Блокадата падна: ЕС одобри СЕТА, подписва утре!

Белгия даде съгласието си без промяна и на запетайка от договора
Обновена: 29 окт 2016 07:30 | 29 окт 2016 07:30,
234
Блокадата падна: ЕС одобри СЕТА, подписва  утре!
Снимка: архив Reuters

Европейският съюз и Канада ще подпишат споразумението за свободна търговия СЕТА в неделя по обед в Брюксел. За това се разбраха президентът на Европейския съвет Доналд Туск и канадският премиер Джъстин Трюдо, минути след като Белгия обяви, че е готова да се присъедини.

Час и половина преди изтичането на крайния срок - полунощ, четири от петте регионални парламента на Белгия разрешиха на правителството да подпише търговското споразумение между ЕС и Канада (СЕТА).

Валония, Брюксел-столица, както и депутатите от френскоезичната и германоезичната общности одобриха белгийската позиция, договорена в тежки преговори. Парламентът на Фландрия не беше събиран извънредно, защото даде зелена светлина от самото начало.

Още по темата
До необичайната серия от вотове се стигна, след като преди 2 седмици парламентът на Валония наложи вето и така блокира подписването на СЕТА, насрочено от ЕС и Канада за 27 октомври.

Сега валонци гласуваха с 58 на 5 гласа за СЕТА, като само зелените останаха против.

15-дневните преговори между Валония, Европейската комисия, Канада и федералното правителство на Белгия, завършиха с изготвянето на декларация, която няма да промени и запетая от текста на търговското споразумение.

Посланиците на страните членки на ЕС одобриха в петък вечер добавянето на белгийската позиция към документите на договора. Тя се състои от 4 точки. Две от тях уточняват ролята на регионите. Освен това Белгия си запазва правото да въведе ответни мерки в защита на своите фермери при дисбаланс в търговията със земеделски продукти между Белгия и Канада след влизането в сила на СЕТА.

Федералното правителство пое и ангажимент да се допита до европейския съд дали предвидения в СЕТА арбитражен механизъм за разрешаване на междуфирмени спорове съответства на европейското право.
Това задължение обаче не е обвързано със срок.

Белгия беше последната държава, членка на ЕС, която трябваше да даде съгласие за подписването на СЕТА и след гласуването на европейските посланици за добавянето на мнението на Белгия, ЕС е напълно готов да подпише споразумението.

В окончателния си вид СЕТА ще съдържа освен текст с анекси и още 36 декларации и изявления, както и интерпретационен документ, който пояснява как ще се прилага.

До ратифицирането на споразумението от националните парламенти на 28-те държави от ЕС и от канадския, СЕТА ще се прилага временно. Част от разпоредбите, включително арбитражният механизъм ще бъдат задействани едва след приключването на всички ратификационни процедури.

Търговското споразумение между ЕС и Канада ще премахне 99% от търговските мита, запазвайки квотите за внос и износ върху някои селскостопански продукти. Европейските компании ще получат достъп до канадските държавни обществени поръчки.

140 европейски земеделски продукта със защитени наименования ще се продават само под своето име в Канада и ще бъдат предпазвани от копиране.

Преди да влезе в сила СЕТА трябва да бъде одобрено и от Европейския парламент. Очаква се това да стане преди края на годината.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
16
 
5
 
! Отговори
неутрално преди 7 години
Като чете човек коментарите вижда колко ни завиждат от Североисток. Знами сме на прав път.
97
5
 
5
 
! Отговори
До 125 преди 7 години
Може би имаш нещо против Патентното право?Защо например не патентоваш и ти нещо?
96
14
 
4
 
! Отговори
съветските собаки преди 7 години
вият от злоба. Хахаха. Вчера новина за нефт в Черно Море, днес споразумение. Да не *** някой кръвоносен съд, ей, не се напрягайте толкова!
95
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС загуби своята автономност--за богатите няма вече граници,бедните ще слушкат и ще плащат,светът стана по-лошо място за живеене,ще успеем ли да извоюваме резерват за биологични храни както южния океан,едва ли,унищожаването на здравето на бедните е в ход,прираста на населението ще се контролира чрез ГМО продуктите
94
3
 
23
 
! Отговори
до Киро преди 7 години
Абе оли, не става въпрос с кого е подписан договора, проблемът при вече изтеклите клаузи в медиите е, че с тях ЕС си подписва смъртната присъда. Каквото оцелее ще живее в робство на корпорациите.
93
1
 
13
 
! Отговори
крайъгълния камък преди 7 години
Търговското право се приватизира. С т.н. частни "арбитражни съдилища". Само през 2014 през частните съдилища са минали 12,4 милиарда щатски долара. От процеси на частни концерни срещу държави, за "пропуснати ползи", от неосъществени инвестиции. Именно тези "арбитражни съдилища" са крайъгълния камък в СЕТА.
92
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да ги е яд рашките! Нека! Нека!
91
5
 
