Официален евродокумент: Русия иска да разцепи Европа!

ЕС не за първи път предупреждава за опасностите от руската пропаганда
Обновена: 15 окт 2016 08:22 | 14 окт 2016 22:11, Елка Василева
448
Официален евродокумент: Русия иска да разцепи Европа!
Снимка: архив, Reuters

Кремъл води агресивна пропагандна и дезинформационна кампания с цел да разцепи Европа - този недвусмислен извод се съдържа в резолюция на Комисията по външна политика на Европарламента. Дойче веле публикува цитати от документа.

Руското правителство води пропаганда с цел да разруши демократичните ценности в Европа, като целенасочено обработва отделни журналисти и политици. Това пише в резолюция на Комисията по външна политика на Европарламента, приета тази седмица.

Ето и още цитати от документа: "Руското правителство по агресивен начин използва широк спектър от различни средства: мозъчни тръстове, многоезични телевизионни канали (като "Russia Today"), фалшиви новинарски агенции, социални медии, тролове в интернет. Целта е да се атакуват демократичните ценности, да се разцепи Европа, да се получи повече подкрепа в самата Русия и да се създаде впечатлението, че край източните граници на ЕС има провалени държави."

"Няколко държави в ЕС не осъзнават за какво става дума"

Евродепутатите призовават сътрудниците на европейски медии да събират доказателства за руската пропаганда и изразяват тревогата си, че няколко държави в ЕС не осъзнават за какво става дума и затова се превръщат в удобна цел на руската пропаганда и дезинформация.

С оглед на идеята в ЕС да бъде създадена работна група по стратегическата комуникация, която да се противопоставя на пропагандата, резолюцията на Европарламента настоява тази работна група дори да бъде повишена в ранг и да стане пълноценно звено в рамките на европейската дипломация, като съответно получи необходимите финансови средства и персонал.

Ана Фотига, докладчик по резолюцията, казва в интервю за Дойче веле, че трябва да се полагат още усилия, за да бъдат разкрити пропагандните механизми, насочени срещу отделни държави в ЕС, срещу целия Евросъюз и срещу Запада изобщо.

Маргарита Симонян, главна редакторка на телевизионния канал РТ (доскоро "Russia Today") възразява на свой ред, че тази резолюция е посегателство срещу свободата на словото в ЕС: „Доста странно тълкуване на прехвалените западни ценности, най-вече на свободата на мненията. На практика излиза, че ще бъдат атакувани малобройните медии, които си позволяват да изразяват мнение, различно от това на хилядите други”, заявява Симонян в писмено становище до Дойче веле. И добавя: "Ако има нещо, което подкопава общественото доверие в институциите на ЕС, то е именно това."

Томас Оливир, шеф на регистрираната в Холандия консултантска фирма "Лоуландс Солюшънс", която работи в областта на новинарството, обяснява какъв е бил първоначалният тласък на тази новонадигнала се руска пропаганда: тя е отговор на непрестанните обвинения на Запада, че в Русия няма демокрация.

"Руската пропаганда открай време се опитва да дискредитира демократичните ценности на Европа, понеже в хода на историята Западът често е обрисувал Русия като тоталитарна, зла и нехуманна страна", казва Оливир за Дойче веле.

Експертът не вярва, че резолюцията на Европарламента наистина може да попречи на стратегията на руските медии и техните поддръжници: "Много от действията на руснаците са изключително хитроумни и добре прикрити, така че е доста трудно да ги демаскираш и неутрализираш. Резолюцията едва ли ще повиши чувствителността. И едва ли ще доведе до активна и ефикасна реакция срещу руската пропагандна и дезинформационна кампания."

"Лошият Запад"

През август Центърът за европейски политически анализи във Вашингтон публикува доклад за тенденциите в руската пропаганда и за ответните стратегии. В доклада между другото четем: "Руската дезинформационна кампания в Средна и Източна Европа не признава езикови и политически граници. Тя използва антисистемни политици, които атакуват истаблишмънта както отляво, така и отдясно, с цел да дискредитира правителствата, политиката и институциите на Запада, каквито са например НАТО и ЕС. Успоредно с това тази пропаганда разпространява и посланията на Кремъл".

Според доклада най-важният инструмент, чрез който се разпространяват официалните руски възгледи, е държавният новинарски портал "Спутник". "Кремъл търси не баланс, а тъкмо обратното: едностранчива съпротива срещу мейнстрийма. „Спутник” предоставя широко поле за изява на всевъзможни антисистемни политици и протестни активисти от Средна и Източна Европа, при това - най-редовно. А дори в редките случаи, когато се дава думата на умерени политици, от техните изявления се подбират само такива цитати, които пасват към общата картина на един корумпиран, декадентски и русофобски Запад", пише в доклада.

