат, който живее край Париж и който посещавал психиатър, "за да се успокои".

В разгара на лятото парижките тераси и бреговете на Сена, отстъпени на пешеходците, постоянно са пълни с хора. Бдителността обаче се запазва - въоръжените с автомати военни могат да се видят по улиците и туристическите забележителности. В метрото съобщенията за спряно движение по някоя линия "заради подозрителен пакет" са безчет.

"Всекидневието на французите се промени. Вече сме по-недоверчиви, по-бдителни. Безпокойството остава", казва 32-годишният техник Тибо Шез. "Не можем обаче да спрем да живеем", допълва той.

Понякога атмосферата се напряга от нищо. Младеж, разхождал се с пистолет играчка на плаж в Грюисан, Югоизточна Франция, веднага вся паника. В края на юни трима мъже бяха задържани край Марсилия, след като крещели "Аллах акбар", докато били на лодка, движеща се така, сякаш ще се вреже в брега. "Като свидетели бяха изслушани няколко души в силен шок, някои подадоха жалба", каза съдебен източник.

Отменени празнични прояви

Като предпазна мярка из цяла Франция бяха ограничени или отменени множество традиционни прояви като фойерверките на 15 август или културни събития като кинофестивалите на открито.

"Ние сме в състояние на война, така че в определени моменти някои прояви трябва да се забраняват, ако не са спазени нормите за сигурност", оправда тази седмица мерките министърът на отбраната Жан-Ив льо Дриан.

Равносметката от неотменените промени като цяло е положителна, което показва, че населението има нужда да мисли и за друго, да преживява заедно положителни събития.

Празниците в Байон (Югоизточна Франция) - едни от най-популярните народни фестивали в света, смесващи традиции и корида, обаче приключиха в неделя с 20 процента по-слаба посещаемост. Атмосферата беше "различна". През цялото време дебнеш какво се случва край теб и се оглеждаш наляво-надясно, описа я 49-годишната Ноел Оски.

Някои гласове се отличиха по темата "Дори не ме е страх" - надписът, който дълго време властваше на Площада на републиката в Париж след атентатите през ноември.
"Даеш (акронима на "Ислямска държава" на арабски език) заплашва Марсилия, аз заплашвам Даеш", писа на страницата си във Facebook един марсилец - Мохамед Нени - преди да добави видеоклип с поток от обиди, гледан от повече от 300 000 души за денонощие. "Вашата средновековна философия не ни плаши", заяви корсиканско нелегално националистическо движение, заплашвайки с "решителен и безмилостен отговор" в случай на джихадистко нападение.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: Франциятероризъм
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
д преди 7 години
крайната цел на занятието е да свикват да живеят по военно. това с тероризма е измишлотина за да свикнем с въоръжената *** да ходи постоянно по улиците и да чисти неудобните като преди това ги набеждава за терористи.
8
0
 
3
 
! Отговори
Пълен абсурд преди 7 години
Вместо да се унищожават причините за терора,сега ни карат да свикваме с него!!!?????Луда работа!Все едно къщата да ти се напълни с плъхове и да ти забранят да ги унищожиш,щото не било хуманно....
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще свикнат и няма да обръщат внимание, както никой не обръща внимание на събитията в Близкия изток. Няма да гледат телевизия и да се интересуват от френските проблеми някъде на другия край на франция.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вместо да се опитват направо да вземат да свикват. И да кажат : "Грация САЩ, грация бабо Меркел".
5
1
 
7
 
! Отговори
Xexe преди 7 години
Ми като се държат арогантно с тях да се махат бе.Да имигрират!Всеки го дразни нещо в някои ама никои освен тези не е тръгнал да взривява!Що не взривяват китаиските или виетнамски емигранти!Що в Германия пак трепят или в Чикаго или в Лондон или в Мадрид!Все някои им е крив на ислямистите!Или просто са едни *** лузъри всички араби!
4
1
 
11
 
! Отговори
Аспарух преди 7 години
Докато Меркел изпълнява презокеански заповеди за ислямизацията на Европа,нещата ще стават по-зле.
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Терорът надви - нали след Батаклан президентът Оланд заяви, че никой не може да спре французите да се забавляват, а сега се оказва, че цели събития се отменят. Да не говорим в колко училищни столове не се сервира свинско заради мюсюлманчетата. защо бежанецът не приема европейския начин на живот? Защо отказват да работят, а претенциите им растат постоянно? Защо вече не се чува думичка за евроценности и евроидентитет? Приключи ли евролицемерието и евровисокомерието? С какво ги замениха?
2
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вместо да се борят срещу терора, французите се опитват да "свикнат" с него!?Е, в такъв случай жална им ***......й.......ка)Направо да приемат исляма
1
4
 
0
 
! Отговори
Неа преди 7 години
Наблюдавам французи по нашето черноморие