Турция и Холандия: Дипломатически скандал в зародиш?

Сблъсъци с полицията имаше снощи пред консулството на Турция в Ротердам
Обновена: 12 мар 2017 09:12 | 12 мар 2017 07:30,
323

Снимка: Reuters

Холандското правителство нарече безотговорно посещението на турския министър на семейството и социалната политика Фатма Бетюл Саян Кая в Ротердам, предаде ДПА.

В изявлението на правителството на премиера Марк Рюте се посочва, че министър Кая е била предупредена предварително, че планираното й посещение в турското консулство, целящо агитация за предстоящия референдум за конституционна промяна, е "нежелано". Въпреки това тя посети Холандия, се подчертава в изявлението, публикувано от Холандската радиопредавателна корпорация НОС.

Още по темата

"Преговорите за малко мероприятие в турското консулство или посолството бяха прекратени поради заплахата от санкции. След това Холандия отказа да даде разрешение за кацане на външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу. Последвалите изявления на турските власти се оказаха неприемливи и търсенето на разумно решение се оказа невъзможно", добави премиерът.

Турция ще даде силен отговор на неприемливото според нея отношение на холандските власти към турски министри, на които не беше разрешено да държат реч пред турски граждани в Холандия, заяви премиерът Бинали Йълдъръм, цитиран от Асошиейтед прес.

В публикуваното писмено изявление премиерът призова турските граждани в Европа да запазят спокойствие и да не се поддават на провокации. Освен това той ги призова да гласуват на референдума за промяна на конституцията, насрочен за 16 април. Това ще бъде най-добрият отговор на европейските страни, подчерта турският премиер.

"Нашите така наречени европейски приятели, които говорят за демокрация, свобода на словото и човешки права, не издържаха своя изпит", добави Йълдъръм.
Подобни събития помагат на Турция да открие кои са истинските й приятели, подчерта премиерът, цитиран от ДПА.

По-рано турският министър на семейството и социалната политика Фатма Бетюл Саян Кая, по време на пътуването си към холандския град Наймехен, близо до германската граница, заяви в Twitter. че осъжда действията на холандските власти "от името на всички наши граждани". "Целият свят трябва да предприеме действия срещу тази фашистка практика! Подобно отношение към жена министър не може да бъде прието!", добави министър Кая, цитирана от АП.

От своя страна кметът на Ротердам Ахмед Абуталеб обвини турският генерален консул в "скандална измама". Кметът го обвинява, че е излъгал властите, отричайки, че министър Кая идва към консулството, въпреки предупреждението на холандските власти да не го прави.

"Измамата се утежни, когато те отпътуваха към Ротердам в различни колони", опитвайки се да заблудят холандските власти, добави кметът.

Не е ясно дали има задържани или ранени при разпръсването на протеста пред консулството, където стотици протурски протестиращи влязоха в сблъсъци с полицията, отбелязва АП. Те замерваха полицията с бутилки и се нахвърляха върху полицейски автомобили, преди намесата на конна полиция и полицаи с палки.

Министър Кая беше експулсирана от страната след часове на преговори пред консулството. Кметът на Ротердам Ахмед Абуталеб заяви на пресконференция, че тя е била определена като "нежелан в страната чужденец", припомня ДПА.

Кметът Абуталеб порица и изказването на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който нарече холандците "нацистки останки". "Те не знаят ли, че съм кмет на град, разположен в регион, който беше бомбардиран от нацистите?", попита кметът на Ротердам, визирайки турските лидери. Няколко квартала на града бяха унищожен от германската авиация през втората световна война, след което Холандия беше окупирана от нацистите, припомня АФП.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нормално е, туркинята щом лъже и заблуждава да я спрат.
48
2
 
14
 
! Отговори
Факт преди 7 години
До ЕРДОГАНТурция можела без Европа?Голям смях!На африканците ли ще си продават ***?То Русия като ги притисна(при само 80млрд търговия) и клекнаха,а какво остава за ЕС!
47
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако се премахне двойното гражданство няма да ги има тези проблеми. Същото важи и за България при избори с изборните секции
46
0
 
8
 
! Отговори
LosHo преди 7 години
Каква ли щеше да е реакцията на Холандия ако имаха обща граница с Турция?
45
0
 
6
 
! Отговори
Паметлив преди 7 години
Знаете ли какво е РЕКОНКИСТА*?Ами поинтересувайте се!Европа има остра нужда именно от това!*Реконкиста-нещо като възродителен процес,но много по-твърдо и мащабно
44
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как напоително Холандската полиция ги поливаше снощи в Ротердам ! Как бягаха само. А? Както казваше поета, идват като вълци, бягат като овци! Удоволствието беше наше!
43
2
 
