Юнкер: Крайно време е България и Румъния да влязат в Шенген!

"Европа е от Виго до Варна и трябва да диша с двата си дроба - източния и западния"
Обновена: 13 сеп 2017 11:55 | 13 сеп 2017 11:55, Елка Василева
82
Юнкер: Крайно време е България и Румъния да влязат в Шенген!
Жан-Клод Юнкер. Снимка: БТА

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че е крайно време България и Румъния да бъдат приети в Шенген. Ако искаме да укрепим външните граници на ЕС, сега е моментът България и Румъния да влязат в Шенген, заяви той.

Юнкер спомена няколко пъти България в годишното си слово за състоянието на ЕС, произнесено пред Европейския парламент в Страсбург.

Той настоя всички в ЕС да имат отговорност за опазването на външните граници на Общността. България, Италия и Испания не трябва да бъдат оставяни сами в осигуряването на граничната сигурност, посочи председателят на ЕК.

Европа е от Виго до Варна, от Испания до България, и трябва да диша с двата си дроба - източния и западния, иначе ще се задушим, коментира Юнкер.

Той настоя потребителите в ЕС да имат достъп до стоки с еднакво качество, както и работниците да не бъдат делени на "първа и втора класа", а да получават равни права и възнаграждения при полагането на еднакъв труд на едно и също място.

Юнкер се обяви против идеите на президента на Франция Еманюел Макрон за обособяването на отделен бюджет и парламент за държавите от еврозоната. Той заяви, че всички страни в ЕС трябва да бъдат част от еврозоната и Шенген.

Не ни трябват нови институции на ЕС, посочи Юнкер. Той предложи занапред Европейската комисия и Европейският съвет да бъдат оглавени от един председател, избран пряко при гласуването за Европейски парламент.

Юнкер се застъпи за идеята част от евродепутатите да бъдат избирани от общоевропейски листи. Той изрази надежда предварителното обявяване на кандидатите за председател на ЕК да се запази и повтори, че няма да се кандидатира за втори мандат.

Едва шест минути преди края на словото си, продължило повече от час, Юнкер засегна въпроса с напускането на Великобритания. Той определи решението на мнозинството британци като "тъжно и трагично", но заяви, че това не е бъдещето на ЕС. Юнкер призова държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС да се съберат през март 2019 г. в румънския град Сибиу, за да разговарят за бъдещето на Общността.

Неколкократно в речта си Юнкер говореше за "нашите 27 страни", с което изключваше Великобритания от темите за бъдещия ЕС.

Той призова за даване на ясна перспектива за приемането в ЕС на Западните Балкани, но подчерта, че подобен подход за Турция е невъзможен в обозримо бъдеще. Занапред държавите от ЕС ще бъдат повече от 27, Европа е място за зрели демокрации, посочи той.

Юнкер настоя до 2025 г. в ЕС да бъде създаден отбранителен съюз. По неговите думи европейската прокуратура би следвало да се заеме с въпросите на тероризма.

Председателят на ЕК призова за поддържане на фонда за Африка, за да бъдат преодолени причините за незаконната миграция към ЕС. Той призова за разкриването на законни пътища за миграция, както и за ускорено връщане на мигрантите, дошли в Европа без основание. Юнкер отбеляза, че досега ЕС е приел повече мигранти от САЩ, Канада и Австралия, взети заедно.

Юнкер предложи обособяването на европейска агенция за киберсигурност. Той отбеляза, че ЕС е уязвим на кибератаки, които понякога са по-опасни от обичайните военни средства.

Председателят съобщи, че ЕК ще предложи намаляване на вредните газове в областта на превозите и нова индустриална стратегия за цифровизация. Вярвам в нашата автомобилна индустрия, но съм втрещен как хората умишлено са лъгани. Приканвам автомобилната индустрия да намери изход, да се инвестира в чистите коли на бъдещето, заяви Юнкер, цитиран от БТА. Той настоя за въвеждането на предварителни оценки на чуждестранните инвестиции, особено в областта на отбраната, здравеопазването, енергетиката и технологиите.