4
 
! Отговори
До 111 преди 7 години
На пръв поглед изглежда така. Всъщност хибриндите домати бяха въведени още 1970те в България и тогава БКХ се гордееше особено много. Тогава това беше Научно Техническа Револяция. Сега никой не говори за това, но аз не ям хибридни домати защото не ми харесва вкуса.ГМО адресира вредители за друг климат, и едва ли ще са успешни за нашия климът и т.н. Така че природата си знае работата. Тук повечето Mypзилки не са наясно какво е ГМО и просто пръскат плюнки по монитора.
90
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Федералното правителство пое и ангажимент да се допита до европейския съд дали предвидения в СЕТА арбитражен механизъм за разрешаване на междуфирмени спорове съответства на европейското право. Това задължение обаче не е обвързано със срок."И ако не съответства на европейското право, а ти вече си подписал, ко прайм? Как ще подписваш без да си наясно със съдържанието? Как изобщо подписвате след като 99,9% от населението на ЕС не знае съдържанието на договора?
89
3
 
2
 
! Отговори
чичо Гошо преди 7 години
До Бай Марин Рано сутрин бай Марин,г... намаза с вазелин.Черни гащички обу и към Козяка наду.
88
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Освен това Белгия си запазва правото да въведе ответни мерки в защита на своите фермери при дисбаланс в търговията със земеделски продукти между Белгия и Канада след влизането в сила на СЕТА."А ние подписахме със свалени *** в поза партер без такива условия, благодарение на Тиквата.
87
6
 
4
 
! Отговори
информатор преди 7 години
Всъщност кенефите ги мият рускините. Справка Юпитер. Българите имаме професии и работим за 20 Руски заплати месечно.
86
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Aтом трябва, атом!
85
2
 
13
 
! Отговори
До Евролюб преди 7 години
Канадския концерн Gabriel Resources съди румънска община Росиа Монтана, (3 000 жители), в планината Apuseni в Западна Трансилвания, за "пропуснати ползи". Румънците разбрали това от телевизията. Съди ги частен арбитражен съд, принадлежащ на Световната банка. Никой не знае на какви закони се подчинява този съд. Канадския концерн съди румънската община за 8 милиарда щатски долара.
84
2
 
6
 
! Отговори
накратко преди 7 години
Империята на Злото мобилизира демоните. Така СЕТА е добра за Българския потребител, но е добра и за отрепките които ще *** накоя и друга копейка за постове във форума. Да живее СЕТА и негативните коментари. И По-Здрави за Путин!
83
5
 
6
 
! Отговори
Бай Марин преди 7 години
До Анонимен 101Крайно време е да го направите. Идете в Русия, там Путин е забранил вноса на европейски храни, така че можете да ядете руско ГМО- най-доброто ГМО в света
82
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората се борят за интересите си, ние сме готови да подпишем всичко и плачкаме за някакви скапани визи, които по право ни се полагат и са въпрос на време да се отменят!!!! Никога в историята си не сме имали по слабо управление, вероятно от срамната 1396 година насам!
81
8
 
5
 
! Отговори
Евролюб преди 7 години
До проктолог и останалитеТова което казвате е невярно. Първо, арбитражният механизъм ще влезе в сила, ако изобщо влезе след повече от 60 ратификации на регионални и национални парламенти в ЕС и след произнасянето на европейския съд. Второ, за разлика от досега, арбитражите по СЕТА ще се отсъждат от постоянен състав от съдии, избрани от ЕС и от Канада, а не от омпаниите
80
9
 
7
 
! Отговори
за СЕТА преди 7 години
По-малко тарифи - по-малко пари за чантаджиите. Това е проблема и затова ги боли.Пък рашките просто винаги са против. Тях няма какво да ги мислим.Колкото до качеството на храните, това си е въпрос на избор. Помните ли като започнаха да продават кисело мляко Данон? Слагаха сухо млако за да стане по-гъсто. И това направо ликвидира социалистическите заводи където наливаха вода за да разреждат млякото. После хората започнаха да търсят живо мляко и нещата си дойдоха на мястото.
79
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** ние етническите православни българи сме лесни,ще си вземем семействата и ще имигрираме в Русия,там бързо ще се оправим с братушките сме сме все бели хора с един език и една вяра .Там гей парадите и ГМОто е забранени..Вие обаче соросчета му мислете ,защото ще ви оставим тук сами да плюскате сладко американските ГМО *** и отровеното говеждо месо с хормони и химикали в (приятната) компания на м**галите и талибаните мигранти с които ще се (интегрирате ) взаимно нещастници .