Блокадата падна: ЕС одобри СЕТА, подписва утре!

Белгия даде съгласието си без промяна и на запетайка от договора
Обновена: 29 окт 2016 07:30 | 29 окт 2016 07:30,
234
Блокадата падна: ЕС одобри СЕТА, подписва  утре!
Снимка: архив Reuters

Европейският съюз и Канада ще подпишат споразумението за свободна търговия СЕТА в неделя по обед в Брюксел. За това се разбраха президентът на Европейския съвет Доналд Туск и канадският премиер Джъстин Трюдо, минути след като Белгия обяви, че е готова да се присъедини.

Час и половина преди изтичането на крайния срок - полунощ, четири от петте регионални парламента на Белгия разрешиха на правителството да подпише търговското споразумение между ЕС и Канада (СЕТА).

Валония, Брюксел-столица, както и депутатите от френскоезичната и германоезичната общности одобриха белгийската позиция, договорена в тежки преговори. Парламентът на Фландрия не беше събиран извънредно, защото даде зелена светлина от самото начало.

Още по темата
До необичайната серия от вотове се стигна, след като преди 2 седмици парламентът на Валония наложи вето и така блокира подписването на СЕТА, насрочено от ЕС и Канада за 27 октомври.

Сега валонци гласуваха с 58 на 5 гласа за СЕТА, като само зелените останаха против.

15-дневните преговори между Валония, Европейската комисия, Канада и федералното правителство на Белгия, завършиха с изготвянето на декларация, която няма да промени и запетая от текста на търговското споразумение.

Посланиците на страните членки на ЕС одобриха в петък вечер добавянето на белгийската позиция към документите на договора. Тя се състои от 4 точки. Две от тях уточняват ролята на регионите. Освен това Белгия си запазва правото да въведе ответни мерки в защита на своите фермери при дисбаланс в търговията със земеделски продукти между Белгия и Канада след влизането в сила на СЕТА.

Федералното правителство пое и ангажимент да се допита до европейския съд дали предвидения в СЕТА арбитражен механизъм за разрешаване на междуфирмени спорове съответства на европейското право.
Това задължение обаче не е обвързано със срок.

Белгия беше последната държава, членка на ЕС, която трябваше да даде съгласие за подписването на СЕТА и след гласуването на европейските посланици за добавянето на мнението на Белгия, ЕС е напълно готов да подпише споразумението.

В окончателния си вид СЕТА ще съдържа освен текст с анекси и още 36 декларации и изявления, както и интерпретационен документ, който пояснява как ще се прилага.

До ратифицирането на споразумението от националните парламенти на 28-те държави от ЕС и от канадския, СЕТА ще се прилага временно. Част от разпоредбите, включително арбитражният механизъм ще бъдат задействани едва след приключването на всички ратификационни процедури.

Търговското споразумение между ЕС и Канада ще премахне 99% от търговските мита, запазвайки квотите за внос и износ върху някои селскостопански продукти. Европейските компании ще получат достъп до канадските държавни обществени поръчки.

140 европейски земеделски продукта със защитени наименования ще се продават само под своето име в Канада и ще бъдат предпазвани от копиране.

Преди да влезе в сила СЕТА трябва да бъде одобрено и от Европейския парламент. Очаква се това да стане преди края на годината.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
3
 
15
 
! Отговори
проктолог преди 7 години
80 процента от американските концерни имат филиали в Канада. Ако СЕТА остане в този си вид, в който е сега, американските концерни ще могат да дават под съд на частните арбитражни съдилища, всяка една отделна държава от ЕС, включително и България. С други думи, много американски и канадски фирми ще инвестират и в България, само заради възможността, след това да ни съдят. За "пропуснати ползи". СЕТА е една первертирана система.
77
5
 
6
 
! Отговори
Путин и ГМО преди 7 години
В Русия ГМО няма и живеят 15 години по-малко от американците. Що?
76
4
 
5
 
! Отговори
Ре, Ре Стига тея преди 7 години
Това ви е възпитанието, дето чакате за визи в Сърбия по една седмица!Аз ще си ходя с доживотните визи, където си искам. А вие слугувайте и се продавайте за жълти стотинки. Типичната ви черта е: простотия, агресия, продажност, рашките и комунизма ви е виновен - живеете в 19 век с дърти разбирания,липса на владеене на немски и английски. Затова сте продажни, защото сте некадърни. Цитирам му Тръмп, то вика рашки. Що чакали за визи, ще чакате, неграмотни сте! Не ви искат.
75
2
 
6
 
! Отговори
хъ преди 7 години
ЕС клекна
74
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Ре "стига с тея"Пак ти повтарям от месец май 2017 отпадат поетапно визите за САЩ и Канада, за България и Румъния. Който не чете, може лесно да бъде манипулиран.Четете поне правителствените съобщения."И какво от това бе руско дьонме? България да се откаже от такъв изгоден договор като СЕТА заради кефа на Путин?
73
2
 
