Европа заплашена от нова дрога – уж канабис, ама не

Има много по-мощно действие от марихуаната, дори смъртоносно
16 ное 2016 10:22,
52
Европа заплашена от нова дрога – уж канабис, ама не
Снимка: архив, Reuters

Европа е изправена пред масова поява на нови синтетични наркотици, което принуждава страните членки на ЕС да затягат законите си в опит да спрат производството и трафика, посочва Европейската служба за наблюдение на наркотиците и наркоманиите, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Близо 300 нови психоактивни субстанции са се появили в Европа в периода 2013 г. - 2015 г., се казва в съвместен доклад на това ведомство и на европейската съдебна служба Евроджъст. Сигнали за тях са били подадени в специално създадената система за ранно предупреждение.

Става дума основно за синтетични канабиноиди, свързани с химически субстанции, съдържащи се в канабиса.

Канабиноидите обединяват все по-нарастващ брой психотропни химически субстанции, произведени от човека, които са впръсквани върху изсушени и стрити органични вещества, за да бъдат после пушени или са продавани в течен вид, за да бъдат впръсквани и вдишвани в електронните цигари или други устройства, посочва Американският национален институт за злоупотребите с наркотици.

Често пъти продавани като сигурна алтернатива, тези наркотици могат в действителност да имат по-мощно въздействие върху мозъка от марихуаната и ефектът от тях може да бъде в някои случаи по-сериозен, дори смъртоносен, се казва в становището на американския институт, цитирано в доклад. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Марихуаната не че не е вредна ,но е по-малко от другите наркотици . При нея ема при дйлга употреба параноя депресия и психоза казано здухващ ефект 😁 и не лекува а притъпява болката но при хора с краен стадий на рак при които и морфина който е опиоид вече не действа не можеш да ги обвиняваш че пушат
22
0
 
15
 
! Отговори
ХХХ преди 7 години
Ако марихуаната беше законна всеки да може да си отглежда реколта и да си я пуши ....тия надрусани канабиси нямаше да са на мода въобще ! Амааааа......истинския канабис е опасен нали ? За това и е забранен .....нищо че редица държави са го разрешили и дори го ползват за медицински цели ......
21
3
 
7
 
! Отговори
Оня преди 7 години
До "до коментиращите"Ти колко си ограничен не е истина направо ахахаха
20
11
 
8
 
! Отговори
До коментиращите преди 7 години
Ей, още малко ще изкарате марихуаната като единственото полезно нещо на тоя свят. Нямало смъртни случаи от пушенето на трева?! В някоя друга паралелна вселена може би. Децата се тровели с другите ***?! Те взимат другата дрога именно, защото им е омръзнало да пушат само трева, а не защото им я пробутват. Марихуаната лекувала?! По тази логика излиза, че тревоманите са най-здравите хора... А другите, които не са пушили никога направо да се чудиш как са живи....
19
1
 
4
 
! Отговори
Бай *уй преди 7 години
До МеждуредоветеТъп ли си или да, че не можеш да разбереш написаното?!Хората ти казват, че канабиса го пръскат с химии и ти няма как това да го разбереш. Продават ти най-обикновена трева, т.е. канабис. Свиваш си цигарка и е изпушваш както винаги, но ефекта е съвсем друг. По-просто няма как да ти го обясня. Дано си разбрал, но се съмнявам. Спри тревата!
18
1
 
12
 
! Отговори
Междуредовете преди 7 години
Така да наречеш тази химия канабис е все едно да наречеш бронза кокаин...
17
0
 
10
 
! Отговори
Дарвин преди 7 години
Химичните наркотици се правят в Китай в заводи за отрови за мишки,и се продават в Али баба на килограм от 1000 до 5000 $ сменят им всеки месец формулата и така няма как да попаднат в списъци със забранени вещества.Някои партиди са опасни тъй като няма време за тест.Потребителя на така наречените чайове или бонзаи могат да останат инвалиди за цял живот.В нашия град има едно момиче на 17 много красиво ,но след пушене на тази химия си загуби разума сега е на ниво 2 годишно и без координация
16
0
 