Европа е отворена за взаимоизгодни търговски отношения - искаме да получаваме толкова, колкото даваме. В последната година нашите световни партньори настояват да сключваме търговски споразумения, посочи Юнкер. Той отбеляза сключването на споразумения с Канада, Япония и Мексико, Южна Америка. Юнкер съобщи, че предстои начало на търговски преговори с Австралия и Нова Зеландия, които могат да бъдат приключени до средата на 2019 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: Жан-Клод ЮнкерЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
74, ТИ ДА СИ ЧУВАЛ ЧЕ СМЕ ВЪРЗАНИ ЗА ЕВРОТО, НА 1 ЮЛИ 1997Г ЗА НЕМСКАТА МАРКА, А ПОСЛЕ ЗА ЕВРОТО, ЧЕ СМЕ ВЪВ ВАЛУТЕН БОРД И ЧЕ ВСИЧКИ ЦЕНИ В БГ СА ЕВРОПЕЙСКИ, А ДОХОДИТЕ АФРИКАНСКИ- НЕ БЕРИ ГРИЖА ЗА ЦЕНИТЕ НЯМА КАК ДА СТАНЕ ПО СКЪПО- СЕГА Е ПО СКЪПО, ТОГАВА МОЖЕ ДА СТАНЕ ПО ЕВТИНО.
71
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ураа ще си купувам дюнера в евро .Това да бие бежанец лекари и да разглобява с приятели линейка е къде по културно от някой ци /га /ни ... "някък така по европейско е " както викаше Мамалев в НЛО . Абе къде по европейско да ти резне главата и да се провикне на МАЙЧИН ЕЗИК " Бог е велик" някой мароканец салафист
70
1
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Уахахахааааа, решетниковите ревът. Досвидания ватирани глави! След някоя година и еврото въвеждаме.
69
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България трябва да бъде изключена от ЕС.Да се върне визовия режим за страните от ЕС, Турция, РФ и т.н. - опашките пред посолствата!Да се спират всички помощи от Евро-банките, МВФ и др. финансови институции - глад и мизерия за всички немилионери!Да се депортират всичките "гастарбайтери" с БГ паспорти - безработицата космическа!"Виолетовите" - в народното събрание 50 процента "***", 40 процента "Права и свободи без задължения"ТОВА ИСКАТ ДРАСКАЧИТЕ, НО СССР ГО НЯМА!!!
68
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КРАЙНО ВРЕМЕ Е, Юнкер,Меркел и кликата им да се махнат от ръководството на ЕС и там да застане естествения европейски лидер на съюза Виктор Орбан и Вишеградската четворка да ръководи ЕС.
67
2
 
7
 
! Отговори
naco преди 6 години
Но КАК да стане това,г-н Юнкер с тези 80 евро ПЕНСИИ,200 евро ЗАПЛАТИ, БЯСНА КОРУПЦИЯ и ЗАСПАЛО ПРАВОСЪДИЕ? КАК?
66
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НА РУСКИТЕ НЕЩАСТНИЦИ ИМ Е КИСЕЛО ГРОЗДЕТО, ДЕТО 200 Г. НАПЪНИ ОТ ПЕТЪР 1 ДОСЕГА НЕ МОГАТ ДА НАСТИГНАТ ЕВРОПА И СЕГА ГО ОБЪРНАХА НА ПСУВНИ...
65
2
 
