ЕС отхвърли оферта на Лондон за работниците

Великобритания "тревожна и несигурна" за своите в Европа, търси сделка
30 ное 2016 09:37,
25
ЕС отхвърли оферта на Лондон за работниците
Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз няма да търси предварителна сделка за съдбата на британците в Европа и на европейските граждани на Острова преди официалното начало на преговорите за напускането на Великобритания.

Това пише в писмо до британския депутат Майкъл Томлисън и още 80 негови колеги шефът на Съвета на ЕС Доналд Туск.

Писмото е отговор на по-раншна депеша от Лондон, в която се твърди, че опитите на европейския преговарящ по Brexit-а Мишел Барние да избегне договаряне за бъдещия статут на англичаните, живеещи в ЕС, и на европейските работници в Обединеното кралство, създава "тревожност и несигурност" за тяхното бъдеще. Те обвиняват Барние в "безчовечност" и настояват да се извини на поданиците на кралицата.

"Това е интересен аргумент, чийто основен недостатък е, че няма нищо общо с реалността", пише Туск в необичайно остро писмо, пълно със сарказъм и назидание към британските законодатели.

"Не бихте ли се съгласили, че основният източник на тревога и несигурност е именно решението за Brexit", продължава Туск.

Той смята, че въпросът за статута на гражданите може да се обсъжда само, след като Лондон подаде официално искане за напускане, "още повече, че ние предполагаме, че една от основните причини за Brexit е именно отхвърлянето на свободното движение на хора и правата, които то предоставя".

Доналд Туск не приема молбата на британските депутати въпросът със статута на британските граждани, живеещи в Европа, и на европейците във Великобритания да бъде решен по време на срещата на върха на европейските лидери на 15 и 16 декември в Брюксел.

Ако подложа въпроса на дебат, това ще значи, че излизането от ЕС е поискано формално:  "Искам да ви напомня, че задействането на член 50 може да бъде решено само от Обединеното кралство и ние уважаваме това му право," пише Туск.

Туск продължава да наставлява британските законодатели, като ги призовава да не превръщат гражданите в "разменна монета" и да търсят цялостни решения вместо да се упражняват в "добре звучащи фрази".

Председателят добавя, че до напускането Великобритания остава пълноправен член на Съюза и че европейското право гарантира на европейските граждани, включително на британците, правата им да живеят, работят, да се осигуряват и да се лекуват независимо от мястото, на което пребивават или възнамеряват да се установят.
Майкъл Томлисън изрази в Twitter разочарование от отговора от Брюксел. Според него той е "погрешен и поставя процедурите над човешките същества".

В началото на седмицата 81 британски депутати писаха до Брюксел с искане да се сключи предварителна сделка за статута на британските граждани, живеещи на континента. Те смятат, че така гражданите ще могат да се извадят от уравнението на очертаващите се като трудни и ожесточени преди преговори за напускане.

Последователите на Найджъл Фараж пък настояха Лондон да не се занимава с никакви преговори, а британският парламент просто да денонсира действието на европейските договори на територията на Кралството и така да се избави от нуждата да се договаря.

Британският премиер Тереза Мей информира през октомври европейските лидери, че ще поиска започването на процедурата за напускане на ЕС в края на март, почти 10 месеца, след като гражданите на Обединеното кралство гласуваха на референдум за излизане на страната от ЕС. Тя се аргументира за това с нуждата Лондон да се подготви за преговорите. Според европейското право условията за раздялата трябва да се уточнят за не повече от 2 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хем сърби, хем боли. Оттук нататък за англетата само второто.
19
1
 
9
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 7 години
Без компромиси към наглите и надменни англичани! Или всичко или нищо, за тях без никакви договаряния! Щом гласуват без да мислят, да си сърбат попарата, която са надробили!!!
18
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До НеПоловината народ гласува за брексита, а сега техните политици се опитват да оправят лайнаата им. Защото знаят,че отива на зле икономика. Популизма наистина взема връх...а хората масово се подвеждат поради незнанието и тук е същото - за няколко рубли местната проруска сгaн и майка си ще продаде.
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Британците гласуваха ,защото си мислят ,че без ЕС ще имат още по-висок стандарт на живот ,а що се отнася за мигрантите ,англичаните са против източноевропеиците най-вече поляици/800х./,българи и румънци.Те са по благосклони към народи идващи от бившите им колонии.
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до българи-демократищо не вървиш в русия или на ПСМ?
15
5
 
4
 
! Отговори
че то тук има преди 7 години
20 000 пияни руснака - та кво викате, да ги наритаме обратно към Сибир?
14
2
 
14
 
! Отговори
Браво на Доналд Туск преди 7 години
Туск е напълно прав. С цялото ми уважение към британското правителство, но не може да се решават предварително само нещата, които Великобритания има интерес да бъдат решени. Или излизат или остават. Най-вероятно всичко ше се протака за да минат двете години и Великобритания ще се откаже от Брекзит-а. Истината е, че и Европейският Съюз и Великобритания имат нужда един от друг.
13
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО 12 ТИЯ БЕЖАНЦИ НЕ СА ПЪРВИ ПРОБЛЕМ. КОРУПЦИЯТА Е ТОВА КОЕТО НИ ПРАВИ БЕДНИ.
12
16
 
