Премиерът на Люксембург: Европа да говори с Путин, а не за Путин

Разделението в ЕС между Запада и Изтока за мигрантите остава
2 юли 2017 20:00,
63
Премиерът на Люксембург: Европа да говори с Путин, а не за Путин
Снимка: архив, Reuters

"Европа трябва да говори с Путин, а не за Путин", заяви премиерът на Люксембург Ксавие Бертел. Той се срещна с група журналисти в столицата след срещата на върха на ЕС миналата седмица, на която беше решено единодушно санкциите срещу Москва заради войната в Украйна да бъдат удължени с още 6 месеца.

"Не е приемливо да се анексират територии, но и само санкциите не са решение", коментира Бертел, добавяйки, че ЕС се е поставил в ситуация "само да може да задълбочава и да удължава" ограниченията.

В момента Брюксел прилага икономически и персонални санкции срещу Кремъл и неговия кръг заради войната в Източна Украйна и за анексирането на Крим, като в отговор Русия е наложила ембарго на внос на селскостопанска продукция от Европа.

Според Бертел ЕС трябва да упражни натиск и върху украинския президент Петро Порошенко да изпълни своята част от Минските споразумения, като успее да осигури прокарването им през Украинската рада.

"Ние говорим за Путин, а не с него. Трябва да седнем на масата с Русия и да търсим изход, защото ако продължаваме така, ще стигнем до замразен конфликт, което ще е кошмар", заяви Ксавие Бертел.

Той коментира и различията вътре в ЕС по прилагането на общата политика за миграцията. Европейската комисия започна през юни наказателни процедури срещу Полша, Чехия и Унгария задето отказват да приемат бежанци от Гърция и Италия по договорените в ЕС квоти.

Европейските лидери не успяха да стигнат до общоприемливо решение на срещата си на 23 юни в Брюксел.

Бертел, който се срещна с премиерите от Вишеградската група преди срещата на върха, коментира, че "има решение, което е взето и трябва да се спазва". Той предупреди, че "гъвкавата солидарност", за която центалноевропейските страни настояват, няма да е непременно добра за тях.

"Ако всеки прилага собствената си дефиниция за солидарност, тя може да се окаже различна и за структурните фондове например. По-добре е да не дискутираме какво е солидарност. В Европа получаваш, но понякога трябва и да даваш", коментира Ксавие Бертел.

По-рано Германия също направи връзка между европейското финансиране и споделяне на отговорностите по миграцията.

Вишеградската група настоява държавите, които не желаят да приемат бежанци, да бъдат освободени от това задължение, като помагат на тези, затиснати от миграционния натиск по друг начин - например като предоставят граничари или се грижат за издръжката на бежански центрове на територията на други европейски държави.

Бертел заяви, че Европа не бива да притиска до стената Вишеградската четворка, а да търси решение, подчертавайки, че намирането му ще е трудно и че наказание не е изключено.

"Вече се срещнахме, говорихме, слушахме. Сега остава да се разберем", каза Бертел.

ЕС е притиснат и от времето, тъй като се очаква наесен решение на Европейския съд по жалбите на Унгария и Словакия по задължителните квоти за разселване. След като бъде огласено, то ще бъде задължително за всички членки на ЕС.

Европейските членки се договориха през 2015 г. за разселването във вътрешността на ЕС на 160 000 бежанци от Гърция и Италия. До момента около 21 000 души са преместени от двете гранични държави. 47 души са прехвърлени от Гърция в България. София има да изпълнява още квота от 1302-ма бежанци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крим е бил и ще и остане руска територия - край на спора. Донецка и Луганска област и те ще се завърнат към Русия.Остава Аляска, но и това ще стане.Това нямаше да стане ако тъпанарите от САЩ не бяха решили, че ще използват ангажимента на Путин с Олимпиадата в Сочи и финансираха Майдана. И как тъпанарите си мечтаеха да вземат Савестопол и Крим.Да ама не - Путин им го показа - за една нощ без един изстрел.
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имало и здравомислещи,а не такива, които въртят опашка пред Меркел /напр.наш Боко/.В Украйна на власт дойде фашистка хунта, подпомогната от САЩ и ЕС.
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а бе и тя и сърбия не беше съгласна да я раздробят но подлите американчета го направиха , тогава беше с референдум и всичко мина ок , а в крим с референдум не можело , и защо питам аз
32
14
 