8
 
! Отговори
РУСНЯЦИ, преди 6 години
ОСТАВЕТЕ ГО ВИЕ ЕВРОГЕЙСКИЯ СЪЮЗ! *** ТАМ - ТЯ НА ПУТИН ДЪЩЕРЯ МУ Е В НАЙ -ПЕДАЛСКИЯ ГРАД - АМСТЕРДАМ, СИГУТНО Е ЛЕСБИЙКА, АБРАМОВИЧ И ДРУГИТЕ ОЛИГАРСИ - В ЛОНДОН ПЕДАЛСКИЯ, ЩЕ ИМ КУПУВА ТОЙ *** ОТБОРИ...Я КАЖЕТЕ НЮЗ ЗА ВАШИЯ ВЕЛИК ЕВРАЗИЙСКИ СЪЮЗ! КОЛЕГИТЕ ВИ ОТ КИРГИЗИЯ НАПОИХА ЛИ КАМИЛИТЕ, ЧЕ СУША ИДЕ? И КАТО ПОЧНАХ ЗА БИЗНЕС, В БЕЛАРУС ВДИГНАХА ЛИ ВЕЯЕ СР. ЗАПЛАТА НА 100 ЕВРА))))))))))))))):
64
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Побързайте ,за да не ни изпуснете.Руснаците набират скорост.
63
1
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
До Анонимен 62 И защо мислиш че референдума ще бъде ЗА напускане ? Щото аз не съм толкова сигурен.Българите не искат да се връщат назад.И ако речем да излезем трябва да им платим с целия си БВП за една година./ около 90милиарда/.Нещата са така изпипани че колкото по мърдаш , толкова по ти влиза.
62
4
 
6
 
! Отговори
Пенсионер преди 6 години
Аз се надявах Юнкер да каже нещо за единна мин.пенсия и заплата, ама тишина по въпроса.Единствено ЕС е в състояние да накара нашите работодатели да плащат достойно.Но явно това не ги интересува.
61
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мисля че е време за референдум за напускане на НАТО и ЕС! Време е всички у нас да влизат с визи. *** да се изгонят!
60
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я съм си У Шенген. Вие му мислете.
59
4
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Аз съм съгласен да влезем, но трябва да поставим наши изисквания към ЕС за тази работа. Иначе зор нямам да влизаме вече където и да било.
58
1
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
калкулаторке, вместо вчерашна копипаста можеше да обадите че в припят са пуснали виенското колело след всичките тия години тишина. например.
57
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 100 ГОДИНИ БЪЛГАРИЯ ВИНАГИ ЕВЛИЗАЛА В ГИБЕЛНИ ЗА НЕЯ СЪЮЗИ. ВИНАГИ, КОГАТО СМЕ В СЪЮЗ, В КОЙТО Е И ГЕРМАНИЯ, НАКРАЯ ПЕРЕМ ПЕШКИРА.
56
7
 
7
 
! Отговори
мнение преди 6 години
Вместо да влезем в шенген аз предлагам да излезем от скарания ЕС ? За какво ни е този ЕС ? За да си пълнят джобовете някой ? Помнете ми думата - и в Гърция стана същото ! Въпросът е кой ще плаща после ! В същност като гледам, май няма да остане никой ...
55
3
 
13
 
! Отговори
Демократ преди 6 години
Да се гласува на референдум! Защо от ЕСТрябва да решават какво да се случва с България. Ако те го предлагат, значи имат полза, а ние вреда. Да се дискутират ползите и вредите и да прецени населението. Аз не държа да влизаме в Шенген. И преди да влезем в ЕС нямах проблеми да пътувам, когато и където пожелая, но някои криминални и асоциални типове имаха такива проблеми.
54
4
 
14
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Преди 2015 бях фен на съюза...след 2015...и светкавичната ислямизация на Европа - вече съм противник на съюза!Той се *** в репресивен апарат....забраняващ на народите в Европа да са народи! Шепа самозабравили се в Брюксел и Берлин - ни казват, че е нормално пришълци от на м...си п....да ни мачкат....колят и убиват! Не желая даннъците ми да се прахосват за "добруването и размножаването" на смъртни врагове!
53
1
 
19
 
! Отговори
Банчо преди 6 години
До българчоСъюзите, в които влизаме, се разпадат не защото ние сме влезли, а защото влизаме когато вече са в криза и всичко е опоскано. В съюз/приамида/сдружение се влиза в началото, при подема, когато масите още са отрупани с папо, а на като нас - когато графиката тръгне надолу и келнерът идва със сметката.