6
 
! Отговори
Малко история преди 7 години
Нацизмът просъществува само 4 години след като обяви Русия за свой враг. Колко време ще просъществува търговско - лихварския световен ред на евреите ционисти, когато те дори още преди да са наложили своята диктатура над Европа са на една крачка да влязат във военен конфликт с Русия?! Ако не друго, то поне в безочието си и самозабравата си, да бяха извлекли някакви поуки от историята!
72
4
 
2
 
! Отговори
Ре "стига с тея преди 7 години
Имам доживотна виза за САЩ. Явно не си ценен кадър!!! Пак ти повтарям от месец май 2017 отпадат поетапно визите за САЩ и Канада, за България и Румъния. Който не чете, може лесно да бъде манипулиран.Четете поне правителствените съобщения.
71
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 85Има и по лесен начин за такива нетърпеливци да надянат руския хомот на врата си "чемадан, вокзал, Масква"
70
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Стига с тея ВизиСтига с тея визи, *** аз глyпако съм чакал 15 дни наред МВР на НРБ да ми удари печат в паспорта (т.н. изходна виза) за да отида до Румъния, въпреки че имахме безвизов режим с Румъния.
69
0
 
14
 
! Отговори
Стига с тея Визи преди 7 години
Повтарям Съгласно Регламент от 2013 г. приет от ЕС. От месец 2017 май визите за България и Румъния, трябва да отпаднат поетапно! Поет е такъв ангажимент от канадския мин. председател. Което няма нищо общо със СЕТА.СЕТА и визите нямат нищо общо!!!!
68
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 77Глупости, които не разбираш. Просто е по-лесно да приемеш статиите, които описват ГМО като много много лошо. Защото са по-достъпни :)
67
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Светът се глобализира и който не разбира това изпада зад борда, като русия. Преди 8 месеца беше подписан Транс-тихоокеанския търговски договор между 16 тихоокеански страни с брутен продукт надхвърлящ този на ЕС с 50%. Сега България ще може да изнася безмитно стоки ако регистрира фирма в Канада или ползва посредничеството на канадска фирма, практически в целия свят включително, САЩ, Япония, ЮКорея, Австралия, Чили и т.н. Това е голям успех както за Европа така и за ЕС.
66
0
 
6
 
! Отговори
до71 преди 7 години
Ти ще ми казваш къде ще ходя. Те родолюбците си остават в родината. Глей си работата
65
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рашките злобеят, но това си е естествено състояние при тях. Нека си ядат салам от свински черва, соя и т.н. подобрители. Помните ли Жан Виденов беше пуснал "много вкусни" храни от соя като се върна от Москва. Така и ние успяхме да се докоснем до благинките на руската кухня.
64
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това с ГМО-то започна малко да става банално.. Седнете и прочетете малко. Хората генно модифицираме растения от 10 000 години. В момента ядем неща поливани отгоре до долу с пестициди. По време на растежа! Мислите ли, че това не мутира културата? Идеята на модификациите е да се намалят пестицидите, не защото мислят за нашето здраве, а защото са скъпи. Никой не прави краставици с вкус на круши, просто се правят по-издръжливи растения. Това е. Има безброи научни статии обясняващи точвно какво става
63
2
 
4
 
! Отговори
Споко за СЕТА преди 7 години
Ще има дебати в НС, депутатите трябва да дадат одобрение. Така че, нищо не е свършило. От Българският народ зависи дали ще излезе на протест пред НС. Да видим, бъдещето на България е в нас. Гласувайте умно на всички предстоящи избори. Успех Българи!!!
62
0
 
16
 
! Отговори
42 хиляди USA фирми преди 7 години
с канадска регистрация - честито на ТTИП! Гледах реч на Тръмп в Охайо по CNN. Човекът директно каза, заради НАФТА, СЕТА стотици хиляди американци са останали без работа, тъй като фирмите изнасят производствата в други държави за евтина работна ръка. По този начин се убиват традиционни за САЩ отрасли. Тръмп може да е всичко, но разбира от бизнес. Самите американци и канадци го казват! Всички говорят за 1500 страници на СЕТА, а никой не говори за останалите 300 стр., които ги няма в медиите.
61
1
 
7
 
! Отговори
до 64 преди 7 години
Според твоите думи, когато те таковат от Запад, това не е таковане. То верно, че пишчиците им са меки от ГМО-то. Ама вервай, пак си йе-не
60
1
 
20
 
! Отговори
ХХХ преди 7 години
ЕС е закъснял много :) България отдавна върти успешен бизнес с Канада (успешен за Канада) :) От доста години им даряваме златото си понеже ние сме неандерталци и не можем да го преработим ....пък и за какво ли ни е нали вземаме луди пари от заплатите и пенсиите ...по 100-200 евро на калпак на месец .....за какво ни е това злато я !
59
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еееее, най-после пробив! А дано да е за добро!Само че... като го гледам другаря Бойко Борисов, все добри намерения има, ама все не му се получават. Така че ще изчакам да видя, ще отпаднат ли наистина пустите му визи или пак големи приказки ще слушаме. Така беше и със Шенген.Така беше и с китайския завод за автомобили - от купища китайски автомобилни фирми избра тая дето никой никъде не я е чувал, най-загубената фирма - Great Wall!Ама това са комунистите, какво да ги правиш...