Юнкер: Грешат, ако смятат, че е дошло време за разпад на ЕС

"Без ЕС никоя страна членка не може да има политическа тежест в света"
9 дек 2016 15:52, Елка Василева
56
Юнкер: Грешат, ако смятат, че е дошло време за разпад на ЕС
Жан-Клод Юнкер. Снимка: Reuters

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди страните, изкушени да водят отделна политика от тази на общността, че не биха могли да съществуват без Европейския съюз, предаде Франс прес.

"Тези, които смятат, че е дошло време за разформироване на Европейския съюз, за раздробяването му на части, за разединяването ни, много грешат", заяви Юнкер на конференция за 25-ата годишнина от срещата на върха в Маастрихт, на която бяха положени основите на единната европейска валута.

Без ЕС никоя страна членка не е в състояние самостоятелно да има каквато и да било политическа тежест в света, отбеляза той.

Днес представляваме значителна част от световната икономика - 25 процента от брутния вътрешен продукт. След десет години този дял ще е 15 процента, а след 20 нито една страна от ЕС няма да може да бъде член на Г-7 самостоятелно, предупреди Юнкер, контрирайки евроскептиците, които бележат възход в много страни в ЕС.

От демографска гледна точка не сме съвсем на изчезване, но намаляваме, допълни бившият премиер на Люксембург. В началото на 20-ти век европейците са представлявали 20 процента от населението на човечеството, сега сме 5-6 до 7 процента, а в край на този век може би ще сме 4 на сто от 10 милиарда жители на планетата, отбеляза председателят на ЕК.

Юнкер, който днес навършва 62 години, е единственият действащ политик, присъствал на срещата на върха в Маастрихт на 9 декември 1991 г. По онова време той е финансов министър на Люксембург.

На срещата в Маастрихт държавните и правителствени ръководители на 12 европейски страни, в това число френският президент Франсоа Митеран и германският канцлер Хелмут Кол, се споразумяват Европейската общност да се превърне в съюз, припомня АФП.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Балък, ние не искаме "тежест", искаме свобода.
37
1
 
35
 
! Отговори
до 48 преди 7 години
Технологии мехнологии а потребителите???М?? кой ще инвестира в производството което няма кой да купи та и за това мигрантите населението да расте иначе алтернативата е една елита ликвидира популацията и си живее в утопия,няколко милиона роби за подръжка на техниката и колонизиране на космоса та това е за технологиите и човешкия планктон
36
1
 
35
 
! Отговори
Националист преди 7 години
- Виждам бъдещето на ЕС само като доброволен съюз на СУВЕРЕННИ ДЪРЖАВИ.- Няма и не може да има някаква си "европейска нация" - Лобисти и мултиконцерни, както и ЕЦБ, контролират сега решенията взети от ЕС. Тези решения са нелегитимни и не отговарят на националните интереси на по-малките страни-членки.- Един национално отговорен парламент и национално правителство, контролирани от народа на една суверенна държава, могат да провеждат много по-правилна политика отколкото Брюксел.
35
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ShoppДа Юнкер и шефовете много се стараят да ни направят прислуга. Ние не им трябваме за нищо друго
34
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До volodiav rusia ne upravliavat komunisti a novite capitalisti
33
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От демографска гледна точка не сме съвсем на изчезване, но намаляваме, допълни бившият премиер на Люксембург. В началото на 20-ти век европейците са представлявали 20 процента от населението на човечеството, сега сме 5-6 до 7 процента, а в край на този век може би ще сме 4 на сто от 10 милиарда жители на планетата, отбеляза председателят на ЕК.Не знам дали разбирате бруталнита истина в това изречение! Аз се чувствам част от човечеството и не искам да ме противопоставят на друга част от него.
32
5
 