ЕС не за първи път предупреждава за опасностите, произтичащи от руската пропаганда. Независимо от това обаче приетата сега резолюция отваря нова страница в опита да се транспортира това съобщение до широката общественост. Гласуването на резолюцията в Европарламента е насрочено за ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


448
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като за начало разбиха няколко държави, които служиха за бариера---------------------201 Няма такова нещо . Арабска пролет изненада всички а на сметката на Путин е Гражданската война в Сирия
169
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
202 Напротив аз тук в Европа се чувствам добре , ти си недоволния и следователно ти трябва да се пръждосаш.
168
0
 
5
 
! Отговори
Нико преди 7 години
И от коя страна ще я цепят? От предната или задната
167
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сбъркал си адреса тъпче , много добре знам какво питам и защо го питам . Платена ти е тиквата тъппа
166
3
 
12
 
! Отговори
(-_-) до 196 преди 7 години
Като за начало разбиха няколко държави, които служиха за бариера. Сега Европа се напълни с бежанци, много от които са терористи.. Придърпа най-верният си съюзник да излезе от ЕС.. Сега се опитват да изкарат Русия виновна, ама фактите и действията показват съвсем друго.
165
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
197 като не ти харесва бягай на изток
164
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
194 Англия винаги се е делила от ЕС
163
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
194 какво са направили САЩ
162
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
194 Putin напълни континента с бежанци
161
3
 
14
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Вярно е, че има известна пропаганда по руските медии, но защо Европа не извади някакъв документ, който обяснява какво иска САЩ? Кой напълни континента с бежанци? Защо Англия излиза от ЕС? Не знам какво иска Русия, но САЩ го направиха..
160
2
 
12
 
! Отговори
Мишо преди 7 години
За чиновнице в ЕС отдавна има само една истина и това е тяхната, а по-точно продиктуваната от Вашингтон.
159
3
 
6
 
! Отговори
Поручика преди 7 години
Глупаво е всички, които показват кривиците на Русия да се наричат "американофили". Светът само за елементарните първосигнални мозъци е черно-бял. Никой ли не допуска да има "българофили"?
158
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС иска да създаде "Министерство на истината" - много Оруелско звучи. И кой ще е държателя на Истината като последна инстанция, никой от нас няма да узнае.Пълно задкулисие.Ясно е, че Русия иска да се чува и нейната версия за събитията по света, но поне не храни официално грантови медии и журналисти на Запад,каквито Запада официално хранеше дълги години в Русия.Европейско "Министерство на истината" може да има един единствен смисъл-да сатанизира Русия и да ни зомбира за война с нея.Искаме ли?
157
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Показателно е че американофилите поради ниска култура и необразованост използват обидни думи и изрази които само показват тяхното равнище на нисък умствен потенциал!
156
7
 
12
 
! Отговори
42 преди 7 години
Россия-сила могучая!
155
5
 
7
 
! Отговори
Поручика преди 7 години
И десет минуса да сложите това мене на ме бърка. А на вас нема да ви подобри положението. И Червената Армия, не дай Боже, да дойде пак в България вие пак нищо няма да спечелите. Русия си има вече изградени структури и назначени фигури тука. Най-много да го отнесат жените или дъщерите ви, както вече е било и е проверено. А че ще живеете много по-зле от сега и от руснаците това също вече е проверено. И на "закона" нема да можете да се позовавате. И в Европа нема да можете да се жалите.
154
1
 
5
 
! Отговори
Статистика преди 7 години
Кучетата си лаят, а керванът си върви. Направете сравнение как бяха ЕУ и Русия преди 10г. и ще разберете накъде отиват нещата
153
13
 
17
 
! Отговори
Поручика преди 7 години
Най-големият проблем на българския русофил е това че той е ниско образован - образование, езици, обща култура. По тази причина повечето от т.н. "русофили" са безработни. Те не могат да отидат на екскурзия в Русия за да погледнат безпристрастно. Не могат да прочетат руски вестник , както и руските коментарии под статиите. Нямат и базовата информация за разсъждение. Всъщност със своето "русофилстване" те сами си отмъщават за "онеправдаването" си в България. Освен откровените ***, разбира се.
152
5
 
19
 
! Отговори
как да познаеш врага преди 7 години
Враговете на България на които азиатския хипофиз плаща говорят за:- еврогейoве- разпад на ЕС- величието на Путинистан
151
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пропагандата на запада е както винаги лицемерна и двулична! Когато говорят за свобода на медиите реват че техните НПО като Левада Център ,Център за изследване на демокцията и многобройните тв канали и радиостанции в Русия не се чували от руснаците, а анлогичните руски такива в техните държави искат да ги забранят! Не става така Господа! Монетата винаги има две страни!