Речено-сторено: Визите с Канада падат, признават дипломите

Под обсада от антиглобалисти ЕП ратифицира СЕТА
15 фев 2017 16:50,
107
Речено-сторено: Визите с Канада падат, признават дипломите
Снимка: Reuters

България ще премине към безвизов режим с Канада от 1 декември, след като днес Европейският парламент ратифицира търговското споразумение между ЕС и Канада.

Включването на визовата либерализация беше условие на България и Румъния да се подпишат споразумението през октомври. Днешната ратификация обаче го въвежда в сила считано от 1 март.

Отпадането на визите за притежатели на български и румънски паспорти ще стане на 2 етапа: от 1 май свободно ще могат да пътуват гражданите, които вече са имали канадска и американска виза, а от 1 декември - останалите.

Търговското споразумение между ЕС и Канада - СЕТА ще доведе и до поевтиняване на канадските стоки на европейския пазар, както и на българските в Канада. Причина е отпадането на 99% от неселскостопанските търговски мита. ЕС запазва известни ограничения в търговията само на земеделска продукция, за да защитити европейските производители от по-евтиното канадско месо.

Още по темата

Правилата за безопасност на храните обаче не се променят и режимът на търговия с ГМО храни в Европа няма да претърпи промени, увери еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом.

Тя развенча и други митове за СЕТА като тези, че ЕС ще бъде задължен да приватизира здравеопазването и водоснабдяването си и да занижи стандартите за безопасност на храните.

Търговското споразумение ще даде достъп на европейските компании до обществените поръчки на канадското федерално правителство и на местните власти. Освен това университетските дипломи, получени от европейски висши училища ще се признават в Канада, а канадските - в Европа, без легализация.

140 селскостопански продукта, които имат защитени географски означения, ще могат да се продават под собствените си имена в Канада. От българските защитени марки, нито една не е включена в списъка, на закриляните продукти.

Крайната левица и крайната десница, които се противопоставиха на СЕТА, обаче обявиха, че споразумението ще е в услуга на мултинационалните компании и за сметка на малките фирми.

Тициана Бегин от групата на Найджъл Фараж нарече СЕТА "тих преврат на администрацията", вбесявайки еврокомисарката Малмстрьом, която коментира, че е стигнала "прекалено далеч".

Ратификацията беше потвърдена с 408 гласа "за", 254 "против" и 33 въздържали се. За споразумението гласуваха ЕНП, либералите, консерваторите и част от социалистите. Останалите социалисти, комунистите, както и зелените и крайната десница бяха против.

Вотът се проведе при многохилядни протести около сградата на Европейския парламент в Страсбург. Заседанието на парламента беше отложено с около 15 минути, за да могат депутатите да се доберат до залата, тъй като антиглобалистите бяха блокирали входовете на подземните гаражи и депутатските коли не можеха да спират в тях. Над 3,5 млн европейски граждани се подписаха срещу СЕТА и ТПТИ - споразумението за търговия със САЩ, по което ЕС преговаряше с Вашингтон.

Сега предстои СЕТА да бъде гласувана в 28-те парламента на страните членки, включително в Народното събрание. Докато това стане факт, споразумението ще се прилага временно. Очаква се следващата седмица Латвия да стане първата европейска държава, която ще потвърди ратификацията на СЕТА на национално ниво.

Споразумението СЕТА беше подписано през октомври 2016 г от ЕС и Канада в Брюксел, след 7-годишни преговори. Основният текст е придружен с 38 декларации с изключения и изявления, с които ще се прилага. Сред тях е и българската за уреждането на визовия режим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
1
 
! Отговори
ай честито преди 7 години
да ни е коня за кокошка. А да - кокошката е хранена с ГМО...и ще ни я дадат, след като ни затрият петлите, за да не можем вече да имаме собствени кокошки. Честито, роби ааа атлантици, прощавайте.
68
2
 
0
 
! Отговори
Sulio преди 7 години
До Bing BengBe ako niamah preki nabliudenia shtiah da ti poviarvam....Ama imam i ynam kakvo e. A da,v chisteneto na toaletni,serviraneto i stroitzelstvoto niama pochesvane. No na drugi mesta, koito obache ne sa ya vsichki bulgari ima goliamo pochesvane...
67
2
 
1
 
! Отговори
Bing Beng преди 7 години
Има и завърнали се от Канада - 2 на 100 000 българи! За папатаците - В Канада се работи ! Не дрънкат и не се пощят! Тези, които са ходили - знаят! В България - "бей гиби" и чесане на езици! Далаверата не върви! На Стамбулския пазар-да!
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АНОНИМЕНДА,АМА НЕ!
65
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чудесна новина за лекарите - още една възможност за бягство от задаващият се социализъм в здравеопазването.
64
5
 
