Канада писмено ни увери – сваля визите от 2017-а

Страната ни и Румъния са оттеглили възраженията срещу СЕТА
21 окт 2016 14:30, Елка Василева
200
Канада писмено ни увери – сваля визите от 2017-а
Бойко Борисов. Снимка: Reuters

България и Румъния оттеглят възраженията си срещу търговското споразумение ЕС-Канада, след като са получили писмени уверения от Отава, че визите за техните граждани падат до края на 2017 година. Това съобщи премиерът Бойко Борисов пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседаниета на Европейския съвет.

"Цяла нощ работихме Европейската комисия и ние, заедно с румънския президент получихме надлежни писмени потвърждения ние и комисията, че до 1 декември 2017 г. визовият режим с Канада ще отпадне за български граждани, уточни той. С румънския президент решихме да подкрепим, както всички останали страни в ЕС", добави Борисов.

Попитан за действията на властите в белгийската провинция Валония, които остават единствената пречка пред сключването на споразумението, премиерът посочи, че това е опасно.

"Вече стават прецедент и опасни в Европа, защото така стана за Шенген - една страна спря България и Румъния, сега други спират еди какво си, това ще стане мода и е много опасно за ЕС. Цялото ми уважение към всяка управа, с всичките конституционни особености във всяка държава, но някак си не звучи добре. Видяхте, в Холандия спряха Украйна за безвизов режим. Всички какво ли не направихме за Украйна - скарахме се с Русия, санкции наложихме. Изведнъж, когато трябва да им се даде път за Европа, нямат визи, добави той.

Още по темата

България и Канада имат прекрасни географски, исторически, природни чудеса, за туризма това е добре, както и за бизнеса и за онези, които са хора на света, коментира премиерът по повод очакването за отпадането на канадските визи. Той поясни, че вече има ясни гаранции от ЕК и от Съвета, че падането на визите за българи и румънци е незаобиколим фактор в търговското споразумение.

"Силата на ЕС е в единството. Снощи, когато всички предварително осъждаха това, което се случва в Алепо, Мосул, убийствата на невинни хора, че гинат непрекъснато жени и деца, излязохме с обща позиция - че санкциите (срещу Русия - бел. кор.) са последна крачка", каза Борисов.

"Всички се обединихме, че с Русия трябва да се проведе диалог, за радост спряха за денонощие ударите, да седнат на масата за преговори и да се разберат - войната трябва да спре. Всички решихме, че с един жест, с добро, санкциите към минските споразумения, докато не се спазват, остават, а за нови санкции ще говорим, едва ако продължат всички бомбардировки, които носят убийства. Затова истински се надявам, че дипломатите ще продължат много активно да работят", заяви министър-председателят.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
1
 
23
 
! Отговори
Безпартиен преди 7 години
Като човек живял в САЩ 20 години ....... казвам, че това е глупост на българското правителство. СЕТА е вреден за България колкото и ТТИП. Не мога да се обвързват едни визи в случая с Канада са даже много по малко от USA (около 1000-1500 канадски на фона на 10-12000 щатски) годишно. В момента емигрантите внасят пари в България в пъти отколкото са инвестициите в България. Ако не сме Българите в Чужбина, да наливаме, тази страна е загинала.Ако се подпишат тези споразумения и това ще спре и тогава
82
2
 
12
 
! Отговори
Българите-щастливци преди 7 години
Браво! От години най-големият проблем на българите са визите за Канада! Сега като се юрнат на екскурзии до Торонто ще настане пълно щастие! Браво на премиера...ама как значи знае да отстоява най-сериозния български интерес!!!
81
0
 
13
 
! Отговори
Разбрал преди 7 години
До НеразбралВторото. Ако въобще визите паднат. До декември 2017 г. има достатъчно време да ни обяснят, че всъщност ситуацията се е променила и да, нямат нищо против отпадането на визите, но това ще се случи в някакъв бъдещ момент... в доста далечното бъдеще... неопределено кога. По принцип канадците ще са съгласни, ама не точно сега. И така няколко десетилетия. Тоя филм сме го гледали.
80
0
 
6
 
! Отговори
Циник до 85 преди 7 години
Списъкът е дълъг - 27 години крадьене не са малко! Цялата ВСВ продължи 13 год. А тези у нас крадат вече 27 - и няма да спрат!
79
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Говорете си каквото искате, това е добра новина, особено за тези които искат да се спасят от тази държава и голяма част от вас между другото
78
1
 
1
 
! Отговори
prost typ makedonec преди 7 години
До Ястреб Македонскиoligofren prost ama se redich za bg pasport nali buhal inache glad i mizeria v albanskata makedonia
77
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Членството в ЕС понякога е хубаво нещо, защото в някои случаи Европа ни спасява от глупостта на собствените ни политици, както сега го прави Белгия. Едва ли техния мотив е спасяването на България от самите българи, но им пожелавам да успеят в съпротивата срещу споразумението.
76
0
 
