На дъното: 2,5 млн. българи живеят в тежки материални лишения

Според Евростат, най-малко бедни има в Швеция
25 апр 2017 09:10, Петя Славова
271
На дъното: 2,5 млн. българи живеят в тежки материални лишения
Снимка: архив, Булфото

Около 2,5 милиона българи, или близо 35 на сто от населението на страната, живеят в тежки материални лишения, отчита анализ на Евростат за социалните тенденции и индикаторите за бедност в страните на ЕС през 2016 г.

В тази категория спадат хора, които не могат да си позволят за ползване няколко основни неща, които според европейските критерии са основата на нормален битов живот в европейската общност.

Най-важните фактори, които формират категорията "тежки материални лишения" са: хората да могат да плащат безпроблемно сметките си; да могат да посрещат неочаквани разходи; да поддържат дома си топъл; да имат достъп до телевизор, кола или телефон; да се хранят редовно; да могат да си позволят поне една седмица почивка далече от дома.

Според данни на НСИ за индикаторите за бедност и социално изключване, у нас през миналата година е имало почти същия процент на хора, които са били в ситуация на тежки материални лишения. Най-висок процент на хора, които са били в ситуация на бедност и лишения, е отчетен при сънародниците ни над 65-годишна възраст - близо 80 процента от тях попадат в категорията на хора с "тежки материални лишения".

При младите българи до 17 години процентът на изпадналите в материални лишения е 40 на сто, а при работещите българи от 18 до 64 години - около 30 на сто.

През 2016 г. около 7,8 на сто от населението на ЕС или близо 39 млн. души са живяли в ситуация на тежки материални лишения, отчита Евростат. Това е значителен спад на тази социална тенденция, тъй като през 2012 г. техният дял е бил близо 10 на сто при близо 520 млн. население на ЕС-28, сочат данните на Евростат.

Като цяло най-голям брой хора, които живеят в материални лишения е отчетен в Италия - близо 7 млн. души или 12 на сто от населението. Други високи стойности на хора, които живеят в материални лишения, са отчетени в Румъния - близо 5 млн. души или 24 на сто от населението; Полша - 3 млн. души или 8 на сто от населението; Унгария - около 1,5 млн. души или 20 на сто от населението и др.

Най-нисък процент на хора в бедност и материални лишения е отчетен в Швеция - около 1 процент, Финландия и Люксембург - по около 2 на сто, Холандия - 2,7 на сто, Австрия - 3 на сто, Дания - 3,2 на сто и др.

Най-малък брой хора в тежки материални лишения е имало отново в Люксембург - около 10 000 души, Малта - 20 000 и Швеция - около 70 000, отчита Евростат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ и БСП са метастази на тумора БКП.За съжаление последният се оказа злокачествен.
93
5
 
5
 
! Отговори
Демократ преди 7 години
При комунизма нямахме тоалетна хартия и банани, карахме грозни руски коли а в магазините имаше само грозни български стоки, красивите западни стоки бяха само в кореком! А сега при демокрацията в ЕС и НАТО имаме тоалетна хартия и банани, в магазините само красиви западни стоки като корекоми, пенсионерите меткат хилядарки от балконите а по празниците народа кара западни коли и прави тапи по границата - всичко това ни го даде демокрацията!
92
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами то всяко общество си живее както си гласува. След като нищо не зависело от тия дето гласуват, да си живеят така.
91
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За 25 години след 44 година през 70те България сама построи първата си ядрена електроцентрала, една от най-големите в Европа.С ЕС 27 години след 89та България не е построила нищо освен стотина км. магистрали по заповед и с пари от Брюксел (а защо не дават пари за развитие на производство и технологии???) кото се строят 4 пъти по-скъпо от Норвегия, но Брюксел удобно си затваря очите, а населението от 9 милиона стана 5 милиона, като само 3,5 милиона са българи при това повечето над 60 години
90
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
91, турците ги няма вече 140 години, за да се оправдаваме с тях вечно.Който има самочувствие - има. Който няма - бачка за смешни пари, мрънка по форуми и се кланя на шефове и политици. То си е до избор.
89
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хора /обръщам се към хората/ кога най-после ще се изчистим от *** за да заживеем и ние добре, да взимаме големи заплати като на запад!
88
13
 