7
 
! Отговори
Торонто2 преди 7 години
Всеки бъхти поне по 60 часа на седмица. А имаш право на 10 дни платен годишен отпуск, но се сърдят ако искаш да ги вземеш една след друга двете седмици.Добавяме и билет (двупосочен) до Сф от 1200 CAD.Храната е невероятно долнокачествена, здравното обслужване не е по-добро от нашето.Който иска да заповяда, аз обаче се измитам от тука щото не ме кефи вече
63
4
 
6
 
! Отговори
Торонто преди 7 години
Средна заплата 2000 CAD.Наем 1600Кола (втора ръка на изплащане плюс застраховка и бензин) 400ТВ и Интернет 150Два мобилни тел 120Храна 400/човекВодка 750 мл - 306 бири -18Пълно с араби, индийци и филипинци, които живеят по 10 човека в апартамент
62
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е чак сега вече ще гледаме наши доктори и инженери само на снимки и то снимани в Канада!Изпиха ни мозъците през сламка в България читав човек няма да остане!Ужасно е и още по ужасно ще стане.
61
7
 
8
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 години
Чудесна новина! Хващам бързия влак от Бусманци и директно слизам в Монреал за има няма пет часа съм там. И като се събудя съм си отвил *** . В България при нормално управление на правителство доминирано от Патриоти животът ще бъде 100 пъти по-хубав щото не им щем ГМО *** от САЩ минаващи за канадски. Гледайте АЛФА и ще видите жени от САЩ на по 300 кг и желаещи да достигнат 400. Това е резултатът от ГМО ***. 40 % от царевицата на САЩ е ГМО , а с нея правят уиски"Бърбан". Поняли ?
60
2
 
13
 
! Отговори
Дипломат преди 7 години
Защо незабавно не махнат визите за онези наши съграждани, които имат кон, жена под 15 години и минимум 3 деца, живеят в една стая и са царе на разделното събиране на отпадъци ? Всички в България ще са МНОГО доволни !
59
3
 
10
 
! Отговори
Мисли като гласуваш преди 7 години
Много е важно да се разбере, че БСП си остава динозавър и всичко що е свободно, дори свободната тържовия, й се зловиди. Мисли като гласуваш, че няма къде да бягаш
58
9
 
14
 
! Отговори
80 процента преди 7 години
80 процента от американските концерни имат филиали в Канада. Ако СЕТА остане в сегашния си вид, американските концерни ще могат да дават под съд на частните арбитражни съдилища, всяка една отделна държава от ЕС, включително и България. С други думи, много американски и канадски фирми ще инвестират и в България, само заради възможността, след това да ни съдят. За "пропуснати ползи". СЕТА е една первертирана система.
57
7
 
19
 
! Отговори
Росиа Монтана преди 7 години
Канадския концерн Gabriel Resources съди румънска община Росиа Монтана, (3 000 жители), в планината Apuseni в Западна Трансилвания, за "пропуснати ползи". Румънците разбрали това от телевизията. Съди ги частен арбитражен съд, принадлежащ на Световната банка. Никой не знае на какви закони се подчинява този съд. Канадския концерн съди румънската община за 8 милиарда щатски долара. Това ни чака и нас.
56
15
 
22
 
! Отговори
Дядото преди 7 години
Щом комунистите са против, значи споразумението е добро
55
2
 
5
 
! Отговори
препатил преди 7 години
До браво 69 - Брато, не разчиствай кредита, а вземи колкото можеш повече!! В Канада ще те хванат за ... "маратонките" да връщаш , така де!!
54
8
 
5
 
! Отговори
8 преди 7 години
е което си е право си е право -герберите са прости като гъбено семе - тая СЕТА освен за падането на визите можеше да се изтъргува с влизане в Шенген, Еврозоната и да се прекрати спирането на еврофондове - вместо това, те както винаги се задоволиха с едно пляскане по наведения ***
53
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До luckymanДоматите ми стоят в кухнята от седмица нищо им няма твърди колкото искаш, киселото мляко с 2 седмици изтекъл срок на годност пак му няма нищо да не говорим за хляба който нещо вече магически не мухлясва ама нищо вие си мислете, че ядете чисти и здравословни храни.
52
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До luckymanТи щот сега не ядеш ГМО нали :) колко сте наивни само.
51
14
 
12
 
! Отговори
един там преди 7 години
Айде на всичките седер***сти да им пожелаем приятен път към Канада! Последната е супер рядко населена- място там има за всички ви! Ние пък тука се надяваме да успеем да намерим някой като Орбан, който мисли за благото на собствената си страна, а не за това как повече да се хареса на Брюксел и Вашингтон!
50
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
като паднат визите само в първите няколко месеца ще се изнесат най-малко 50 - 60 хиляди души . да ви е честито .