На дъното: 2,5 млн. българи живеят в тежки материални лишения

Според Евростат, най-малко бедни има в Швеция
25 апр 2017 09:10, Петя Славова
271
На дъното: 2,5 млн. българи живеят в тежки материални лишения
Снимка: архив, Булфото

Около 2,5 милиона българи, или близо 35 на сто от населението на страната, живеят в тежки материални лишения, отчита анализ на Евростат за социалните тенденции и индикаторите за бедност в страните на ЕС през 2016 г.

В тази категория спадат хора, които не могат да си позволят за ползване няколко основни неща, които според европейските критерии са основата на нормален битов живот в европейската общност.

Най-важните фактори, които формират категорията "тежки материални лишения" са: хората да могат да плащат безпроблемно сметките си; да могат да посрещат неочаквани разходи; да поддържат дома си топъл; да имат достъп до телевизор, кола или телефон; да се хранят редовно; да могат да си позволят поне една седмица почивка далече от дома.

Според данни на НСИ за индикаторите за бедност и социално изключване, у нас през миналата година е имало почти същия процент на хора, които са били в ситуация на тежки материални лишения. Най-висок процент на хора, които са били в ситуация на бедност и лишения, е отчетен при сънародниците ни над 65-годишна възраст - близо 80 процента от тях попадат в категорията на хора с "тежки материални лишения".

При младите българи до 17 години процентът на изпадналите в материални лишения е 40 на сто, а при работещите българи от 18 до 64 години - около 30 на сто.

През 2016 г. около 7,8 на сто от населението на ЕС или близо 39 млн. души са живяли в ситуация на тежки материални лишения, отчита Евростат. Това е значителен спад на тази социална тенденция, тъй като през 2012 г. техният дял е бил близо 10 на сто при близо 520 млн. население на ЕС-28, сочат данните на Евростат.

Като цяло най-голям брой хора, които живеят в материални лишения е отчетен в Италия - близо 7 млн. души или 12 на сто от населението. Други високи стойности на хора, които живеят в материални лишения, са отчетени в Румъния - близо 5 млн. души или 24 на сто от населението; Полша - 3 млн. души или 8 на сто от населението; Унгария - около 1,5 млн. души или 20 на сто от населението и др.

Най-нисък процент на хора в бедност и материални лишения е отчетен в Швеция - около 1 процент, Финландия и Люксембург - по около 2 на сто, Холандия - 2,7 на сто, Австрия - 3 на сто, Дания - 3,2 на сто и др.

Най-малък брой хора в тежки материални лишения е имало отново в Люксембург - около 10 000 души, Малта - 20 000 и Швеция - около 70 000, отчита Евростат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ИМАМЕ НЕ САМО МИЛИОНЕРИ, А И МИЛИАРДЕРИ - ТЕ СА НАЧЕЛО НА ГЕРБ.
113
0
 
8
 
! Отговори
ЦК на Либерастите преди 7 години
До *** 131 Либералните ентусиасти са истинските болшевики!Признак за разпознаване на либераста голтак е ,че няма нищо освен соросова стипендия или НПО грант!
112
9
 
2
 
! Отговори
Циник до 125 преди 7 години
ХаУса е в червената ти неграмотна китара!Кога, и къде си видял демокрация в държавата на постщомунистически ***!
111
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На първо време трябва да се изчистим от остадъчните ид ио ти , които гласуват за тиквената мафия.
110
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Материалът сам си пожела да живее в Тиквен фалш и лъжи. Бутафорното подобие на държава продължава.
109
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"На дъното:2,5 млн. българи живеят в тежки материални лишения".За сметка на това има и много щастливи българи- тези,които съставиха и реализираха плана "Ран-Ът", управляващите БГ след 1989г партийни ръководители и политици,царското семейство и неговите наследници,както и кокошките,отглеждани по директивите на ЕС ! Щастливи са и работещите в органите на сигурността на БГ-армията и МВР,в правната система- съд и прокуратура,в средствата масова информация-изпълняват дълг към народ и отечество!
108
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Демокрацията нищо добро не ни донесе. Донесе ни хаус, кражби, геноцид, бедност, аааааа...... да, донесе ни банани в магазините и западни трошки на по 400-500 хиляди километра.
107
0
 
