Официален евродокумент: Русия иска да разцепи Европа!

ЕС не за първи път предупреждава за опасностите от руската пропаганда
Обновена: 15 окт 2016 08:22 | 14 окт 2016 22:11, Елка Василева
448
Официален евродокумент: Русия иска да разцепи Европа!
Снимка: архив, Reuters

Кремъл води агресивна пропагандна и дезинформационна кампания с цел да разцепи Европа - този недвусмислен извод се съдържа в резолюция на Комисията по външна политика на Европарламента. Дойче веле публикува цитати от документа.

Руското правителство води пропаганда с цел да разруши демократичните ценности в Европа, като целенасочено обработва отделни журналисти и политици. Това пише в резолюция на Комисията по външна политика на Европарламента, приета тази седмица.

Ето и още цитати от документа: "Руското правителство по агресивен начин използва широк спектър от различни средства: мозъчни тръстове, многоезични телевизионни канали (като "Russia Today"), фалшиви новинарски агенции, социални медии, тролове в интернет. Целта е да се атакуват демократичните ценности, да се разцепи Европа, да се получи повече подкрепа в самата Русия и да се създаде впечатлението, че край източните граници на ЕС има провалени държави."

"Няколко държави в ЕС не осъзнават за какво става дума"

Евродепутатите призовават сътрудниците на европейски медии да събират доказателства за руската пропаганда и изразяват тревогата си, че няколко държави в ЕС не осъзнават за какво става дума и затова се превръщат в удобна цел на руската пропаганда и дезинформация.

С оглед на идеята в ЕС да бъде създадена работна група по стратегическата комуникация, която да се противопоставя на пропагандата, резолюцията на Европарламента настоява тази работна група дори да бъде повишена в ранг и да стане пълноценно звено в рамките на европейската дипломация, като съответно получи необходимите финансови средства и персонал.

Ана Фотига, докладчик по резолюцията, казва в интервю за Дойче веле, че трябва да се полагат още усилия, за да бъдат разкрити пропагандните механизми, насочени срещу отделни държави в ЕС, срещу целия Евросъюз и срещу Запада изобщо.

Маргарита Симонян, главна редакторка на телевизионния канал РТ (доскоро "Russia Today") възразява на свой ред, че тази резолюция е посегателство срещу свободата на словото в ЕС: „Доста странно тълкуване на прехвалените западни ценности, най-вече на свободата на мненията. На практика излиза, че ще бъдат атакувани малобройните медии, които си позволяват да изразяват мнение, различно от това на хилядите други”, заявява Симонян в писмено становище до Дойче веле. И добавя: "Ако има нещо, което подкопава общественото доверие в институциите на ЕС, то е именно това."

Томас Оливир, шеф на регистрираната в Холандия консултантска фирма "Лоуландс Солюшънс", която работи в областта на новинарството, обяснява какъв е бил първоначалният тласък на тази новонадигнала се руска пропаганда: тя е отговор на непрестанните обвинения на Запада, че в Русия няма демокрация.

"Руската пропаганда открай време се опитва да дискредитира демократичните ценности на Европа, понеже в хода на историята Западът често е обрисувал Русия като тоталитарна, зла и нехуманна страна", казва Оливир за Дойче веле.

Експертът не вярва, че резолюцията на Европарламента наистина може да попречи на стратегията на руските медии и техните поддръжници: "Много от действията на руснаците са изключително хитроумни и добре прикрити, така че е доста трудно да ги демаскираш и неутрализираш. Резолюцията едва ли ще повиши чувствителността. И едва ли ще доведе до активна и ефикасна реакция срещу руската пропагандна и дезинформационна кампания."

"Лошият Запад"

През август Центърът за европейски политически анализи във Вашингтон публикува доклад за тенденциите в руската пропаганда и за ответните стратегии. В доклада между другото четем: "Руската дезинформационна кампания в Средна и Източна Европа не признава езикови и политически граници. Тя използва антисистемни политици, които атакуват истаблишмънта както отляво, така и отдясно, с цел да дискредитира правителствата, политиката и институциите на Запада, каквито са например НАТО и ЕС. Успоредно с това тази пропаганда разпространява и посланията на Кремъл".

Според доклада най-важният инструмент, чрез който се разпространяват официалните руски възгледи, е държавният новинарски портал "Спутник". "Кремъл търси не баланс, а тъкмо обратното: едностранчива съпротива срещу мейнстрийма. „Спутник” предоставя широко поле за изява на всевъзможни антисистемни политици и протестни активисти от Средна и Източна Европа, при това - най-редовно. А дори в редките случаи, когато се дава думата на умерени политици, от техните изявления се подбират само такива цитати, които пасват към общата картина на един корумпиран, декадентски и русофобски Запад", пише в доклада.

