Сирийски бежанец в Германия върна ?50 000

Заедно с 3 спестовни книжки те били забравени в стар гардероб
19 дек 2016 22:15, Елка Василева
45
Сирийски бежанец в Германия върна ?50 000

Бежанец от Сирия върна 50 000 евро и три спестовни книжки, които германска гражданка била забравила в стар гардероб, предаде ДПА.

Муханад Муса избягал от войната в Сирия и получил статут на бежанец в Германия. В Сирия той оставил родителите си и тримата си по-малки братя. Пристигнал в Европа с надуваема лодка през Средиземно море, после прекосил балканските държави и накрая стигнал в Германия, където кандидатствал за бежански статут и го получил.

Муса започнал да устройва новия си живот в северозападния град Минден. С малкото пари, които му останали от това пътуване, той купил от пазара стар гардероб. Когато го занесъл в квартирата си, установил, че в долната му част имало двойно дъно. Там той открил плик с 50 000 евро и три спестовни книжки, в които сумите били два пъти повече от парите в плика.

Банкнотите в плика били нови и Муханад дори решил, че са фалшиви. Първо той си помислил, че с тези пари би могъл да доведе в Сирия братята си, които са над 20 години и може да получат повиквателна за армията.
Муханад се свързал с тях и им разказал за находката, после се допитал до приятел и до мюсюлмански духовник за съвет. Дори отворил Корана, за да потърси отговор на дилемата си. След тези консултации той стигнал до извода, че религията му не му позволявала да държи чужди пари у себе си.

Ето защо Муханад решил да ги върне на собственика им. Обърнал се към имиграционната служба в града, а оттам го посъветвали да се обърне в полицията. И полицаите, и имиграционните служители били изненадани, че той предава парите.

Накрая полицията открила жената, на която били парите и нейното семейство. Те се срещнали с Муханад и в знак на благодарност му платили скъп шофьорски курс. Полицията пък съобщила за постъпката на бежанеца на специална пресконференция, на която го нарекла герой.

Историята на Муханад бе разказана в момент, в който отношението в Германия към мигрантите вече не е така положително, отбелязва агенцията.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и какво точно пишело в корана ? намериш ли пари,върни ги.ще ти платят шоф. курс - категория "каране на ТИР",и след това почвай да газиш! .........много праведна религия,ей !
21
0
 
11
 
! Отговори
Партиен член преди 7 години
Тоя връща парите през 2 - 3 месеца.
20
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аман от пи-ар. От къде ги измисляте тези глупости, и мислите ли, че някой ви вярва?А хората, сгазени от камиона какво ли им е мнението по въпроса?Ах, извинете, те нямат мнение, защото са леко попрегазени от някой мигрант с добро сърце.
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре и кво?Това е някаква игра май,театър.Дават им погрешка повече пари или им ги подхвърлят ония ги "намират случайно" винаги случайно и разбира се отиват да ги върнат на възрастната бабка.Винаги е възрастна бабка,вдовица или сираче.Парите естествено са за животоспасяваща операция.И винаги добрият е някакъв афро-арабин или ром.Преди беше турчин.Сега смениха със сириец.След тва с афганистанец или мароканец?50 кинта на бас,че ще е талибан ,честен и връщащ загубени пари.
18
0
 
22
 
! Отговори
да преди 7 години
толкова плоско скалъпено, че чак отвращава.. та дори се позовал на Корана, където пише какво да правиш като намериш пари в гардероб.. значи за това били всички грабежи, които извършват бежанците - да има какво после да връщат, че да намажат скъп шофьорски курс.. за мотоциклет :)))))
17
2
 
21
 
! Отговори
Ъ? преди 7 години
Направо се разплаках.... ало медиите и вашите политически цензури.... няма да ги заобичаме...нито бежанците, нито нашите мили родни индийци
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
браво, днес! отново уцелихте шестицата с тази новина. поклон и много сполука, дано намерите 50к евро някъде и вие, всичките, но се съмнявам.
15
0
 
14
 
! Отговори
Коментатор преди 7 години
Какво пише в Корана за имущество и пари на неверници?
14
0
 
16
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Сирийски, де. Ама те са под 20% от прииждащите..То проблема не са те, а паплачта най-вече от Афганистан и Пакистан.
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чудо,на чудесата!
12
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боже ще се разплача . Много добри тези бежанци .Иначе да прегазат 10 тина човека това е недоразумение или нещо такова . Долнопробна пропаганда .
11
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най- тревожното е, че този човек вместо да се запознае със законите, тръгнал да чете Корана, да пита имама.В крайна сметка при получаване на гражданство тия хора си остават фундаменталисти, изолирани от цивилизацията.
10
0
 
31
 
! Отговори
ПГ преди 7 години
Нещо ми звучи като пълни глупости това.. да изгладим лошият имидж... аи след атентата с камиона от преди час... е, няма как да стане, сори майна..;)
9
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това беше новина преди 6 мецеца, бре!
8
0
 
30
 
! Отговори
мечо пух преди 7 години
тази новина я четох през март месец 2016 . дайте нещо ново .
7
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Знаем,знаем- този или е християнин,или е помислил чековите книжки за миналогодишни театрални билетчета.
6
2
 
21
 
! Отговори
ами преди 7 години
Боже колко са добри тия бежанци...................
5
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
демек искат да ви внушат не само че бежанците са добри и честни, но и получават правилни напътствия от корана.Ха - ха , знаем какви напътствия получават от тамИ какъв е този бежанец, дошъл с лодка, който има квартира, чак започнал да купува мебели. Бежанците живеят на издръжка и изхранване в училища и обществени сгради...
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хаххааххахахахххааа
3
4
 
18
 
! Отговори
хъ преди 7 години
аре стига с тези приказки, да ни замотватеВсеки почтен човек би постъпил така, ако намери чужди неща. Пък и си е за шубе, щото не се знае дали не е постановка. Обаче ей това мен ме срути:"отворил Корана, за да потърси отговор на дилемата си. След тези консултации той стигнал до извода, че религията му не му позволявала да държи чужди пари у себе си." и сега съм в размисъл