10
 
! Отговори
Станишев преди 7 години
Най-добре ще е да може да се купи от магазина, да знае човек какво пуши. Правят се алтернативи защото са легални известно време, това кара младите да си купуват *** с неясен произход.
15
7
 
10
 
! Отговори
vlady преди 7 години
Крайно време е да се въведе доказаният азиатски модел за всички наркотици - присъди минимум 10 години, за производство и разпространение задължителен доживотен затвор без право на замяна.
14
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека, нека да има всякакви други отрови, които да избиват безценните Ви дечица, които са си простички по принцип заради селската бг среда и култура с която са обградени, а не заради наркотиците, а онзи естествен опиат от природата, от който няма нито един смъртен случай, и който е по-безопасен от алкохола и е декриминализиран вече почти навсякъде където не са изостанали с 1 век в развитието си и е доказано, че лекува доста неща, да остане в нелегалност, а и цената да остане висока...
13
2
 
30
 
! Отговори
иван преди 7 години
да легализират марихуаната и новите по-опасни няма да са на пазара
12
2
 
22
 
! Отговори
asd преди 7 години
Умник" го е написал най-точно, кратко и ясно. Писна ми като искам да пуша и да трябва си я търся през 9 планини, кой знае как отгледана и прочие. Искам като работя и да си плащам данък за това, че искам си "тровя" живота. Както с алкохола, бре. :)
11
8
 
9
 
! Отговори
До 1 преди 7 години
Причината тревата ли е да изкарваш пари :) Нещо си се объркал , не смятам , че тревата трябва да се популяризира за да се спрат другите видове наркотици . Трябва закона да е строг и да се спазва, но понеже много пари идват от там е проблем. И за жалост унищожаваме най-ценното, а тоава е младите . Айде със здраве, нищо лично .
10
0
 
4
 
! Отговори
до знайко преди 7 години
Значи съм прав.
9
1
 
4
 
! Отговори
до 9 преди 7 години
"моряка" бере бежанските краставици
8
26
 
16
 
! Отговори
горо преди 7 години
Умирайте наркоманчета ! Ако ви трябва тревица, за да се забавлявате проблема при вас е доста сериозен !
7
2
 
20
 
! Отговори
без преди 7 години
Ами легализирайте марихуаната. Хем ще има сериозен контрол, хем държавата ще печели, а не кукловоди и мутри, и хем ще ударите мафията. Ама нали и вие лапате от нелегалния статут на марихуаната, та не ми се вярва.
6
3
 
15
 
! Отговори
хм преди 7 години
Добре де, да не би някой насила да ги дрогира тия хора? Сами си го правят. Докато има балъци ще има и тарикати. Живота ги принуждавал? Зна4и пари за отрова намират, дори да са клошари, но за нормални неща - не? Някак си не ги съжалявам наркоманите. Нямат извинение.
5
9
 
9
 
! Отговори
до 1 преди 7 години
Кое бездействие бе, като на прошляците по улиците дето пият спирт ли, защото аз клошар дето пуши мара не съм виждал. А и съм сигурен, че аз като пушещ изкарвам повече пари от теб и имам повече задължения, смотан*к беден.
4
1
 
15
 
! Отговори
Суека2 преди 7 години
Точно заради необразованоста на населението ДЪРЖАВНИЯТ АПАРАТ си вее коня а децата ви страдат и загиват а не понеже се "БОРИ" срещу 1 растение сатанизирано от САЩ с цел да не е конкуренция на ФАРМАЦИЯТА и други интереси ! Легализация за медицински цели и декриминализация за рекреативни цели и парите от продажбите да се използват за изграждане на детски площадки , стипендии за ученици и студенти , социално слаби семейства и т.н. полезни практики !Само с АКЪЛ можеш да победиш КОРУМПИРАНАТА ДЪРЖАВА