Махаме лева, взимаме еврото... Ще спечелим, убеден е Горанов

"Имаме още много път, но влизането в еврозоната би било добре"
2 юни 2017 10:52,
304
Махаме лева, взимаме еврото... Ще спечелим, убеден е Горанов
Снимка: Reuters

От присъединяването към еврозоната България категорично може само да спечели, настоя министърът на финансите Владислав Горанов по време на представянето на Специфичните за България препоръки в рамките на Европейския семестър 2017.

"Голяма част от държавите членки, които се присъединиха, го направиха при един много висок процент на сближаване. На мен ми се иска, осъзнавайки, че само номиналните критерии не са достатъчни, да водим дискусия с политиците в Европа дали засилването и разширяването на еврозоната не трябва да бъде поставено като приоритет на фона на глобалните процеси в света", заяви той.

Още по темата

По думите му ще продължат консултациите за това както с комисията, така и с Европейската централна банка, така и с големите държави.

"От присъединяването към еврозоната България категорично може само да спечели", добави финансовият министър.

Той бе категоричен, че ще поддържат тази теза и ще се стремят да убеждават българските партньори, че имаме още много път, но влизането в еврозоната би било добре.

"В моя сектор мога да се пиша отличник. За част от дисбалансите не е важна само финансовата част. Напълно споделям, че пътят, който извървяхме през последните две години за стабилизиране на банковия сектор, е изминат до голяма степен. Отчитаме балансиран бюджет по европейската методология с огромен излишък по националната такава. Структурният баланс се подобри", коментира Горанов.

На свой ред управителят на БНБ Димитър Радев заяви, че банковият сектор в България е стабилизиран след проблемите от 2014 г.

"Само преди седмица приключи прегледа на финансовия сектор. Той катализира обективната независима външна оценка на банковия сектор. ЕК представи писмено становище, с което изрази пълно съгласие с констатациите в направения преглед на финансовата система", обясни Радев.

По думите му ясно е дефинирано, че банковият сектор в България е стабилизиран след проблемите през 2014 г.

"Посочено е какво е постигнато по отношение на приоритетите през последните две години", каза още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
242
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това ако стане ще е най-голямата простотия.Тези т.нар управляващи искат да ни закрият като нация,ама сме толкова *** народ ,за да позволяваме на 240 смешници да си правят каквото си поискат.Хахаа премахнете лева и сега както българския народ е беден ще стане много по беден.
241
1
 
4
 
! Отговори
хм преди 6 години
Горанов води България към бедност и криза. Бих му задал въпросът- Съгласен ли ,ако прогнозта му се окаже фалшива,да се прости с живота си или -да влезе в затвора ?
240
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Грабежа на века ни кроят.
239
1
 
14
 
! Отговори
Павел Петров преди 6 години
Това ще бъде голяма грешка според мен. Германия, Гърция, Италия- всички те пропищяха при смяната на местната им валута в Евро. Но явно за някои хора личният интерес е по-важен от интереса на нацията. Извинете ме ако греша, принципно не се интересувам от политика. Само казвам това, което знам от личен разговор с представители на горе цитираните държави. Заинтригува ме твърдението *Ще спечелим...* - но кой и какво?
238
0
 
13
 
! Отговори
Анета Станева преди 6 години
Еврото в никакъв случай НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМА!
237
0
 
9
 
! Отговори
Val Radev преди 6 години
И ТОВА АКО НЕ Е ИНФЛАЦИЯ, ЗДРАВЕ МУ КАЖИ!!!
236
0
 
8
 
! Отговори
Val Radev преди 6 години
НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ!!! ЦЕНИТЕ ЩЕ СЕ ЗАКРЪГЛЯТ КЪМ ПО ВИСОКИ- 1.50лв= 2евро, А ЗАПЛАТИТЕ ЩЕ СА 1:1
235
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще спечлят мръсните герберасти, ние пак ще сме бедни, може и повече. Гадове долни грабаджии, да *** дано.
234
2
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Не сме готови още, но се върви ви тази посока. Похвално.
233
2
 
2
 
! Отговори
Dostoevski преди 6 години
Goranov: kolko pari polu4i. Ne si vkarvaite taralej v ga6tite. Ako pone malko shva6tate 4e pak se opitvat da ni prodadat tezi mutri. Vreme e da se svalqt ot vlast tezi prodajnici.
232
0
 
10
 
! Отговори
Indrishe преди 6 години
Bg lev e gushnal bosileka...Bog da go prosti...Amin.
231
5
 
12
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Това е правилно, но не бива да се бърза!!!! Необходимо е да се изчака излизането на Англия от ЕС, да се анализират ползите и вредите от това, дали няма да има все пак "верижна реакция" и за други напреднали страни! Ние сме бедна държава, с изключително беден народ и не е необходимо на този етап да експериментираме, за да се чудим какво да правим след това с прага на бедност. Трябва да сме за силен и обединен ЕС с по-вече равнопоставеност на държав. членки, едва тогава еврото като валута!
230
6
 
20
 
! Отговори
Бай Х преди 6 години
Това ще е най голямата глупост която ще направят герберастите
229
2
 
7
 
! Отговори
Ceremonia преди 6 години
Aide prigotviaite traurnata ceremonia i kovcheg, svestichki, tamian, nekrolog, pop, muftia za bg lev...gitti bitti..za edin probit dolar...
228
0
 
11
 
! Отговори
123 преди 6 години
Всички, които не са били във валутен борд съжаляват
227
0
 
16
 
! Отговори
Чукча преди 6 години
Абе, не знам ,ама австрийците съжаляват ,че са приели еврото като валута,няма как цените да останат фиксирани след смяната.
226
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По вероятно е ЕС да се разпадне , така или иначе ние и сега участваме с вноска
225
1
 
17
 
! Отговори
мерси боку преди 6 години
Щом кажеш нещо срещу приемане на еврото,и обясниш защо,и моментално ставаш *** на Путин,***,комунист и т.н.!Това е добре!След като липсват читави аргументи за ползата от приемането му, и почне замерянето с глупости и лични нападки,това означава,че нещата с еврото не са на ред!
224
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предател мръсен, ще спечели той и още няколко гербави калинки а ще плащаме всички. Евро*ейският съюз отчаяно се нуждае от пари след брексит, да не говорим за огромният % (над 100 бвп) дълг на страните от зоната, който трябва да поемем солидарно. Никога не трябва да допускаме този грабеж да се случи! ОСТАВКА
223
3
 
6
 
! Отговори
Бай Хой преди 6 години
До байхейсКъде ги видя тези 100 милиона дълг, бе ***. Я кажи, та и ние да видим.