9
 
! Отговори
до българи-демократи преди 7 години
българи, братя демократи моля ви, наслаждавайте се на емигрантите от Афганистан. Дишайте свободно, докато ви ислямизират.Спете спокойно докато българите изчезнат. Докато има българи - има проблем, няма българи - няма проблем.Арабелите раждат повече, затова заслужават парите от вашите данъци - нови фургони, чиста храна, без свинско, нови домове, защо не и цели села - те се радват на природата, българите не.Стойте в прашните градове и бачкайте за бежанците.Така е най-демократично!
11
19
 
2
 
! Отговори
dmx преди 7 години
До до DMXПолитиката е търсене на възможности, а не игра на наказване. Британците гласуваха срещу неканените гости - имат си много. Нещо неясно?Сега това, което искат бюрократите е счупване на общия пазар и ЕС. Това означава, че нито ще можеш да купуваш, нито да продаваш там, за да накажеш лошите британци. И това пак повтарям го готви Туск и компания. Докато британските политици искат да оставят, каквото работи, на еврократите им се чупи.
10
3
 
12
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ АТАТЮРКЧИЯ преди 7 години
ЩОМ ИСКАХА ДА ИЗЛЯЗАТ ЗАЩО СЕГА СЕ УВЪРТАТ И НЕ СИ ПОДАВАТ МОЛБАТА ЗА "РАЗВОД" ?! НА ВСИЧКИ НИ СТАНА ЯСНО ,ЧЕ ДОРИ И ГЛАСУВАЛИТЕ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕС СЕГА СЪЖАЛЯВАТ ! ТОВА ТРЯБВА ДА НИ ПОДСЕТИ ,ЧЕ ЕМОЦИОНАЛНИТЕ И ПРИБЪРЗАНИТЕ РЕШЕНИЯ ЧЕСТО СА ГРЕШНИ ! НА ТУРСКИ КАЗВАМЕ - ОФКЕЙЛЕ КАЛКАН ЗАРАРЛА ОТУРУР ! НАПИСАНО С БЪЛГАРСКИ БУКВИ НЕ ЗВУЧИ КАКТО ТРЯБВА ,НО КАКТО И ДА Е ! ТА ПРЕВОДА ДОЛУ-ГОРЕ Е ТАКЪВ - КОЙТО СТАВА СЪС ЗЛОБА ,ПОСЛЕ СЯДА СЪС ЗАГУБА ! ТОЕСТ ЗЯДАШ СИ НА ЗАД.НИКА ,НО КАТО ПОБЕДЕН !
9
2
 
20
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
До dmxЗащото в ЕП има по-важни работи за обсъждане. Ако Британия иска обсъждане и пазарлъци - първо молбата за напускане. А те сега искат дебати за да преценят дали да напуснат и да спечелят време, защото май не им се напуска.
8
1
 
16
 
! Отговори
Евролюб преди 7 години
А, бе, тоя Туск имал чувство за хумор. Един от малкото адекватни в Брюксел - година що зор видя да им втълпи, че трябва границите да се пазят, а не да се карат как да си преразпределят имигрантите
7
3
 
20
 
! Отговори
до DMX преди 7 години
Значи Британия е права, защото иска да си нареди къщата и да прецени дали да напуска ЕС--или не.... Първо започни процедурата и после преговори--т.е. да няма връщане назад.Мей гжелае първо преговори за да реши дали и отърва да напуска....това английска почтеност ли е или е нещо друго?
6
4
 
17
 
! Отговори
Не преди 7 години
Политиците в Англия , не са виновни те са издигна държавата в добър стандарт.Половината народ гласува за брексита, а сега техните политици се опитват да оправят лайнаата им. Защото знаят,че отива на зле икономика. Популизма наистина взема връх...а хората масово се подвеждат поради незнание...оставете политика на тези, които е владеят..по същата логика изкажете се за операция на хирург.
5
28
 
3
 
! Отговори
dmx преди 7 години
Британия е права. Вие се оставяте да бъдете излъгани от пропагандата на бюрократите, които искат да счупят общия пазар и де факто да счупят ЕС.И защо да не се обсъжда въпросът с британците в Европа и европейците в Британия? Не видях аргументи. Туск е прерверзен бюрократ. Оставка!
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АНГЛИЧАНИТЕ ОБИЧАТ ДА ХОДАТ , КОГАТО ДА ИМ ИДВАТ НЕЩАТ. Няма как да стане.
3
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И Англичаните се подведоха по крайно десни и леви популисти. Истината е, че когато предлагаш такава голяма смяна...трябва да предложиш и план на новото. След изборите основателите на брексита избягаха.Това става и в България...подведохте се за рефендума....и след него няма да остане никой от предложилите го. Така остава и с партиите, събарят с черен пияр Борисов...и нямат план, какво да правят. Човек трябва добре да мисли преди все да чака новото. Някой път новото е по-лошо от старото.
2
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Младите българи, отидоха в тази Англия да им бършат лай**та на тея мързеливци и да живеят по фургони и да се крият, като мишки без документи - ужас!
1
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дебелоочие от страна на англичаните. Та те искаха именно това - да спрат свободното движение на хора от и в острова. Не разбирам с какви очи искат това да не важи за тях в останалата част на света. Защото практически излязат ли от ЕС, стават външна държава точно както САЩ, Канада и т.н. и следва за поданиците им да важат същите правила.