14
 
! Отговори
Циник преди 7 години
*** съсипаха една цветуща държава!От бъдеща втора Швейцария ни превърнаха в задунайска губерния! *** само за 45 години обезличиха, и скопиха българският дух - както и турчин не е успял! Превърнаха ни в егоистични мижитурки затворени в собствените си черупки!Затова не търсете национални стачки (като в Гърция) или гражданско самосъзнание (като в Румъния) Безволево, сиво мучащо стадо ..и руини на умираща държава, и нация!
87
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Средната в Русия е 86 евра, а в България над 500 вече ха ха ха, Русия е на 10 място по доходи в Африка ха ха ха...
86
0
 
9
 
! Отговори
BILL преди 7 години
Мдаа, когато народа е като стадо, управляващите са като вълци...
85
9
 
6
 
! Отговори
Капиталисти. преди 7 години
Проблемът на България е, че предприятията бяха приватизирани от комунистите, а не от истински капиталисти. Капитализмът е най-съвършената система, никой не е измислил по-добра. Комунистите мислят само за пари и печалба, а капиталистите не се интересуват от печалбата и оставят фирмите да работят на загуба само и само да могат да дават големи заплати на работниците, за да могат работниците да живеят добре и да си доставят удоволствия в живота.
84
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България е жив пример, как от нормална страна, се стига до дъното. Това е някакъв феномен. Как е възможно всичко сега да е много по зле. Било то индустрия, земеделие, туризъм, спорт, култура.....където е да се обърнеш, всичко е пълна трагедия. И да не ми дават пример че сега сме можели да пътуваме свободно с ЕС. Какво я топли това баба ти с мизерната пенсия? Имало свобода на словото....моля??? Някой слепци тънат в мизерия, и продължават да ръкопляскат на тези които ги докараха до този хал. Жалко
83
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
74,от изказването ти лъха нихилизъм,а именно той срути устоите на България!Ние още от игото си носим комплекса,че другите са по-добри от нас.Забележи,отначало това ни е втълпявано от турците-рая...Когато си третиран като роб столетия е невъзможно да имаш самочувствие. После идват и гръцките фанариоти,които чрез вярата се опитват да ни принизят.Когато на едно дете му се повтаря,че е лошо ,то вярва и държанието му съответства....Ние сме повярвали,че не ставаме като народ и сами се принизяваме!
82
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименИма статистика, според която, почти половината българи не са прочели и една книга за година. Това е духовна мизерия, която не трогва никого, но виж липсата на телевизор е трагедияБогатите хора имат големи скъпи телевизори, а бедните-големи библиотеки.
81
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Софиянци в момента са не повече от 5%. Отдавна емигрираха. В момента София е главно хора от провинцията.
80
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Демонокрацията превьрна България в Пустиня . Геноцида на Българският народ прикрит зад мантрата ,,Демокрация ,,продължава независимо кой как се нарича . Вчера БКПднес ГЕРБ- БСП -СДС- Реформатори - Патриоти-Дай България - .Общото мужду тях е че всички днес се наричат -Демократи .
79
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В момента в България живеят добре около 20% софиянци и около 5% от живеещите в провинцията.Всичко останало е леш.Не случайно нямаляхме с 2,5 милиона за 35 години.Никой не бяга от хубавото.
78
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КАК СТАНА ТАКА, ЧЕ ТЕЗИ ОТ СДС УЖ ЩЯХА ДА ГРАДЯТ НОВА БЪЛГАРИЯ, ШВЕЙЦАРИЯ НА БАлКАНИТЕ , А ВМЕСТО ТОВА СТАНАХА ВСИЧКИ ТЕ МИЛИОНЕРИ?
77
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, ама немците правят Мерцедес, а ние даже ония китайски трошки ги фалирахме.
76
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 78 ГЕРБ- БКП
75
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 74 Стадо са тези който са те създали ! И затова и ти са стадо ,сиреч *** !Те пък едни,, здрави устой,, ,,2 милиона германци на Г.ей парад-радост велика ,, ,,Изключително ,,здрави основи,,Простотия ,,здрави основи ,, Аи и сиктимини !