3
 
! Отговори
чъки преди 6 години
Путин и ислямските му съюзници,щото той няма други,товарят бежанците на лодките.Естествено с помоща на САЩ.Путин се продаде на САЩ и исляма и предаде Европа.
31
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин е основният виновник за проблемите на света от 2000 г. насам!Такова зло само в Русия се ражда!юЛенинм, Сталин, Берия...
30
1
 
16
 
! Отговори
0 преди 6 години
такава безмпомощност. Едно станя ясно - ЕС и САЩ дори обединени имам преддив упрвляващите режими от мафиоти иолигарси така и нищо не успяха да направят наРусия : нито военни нито политически никто икономически средства не помагат .Остава Русия да им помогне да се самоубият поне да не се гърчат по корем.
29
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 30Ми приемливо е, ама не за нас, а за задокеанските ни "партньори", щото веднага си спретнаха една базичка ("Бондстийл", с повече от 3 кв.км. площ и с всички екстри) там, най-голямата на Балканите и една от големите в Европа. Те за това дадоха "независимост" на Косово и същото щеше да се случи и в Крим под контрола на киевската шайка бандеровци...
28
1
 
11
 
! Отговори
Тато из Правец преди 6 години
Тоя не беше ли мъжът -булка или булката -мъж ?
27
3
 
22
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
ще се осетят по някое време някои еврогеййцци,но да не е късно!
26
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как започнахме да харесваме геювете вече. Достатъчно е да кажат една добра дума за късия жужан.Няма по изпумпалени от рушофилките.
25
13
 
6
 
! Отговори
Да известно е преди 6 години
Известно е, че премиерът на Люксембург е хомосексуалист -- има брак с мъж.Така, че на този *** никой не обръща внимание. А, на Путин му е лесно да купи един такъв извратеняк
24
0
 
9
 
! Отговори
Хрушчов Н. С. преди 6 години
Верно, верно это единственный шанс ЕС.
23
3
 
49
 
! Отговори
славянин преди 6 години
Г.йчетата сън не ги хваща от този Крим, който искаха да го превърнат в свой плацдарм срещу Русия, но Русия си го взе в последният момент под носа им!
22
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Косово приемливо ли е?
21
30
 
8
 
! Отговори
патриот преди 6 години
Премиерът на Люксембург не знае ли че с терористи не се преговаря!!!
20
4
 
13
 
! Отговори
Борис Бойков преди 6 години
Тоя не беше ли еквивалент на симитлийската булка?
19
2
 
37
 
! Отговори
:) преди 6 години
"...да упражни натиск и върху украинския президент Петро Порошенко да изпълни своята част от Минските споразумения..."Я как почнаха да се сещат къде е ключа на бараката. Не им се получи с Путин и дават заден.
18
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Меглена Кунева:Аз не мога да разбера, нали и от Европейския съюз ни гледат. Как така източват банките, те не го ли виждат?Бойко Борисов: Цвете, цвете, ако не бях го напомпал Делян с парите от държавните фирми Дянков е виновен. Ако не беше ги дръпнал нямаше сега да се чудим що падна КТБ.Орешарски, ти си отиваш, а аз пак ще дърпам кредит. Я кажете как ще си вземем нашите пари. Аз изгорях с едни 20 милиона само от КТБ. Дадох ги на оня *** културист, той ги набутал баш там.
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко Борисов: Ние от ГЕРБ сме съгласни. Подготвени сме. Цецо ме информира, че фирмите ни са заредени с кеш до капачката.Михаил Миков: Ние не сме съгласни. Нашите фирми нямаха време да влязат на поръчките и да заредят с кеш. Дайте ни още 6 месеца, година време и после ваканцувайте. Не е справедливо сега. Петър Чобанов: Заем така или иначе ще трябва да се тегли. Към 16 милиарда. Ако направим банкова ваканция ще подстрижем влоговете над 200 бона и можем да свалим заема на 9 милиарда.
16
2
 
34
 
! Отговори
PD преди 6 години
Путин си има държава и народи, да си са оправя, ами с нашите лаещи кучета к'во правим. Като гледам от толкоз ентусиазиран лай, те вече друго не могат, и ако и със зъл прът не стане, в графата бесни кучета попадат.