7
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
до 104 ТатаровЕй дЗалдник не преиначавай историята и се молете да продължаваме да ви търпим ,че току виж отново сте станали чергари на път за Анадола.
42
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЕРДОГАНТи наистина ли си вярваш, че Русия има нужда от Турция. В момента сте и удобни, но не задълго. И кой пазар е по-важен - Германия или Турция. А ако и трябват евтини стоки на Русия - повярвай ми, че Китай е наблизо. Пуснаха ви по пързалката в Сирия и Ирак. От една страна е Сирия и Русия, а отдругата е Кюрдистан. Иран и Ирак не искат да ви чуят. Опитвате се да влезенете и в Ирак, но там ще ви напляскат. Успяхте да злобите и САЩ. Нямате ресурси за тази война и икономиката ви ще рухне.
41
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В тубата има доста видеа как кюрдите свалят хеликоптери, унищожават танкове, бмп и жива сила на прехвалената турска армия.Но това няма как да го знаят обикновенните турци защото Youtube и Facebook са забранени.
40
3
 
8
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Бих посъветвал ердоганистите да не се кефят много на "дружбата" с Русия!Намерят ли руснаците начин да овладеят Проливите,Турция вече губи значение за тях!И да видиш к'во става тогава!Впрочем,единственият начин това да стане,е да направят отново Константинопол гръцки!
39
12
 
8
 
! Отговори
Татаров преди 7 години
Пак питам: Кога ще въведем ТОЛ такси по магистралите наводнени от безплатно преминаващи гастарбайтери и турски камиони?_____________А вие кога ще напуснете окупираните изконни територии на мюсюлманите? До кога ще виждам фашисткият български войник да унижава населението ни? До кога българите ще крадете нашите ресурси? В Ада Тепе - Крумовград - златото го подарявате на канадците, къде са нашите права??? Защо се подигравате на ромите по всички български канали? Защо обесихте помаците, които не се отказаха от тяхната вяра???
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Македонски министър:Ние опознахме добре Холандия в Сребреница. Няма какво повече да се коментира.
37
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама верно кмета на Ротердам се казва ахмет абуталеб хаха Какво са направили от Холандия тия дзверовее! Над 2хиляди турци в холандия са излезли да защитават ердоган хаха рани куче да те лае!
36
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичката бъркотия на Западните държави дойде от техния мързел да работят . Т.н. непрестижни професии местните хора не желаят да работят и затова внасят чужда работна сила . Да ама те станаха милиони и то предимно мюсюлмани . Това са хора изостанали от цивилизацията с векове и не подлежат на интегриране . Сега вече е късно . Следват бунтове и мини войни , но на територията на Западните държави .
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 84А когато в Турция гонят инкомислещите, изтезават затворници, убиват и държат в затворите хора без съд и присъда, затварят вестници и уволняват 200 000 души - това ли е демокрация и законно избран президент. Точно ви е и Еродоган да ни учат на демокрация. Че Турция вече не е държава, а еднолично феодално владение от най-див азиатски тип. И сега като не ви дойдат европейски туристи, какво ще правите. Не си мислете, че обикновеният руснак ще дойде. Тай ви мрази повече от Европа.
34
0
 
5
 
! Отговори
Тото преди 7 години
На снимките виждаме "елита на европа" . Башибозук.
33
0
 
11
 
! Отговори
Факт преди 7 години
До смЕхВерно-проислямистките постове си седят,а се трият антиислямистките!Алоу,тука да не е Саудитска Арабия????
32
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега ще разберат на запад,че наглостта и неблагодарността на *** няма граници!Достатъчно е да се погледне в коментарите във форума-вместо да са благодарни,че не сме ги изгонили от България където дивите им деди 500 години са безчинствали и убивали,те заплашват.....Няма ненаказано добро!При това не се и срамуват от делата на дедите се,напротив,горди са с убийците,изнасилвачите и алчните за чуждото вандали,от които са се пръкнали!
31
1
 
9
 
! Отговори
Майтапчия преди 7 години
Много ми е любопитно дали се предлага медицинската услуга РЕЦИРКУМЦИЗИЯ(обратното на обрязване)!?Щото скоро ще ви се наложи да я ползвате,ако искате да останете в Европа,ХА-ХА!
30
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това им е разбирането за демокрация. Бият журналисти и протестиращи, не допускат дипломати в консулството им. Лицемерие и двойни стандарти. За терористите от ПКК няма проблем да си развяват байряка в Холандия но един Външен Министър на една съюзническа държава избран с мнозинството от гласовете на народа не е допускан да се срещне с диаспората. Това е още един пример за двойнствената политика на юеките китки.