14
 
! Отговори
Неразбрал преди 7 години
Добре, да речем падат визите с Кагада - ще означава ли това, че мога да живея и работя в Канада колкото си искам или означава, че само влизам в Канада без виза (но и без никакви права)?
75
2
 
12
 
! Отговори
САМУИЛ БЕРНЩАЙН преди 7 години
БОИЧО, Я КАЖИ ЧЕСТНО - КОЕ Е ПО-ХУБАВО--ДА СИ ГАВАЗИН НА БАЙ ТОДАР И ДА МУ РАЗТРИВАШ УШИТЕ. ИЛИ ДА РАЗТРИВАШ УШИТЕ НА ПАШАТА И БАЙ МИЛЕ . ? :))ИЛИ НА ЦАР СИМЕОН ХАСАН ?
74
2
 
14
 
! Отговори
Резил преди 7 години
Не е виновен вожда,че разпродаде всичко ! Виновни са всички , гласували и върнали го за втори път на власт !
73
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
81 - да добавим и дъщеричката на Борисов и синчето на Цачева.
72
2
 
17
 
! Отговори
Георги Шопов преди 7 години
Е колко *** на годината ходят в Канада??? И за колко продадохте Българския интерес....
71
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прекалено много пъти са ни лъгали да поемем реални ангажименти срещу голи обещания (писмени или устни). Винаги когато изпълняваме нещо конкретно и болезнено за нас, срещу друго, което ще получим в бъдеще време, сме оставали излъгани. За Шенген също имаме договор, където в писмен вид ЕС казва, че приемането ще стане при изпълнението на техническите критерии. След изпълнението им, ни казаха, че е въпрос на политическо решение и просто отказаха да изпълнят поетото в писмен вид задължение. И какво?
70
0
 
6
 
! Отговори
Циник до един преди 7 години
:-) :-) Беганьето му е майкята! Шегата настрана - разбирам хората!Те искат да живеят ДОБРЕ - СЕГА!!! Избора е на всеки.Тези с "маята" са си добре и сега! Синчетата и дъщерите на Овчаров , Гергов, Царя, Доган, Пеевски....да изброявам ли още? Въпроса е какво ще правят тези "с гайдите" дето разчитат на едната заплата, и се чудят как да нахранят дечицата си?! Милиони си тръгнаха погнусени, и отвратени, още милиони ще си тръгнат!
69
0
 
2
 
! Отговори
Armagedon преди 7 години
До Продадоха ниКъсно е чедо.
68
0
 
10
 
! Отговори
еделвайс преди 7 години
Визите за САЩ трябваше да отпаднат отдавна. Това бе ЕДНО от обещанията за приемането на базите у нас, договорено УЖ от Калфин. Е, и?! Така ще стане и с визите за Канада. А пък Калфин се кандидатира и за президент?! *** с кое самочувствие?!
67
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И както, според чл. 5 от Конституцията, клаузите по международни договори имат силата над вътрешното законодателство, то следва, че непрочетената СЕТА ще има мноооого по-големи поражения от очакваните. Жална ни мащеха с такива бащи!!!!
66
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Една страна се управлява добре от технократи и професионалисти, които знаят какво трябва да се направи и как да се постигне. Не може 25 години да поверяваш управлението на хора, събрани от кол и въже, от нереализирани пишман-философи, бездарни писатели и дребни неграмотни адвокатчета, та чак до откровено неграмотни хора от сенчестия бизнес или чисти мутри, и да искаш държавата да процъфтява. Цялава вина за това, което ни се случва е в избора, който правим, ако въобще изборът е наш, а не манипули
65
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Кадиев каза вчера,че мама Цецка лъжела че знаела немски,то и толкова и руски знаела.Дали наистина знае сносно немски или Кадиев е прав.Ами потайте я,трябва да разберем преди да и дадем гласа си.Да знаем лъже ли или казва истината,все пак се кани президент да ни става.Стига излагации по света.
64
0
 
4
 
! Отговори
Armagedon преди 7 години
Управляващите от настоящата власт , може би смятат, че ползата за България от СЕТА и снемането на визите ,ще са потоците имигранти в двете посоки. Но истински се съмнявам че са оценили правилно ситуацията. А колкото до потоците на имиграция , те ще са само от България към Канада и от Близкият исток и Германия ,към България. Политиците на България , след *89 се оказаха не само късогеди ами и гробокопачите на България поради планът РАН/ЪТ.Един от подписалите го си плати. Другите кога?