10
 
! Отговори
ХХХ преди 7 години
Повечето от тия 2.5 милиона гласуват постоянно за Герб и БСП ........народа е изпростен брутално точно за тази цел ....да не знае друго освен Герб и БСП !
106
2
 
2
 
! Отговори
Циник до 112 преди 7 години
Демагогия е ГОЧНО - ВОНЯТА която си постнал! Българите стояха в затвора България....а сърбите отворяха ресторанти в ЕВРОПА!
105
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 7 години
И като го отчитат - мерки, нещо?
104
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
99,турците може и да ги няма,но придобития комплекс за малоценност и деформациите в манталитета ни са следствие на игото!Излишно ми се струваше,но явно се налага да добавя,че ние няма да получим уважение от другите щом сами не уважаваме себе си! Постоянно ни се вменява,че сме стадо,мрънкащи,че другите са по-добри-как да повярваме в друго и да се стремим съответно да бъдем като тези "другите",та ние сами си слагаме етикети! От нихилизма не идват съзидателни сили,а ние сме пропити от него!
103
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен - ГЕРБ и БСП са метастази на тумора БКП.Не е точно така! Всички "политически субекти" у нас са метастази на бе-ка-***-то, някои имаха по-различна база, но бяха незабавно заразени с комунистически пришълци, които унищожиха политическите разлики, певръщайки тези политически субекти в лишени от потенциал образувания.Сега, при два големи конкуриращи се партийни полюса, малките партии нямат шансове да печелят власт.
102
0
 
10
 
! Отговори
хм преди 7 години
Живеем си /живеят си / много добре , борча ни през 2013 г. е бил 14 милиарда , за 2016 г. е скочил на 27 милиарда !!!
101
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами при най-много милионери и милиярдери на глава в цяла Източна Европа, какво друго. От гледна точка на най-бедните сме най-бедни, от тази на най-богатите сме най-богати. Ептем най-богатите са в БСП и ДПС и за тях гласуват ептем най-бедните. Това е България. Свиквайте!
100
3
 
3
 
! Отговори
Циник до 112 преди 7 години
Това не е вярно - пример:Виж кой е най-известния гражданин на Копривщица - 7 езика - акции от Суецкия канал...*** са истинската причина за дереджето!
99
0
 
16
 
! Отговори
x преди 7 години
Съвременните чорбаджии-т.н.индустриалци,олигарси и не знам си още какви, са основни виновници за това положение в България-крият доходи,не внасят осигуровки,не плащат данъци,не дават добри заплати,правят изкуствени фалити и се преобразуват,за да продължават хайдутлука.Виновна е и държавата-спинка угоднически и тъповато.
98
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За 45 години комунистически"геноцид"България нарасна с 3 милиона.За 27 години демократично"благоденствие"намаляхме с 2,5 милиона.Това са фактите.Останалото е партийна демагогия.
97
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО ДЕМОКРАТНАЛИ И АЗ ТОВА КАЗВАМ ДЕМОКРАТИТЕ ОТ СДС ВСИЧКИ СТАНАХА БОГАТИ, ДОКАТО СТРОИХА ДЕМОКРАЦИЯТА
96
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
народа кара западни коли.............................ХА-ХА-ХАПО ПОСЛЕДНИ ДАННИ 80 ПРОЦЕНТА ОТ КОЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ СА ГРОХНАЛИ ТРОШКИ ПО НА 20 ГОДИНИ.
95
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам колко е катастрофален, но аз протести не виждам.Все си мисля, че ако бяха зле нещата, някой щеше да излезе да протестира.Такива хора няма. Има само форумни бабаити.Значи всичко е наред.