ЕС не за първи път предупреждава за опасностите, произтичащи от руската пропаганда. Независимо от това обаче приетата сега резолюция отваря нова страница в опита да се транспортира това съобщение до широката общественост. Гласуването на резолюцията в Европарламента е насрочено за ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


448
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато руския ботуш си прави каквото си иска, погазвайки всякакви права и правила - светът мира няма да има!
189
3
 
4
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
От къде на къде някоя държава ще определя кой да е на власт и кой не!? Ето за това става въпрос. Да не говорим какво се случва с народа след такава една интервенция. Има народи, които не се предават без бой, още повече като имат военни бази на своя територия, което нещо не се нрави на демократизаторите..
188
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
222 И по рождение и на частни уроци съм ходил и много книжки съм изчел и представи си не съм от разочарованите от демокрацията се възползвам максимално от възможностите които тя ни дава.
187
1
 
2
 
! Отговори
до 223 преди 7 години
Ква пропаганда тъ гони , бе ?.
186
1
 
2
 
! Отговори
Колио преди 7 години
Велики глъпусти ни на празно 95гадишния канцлер лятото каза в еврокомиссарята нищо не разбират от политика.
185
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Виждам чв руската прочаганда си продъшжава с пълна сила тук
184
0
 
1
 
! Отговори
до 209 преди 7 години
Не "умнико"-Нямам.В главата ми е левия бял дроб..Не сме всички "капацитети" каТ тебе-с неуспоримите аргументи напред...Ела и ми разкажи нещо за мен,че мий мноо куа манерката и ни вдявам...Я кажи ти с многото мозък..като ще си чешем езиците (опа...клавиатурата де..).Ти по рождение ли си такъв лауреат или си ходил на частни уроци?!...
183
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
219 не диктатурясахме
182
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Демакратясахте,ли,бре?
181
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я, кажи нещо за диктатурата в Саудитска Арабия например или това е демократична диктатура :-)----------------СА е кралство , не е диктатура а и явно поне за сега народът си ги търпи. Освен това в Сирия едно малцинство от 7% шийти алеути управлява огромното море от сунити и явно това е проблем за последните .
180
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
217 Защо Египет е напълно показателен като разлика със Сирия която е най-актуална в момента . В Египет има проблеми но няма такава Гражданска война . Никой на Запад не застана зад диктатора Мубарак така както Путин застана зад диктатора Асад
179
1
 
5
 
! Отговори
(-_-) до 214 преди 7 години
Не измествай въпроса към Египет. Говорих за Либия и Ирак. Що се отнася до Сирия - там има други интереси. Точно поради тази причина властта още не се предава.. Я, кажи нещо за диктатурата в Саудитска Арабия например или това е демократична диктатура :-)
178
0
 
8
 
! Отговори
Виготура преди 7 години
Поручик Списаревски е свалял американски и английски бомбардировачи, генерал Колев е трепал руснаци в Добруджа, генерал Владимир Вазове е размазал гърци, французи и англичани при Дойран, генерал Никола Иванов е превзел непревземаемия Одрин от турците. Левски искаше Чиста и Свята Република, в която всички народности живеят равни пред закона. А вие русофили, американофили и всякаква продажна *** не ставате дори и за кал под ботушите на тези велики българи!!!
177
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
***, нима не искате Русия да разцепи Европа? Тогава защо се пенявите? Стойте си спокойно и доволно клатете червените си бетонни тикви!
176
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бясна американска пропаганда, но българина поумня вече несе връзвана холивудските им номера
175
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Грантови медии,социологически агенции и неправителствени организации на западна издръжка има доста в България, но никой не говори за тях за да се приемат думите и действията им като автентично български. А не са! Проблема с руските такива е, че са нелегално и заобиколно спонсорирани и не можеш да разбереш дали човека изразява "искрено мнение" или "платено мнение"
174
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истината била пропаганда! Пак ще спуснат желязна завеса и отново ще го напрви така нареченият Запад. Винаги така правят, когато се почувстват слаби!
173
3
 
9
 
! Отговори
(-_-) до 206 преди 7 години
Наивник! Всичките цветни революции и разни пролети са изцяло проекти на САЩ. Където не става с революция пример - Либия, Ирак идват бомбите.. САЩ се специалисти в свалянето на неудобни правителства..
172
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
208 ти смяташ че имаш мозък ли хахахахахахаха такъв липсва Копринке
171
2
 
12
 
! Отговори
до Поручика 192 преди 7 години
Точно обратното е Приятел.Луда американска пропаганда НАВСЯКЪДЕ и всеки който има малко мозък в главата си да разсъждава и прозира американските злини (не правая сравнения с Русия) и е характеризиран на момента като "русофил"...За едно си прав обаче-овцата не вижда нюансите ,а нещата не са само "черно и бяло" и затова ти поставих +