38
 
! Отговори
Shopp™ преди 7 години
Без ЕС България ще стане губерния на *** и българите ще станат прислуга на чеченските бандити - се едно доброволно да сезаробим да ни владеят черкезите.
31
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За да оцелее и стане по-силенЕС тябва да престане да заселва в огромни количества,наведнъж,примитивни мюсюлмани,които живеят по шериата и познават само насилието.Също,диктатът към по-малките страни,които не могат да изхранят собственото си население,да бъдат принудени да издържат арабите и многобройната им челяд,докато собствните им съграждани умират от глад!
30
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До volodiaБългария е велика ,защото ми е родина. Но ЕС ми е нищо.Същата глупост като СИВ ,та и даже по- голяма щото си е направо СССР.А ти ако си от еврогъзовете си е твой проблем.
29
10
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС може и да се разпадне, но това ще стане едва след пълен разпад на путиновата смехо-държава еРеФ-ия.
28
4
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На Юнкер не му ли увя тиквата че хората не искат ЕС да запада. Нито пък брекситаджиите искаха да го напускат.Нито пък европейците мразят либерализма. Просто хората мразят либерастията която придоби нечувани размери, пробутвана от едни хора които искат да разбият държавите , традициите, морала на хората за да си направят единна световна държава.И либерализма и глобализацията трябва да са разумни граници. Както впрочем и всичко друго на този Свят.
27
5
 
60
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Брюкселските лентяи са в паника от резултатите при референдумите и вият на умряло . Говорят безсмислици ,че без тЕх никоя държава нямало да има шанс . Явно дъртия *** дал си живее в някакъв негов свят и се е взел на много сериозно.
26
4
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво мечтане, бе? То се започна на практика. Първо беше Англиа щото първа се усети. Ей ги италианците са на ръба. Много им се иска на разни Меркели ама бавно, на сигурно народите разбират какъв капан е Ес. С огромната си и високоплатена администрация. И с желанието да притискат икономически и финансово по-малките и бедни народи за сметка на по-богатите. Давали ни били Еврофондове. А колко плащаме на Ес и Нато, за да сме членки? Танто за кукуриго. Но пък слушкаме и изпълняваме.
25
3
 
43
 
! Отговори
от Турция преди 7 години
Добре ,че Турция не е станала член на ЕС до момента .Иначе и тя отиваше курбан .
24
12
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До бг 31Защо говорите глупости?????????????????? "По-висше постижение в политиката било създаването на ес"....Преди ес-чето имаше един СССР, който между впрочем просъществува три пъти повече от това недоразумение ес..А преди тях имаше една Римска империя и т.н и т.н...Това ес-че е едно абсолютно бледо подобие на всички тези образования, дребно недомислие, започнало от напълно меркантилно обединение на производителите на стомана и метал! И по-нататък решиха, че ще завладяват света отново!Ядец!
23
12
 
46
 
! Отговори
бг преди 7 години
По висше постижение в политиката от създаването на ЕС няма!Брюкселските чиновници утре няма да ги има но ЕС ще го има.Цялата история на Европа е във войни и желязна завеса.
22
12
 
49
 
! Отговори
vlady преди 7 години
Юнкер е най-добре подготвеният политик на ЕС със сериозни успехи с чашката на професионално ниво. За съжаление не е на нивото на великия Елцин и неговите достойни украински ученици Порошенко, Луценко, Юшченко и Кучма, но е добър професионалист.
21
9
 
57
 
! Отговори
ТУРЧИНЬ преди 7 години
Че се разпадне и още как. Неизбежно е просто. Идат нови времена.
20
3
 
38
 
! Отговори
Ян Бибиян преди 7 години
Айде бе
19
1
 
49
 
! Отговори
сметки без кръчмар преди 7 години
До Анонимен 24Не подценявай калкулациите заложени в термоядрените реакции..Западът само за минути може да им накъси популацията на арабите. Не е в това проблемът, проблемът е, че белият човек се усети, че го ползват за роб и му прожектират пропаганди ежедневно. Арабчетата с радост ще ни заместят и още 200 години песни и веселие из финансовите върхове.