Възходът на Курц: Той е само на 31 години и няма висше

На път е да стане най-младият канцлер в историята на Австрия
16 окт 2017 22:09, Елка Василева
96
Възходът на Курц: Той е само на 31 години и няма висше
Себастиан Курц. Снимка: Reuters

Неговата история е една истинска история на успеха. Себастиан Курц е само на 24, когато става държавен секретар. На 27 е вече външен министър, а сега е на път да стане най-младият канцлер в историята на Австрия.

Ако преговорите за съставяне на коалиционно управление протекат по план, Себастиан Курц ще бъде следващият австрийски канцлер. И най-младият правителствен ръководител в цяла Европа. 31-годишният лидер на Австрийската народна партия (АНП) е на прага на нов, при това голям скок в кариерата, пише Дойче веле.

Как започва всичко

Политическият му път започва още в ученическите години, когато Курц влиза в младежката организация на консервативната АНП. Малко по-късно става неин председател - по време на следването си по право, което така и не завършва.

Още по темата

От онзи период са и първите му изборни успехи - именно под ръководството на Курц младежката секция на АНП успява да подсили позициите на консерваторите на изборите за Ландтаг във Виена, където по традиция най-силни са социалдемократите.

В знак на благодарност АНП привиква Курц година по-късно в австрийското правителство. Той е само на 24 години, когато става държавен секретар по въпросите на интеграцията. И макар че експертите често критикуват работата му, Курц бързо се превръща в един от най-популярните политици в Австрия.

През 2013 година, когато е само на 27 и без диплома за завършено висше образование, Себастиан Курц става министър на външните работи и на интеграцията. На поста го издига тогавашният канцлер Вернер Файман, който също управлява Австрия без висше образование.

Като външен министър Себастиан Курц успява да дооформи своя политически профил. По време на бежанската криза работи активно за затварянето на т.нар. Балкански маршрут. В Брюксел пък настоява за прекратяване на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС и предлага кандидатите за убежище да бъдат интернирани в бежански центрове, които се намират извън територията на ЕС. А в качеството си на министър по въпросите на интеграцията задвижва реформата на австрийския закон за исляма и прокарва забрана на пълното забулване.

Курц обича да се показва и като голям държавник: в апогея на украинската криза той посреща във Виена руския външен министър Лавров. Преговорите за атомното споразумение с Иран също се водят предимно в австрийската столица.

Напред и нагоре

Себастиан Курц внася радикални промени и в собствената си партия. След оставката на бившия вицеканцлер Райнхолд Митерленер Курц става председател на АНП и прекратява широката коалиция със социалдемократите. Предприема и други радикални стъпки - символен цвят на Народната партия е вече не черното, а синьото. Курц променя дори името на партията - на изборите АНП се явява под името „Листа на Себастиан Курц". Така една партия с дългогодишни традиции в австрийската политика се оказва изцяло в ръцете на един 31-годишен младок.

В предизборната борба Курц се профилира най-вече с тези две понятия: „промяна" и „ново начало". А любимите му теми са миграцията, ислямът и интеграцията на чужденците. Все сюжети, с които дотогава се занимава най-вече крайнодясната Партия на свободата. Впрочем, именно тази партия е най-вероятният коалиционен партньор на Курц.

На политическата сцена Курц е винаги в най-предните редици, но е много дискретен, когато става дума за личния му живот. Знае се само, че е отраснал във Виена в семейството на учителка и инженер. От много време насам живее на съпружески начала с приятелката си, с която е заедно още от ученическите години.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още по темата: АвстрияСебастиан Курц
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имал бил нхубави устни и щял да стигне далеч. По всичко личи, че е точно от обратния тип мъже (и като политика, обаче *** трябва да метне една плюнка). Изобщо - за всяка работа се иска специфичен набор от качества, за които хал хабер си нямате.
65
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще *** от яд, че момчето е младо и хубаво. Да си политик означава да си част от живия живот и да го разбираш. А не да си канцеларска мишка с ограничено мислене, с идеята за заплата в края на месеца и да броиш и прелистваш всяко дукиментче. Да можеш да взимаш работещи решения. И още набор от лични качества. Идея си нямате.
64
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Типичен гербаджия.
63
1
 
48
 
! Отговори
Петър преди 6 години
Видяхте ли!а наш боко е висшист,даже пожарникар!къде е той,къде са другите!!?
62
1
 
37
 
! Отговори
Istinata преди 6 години
V Avstria ne e vajno kakvo obrazovanie imash.vajno e da imash sini ochi.ne se bazikam
61
2
 
42
 
! Отговори
Karpuzan преди 6 години
Toi i Furera nqmashe vi6o.
60
4
 
33
 
! Отговори
Трак до Факт преди 6 години
Посредствен актьор(Рейган) ви унищожи голямата мечта СССР , но *** до врата , пак за сифилистика сте ..........
59
8
 
33
 
! Отговори
Трак до Факт преди 6 години
Ти си по жалък и от Ирина на Талев.За колко рубли продаде , завета на Левски.Ти си нищожество.
58
0
 
43
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
да не говорим че постиженията на белият човек започват още от Древна гърция като медицина и математика която арабите крадат а римляните с виадуктите си транспортират вода греят се с подово отопление и тн.Африканците и до ден днешен носят на главата си кофи с вода по 100км изобщо сравнението е не само неуместно но и много повече!
57
2
 
43
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
До ШибиРибиВ сравнеие с бялата раса Квантови физики трансплантации днк анализи фармацевтика и инженерни постижения от сорта на модерни летища простанища и архитектурни постижения да откраднеш индииските числа да им сложиш една 0 и да ги кръстиш арабски е смешно!Гаус не е арабин Лайбниц Поанкаре Нютон Лобачевски Ковалевска пък съвсем!Арабски постижения смях пълен!От ядене на кроасани Париж и Виена са недостижими а другите от пушене на наргиле освен грозни минарета друго немат!
56
8
 
35
 
! Отговори
ШибиРиби преди 6 години
Малко чи чел и видял да говориш че африканци и араби нямат постижения. Не расата а средата определя постиженията. Никой не се ражда научен. От джиткане по виенски сладкарници резултата е един а от смесване на знания друг. Джобс не беше ли от баща сириец?
55
2
 
42
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
До ТракГлупости ЕС е направен за да бъдат управлявани вкупом по-лесно всички държави на Запад от Сащ които се управляват от евреи избягали в Америка и които си отмъщават на белият човек като с марионетни режими вкарват всякаква *** и дирижират всичко!Нещата в България тръгнаха на зле 90-те с мутрите а те произлезнаха и забогатяха благодарение на контрабандите с Югославия по време на ембаргото което Запада под давление на Сащ както и самите Сащ направиха за да си направят база в Косово!
54
8
 
35
 
! Отговори
Трак преди 6 години
Най смешното е , че Германия създаде ЕС с идеята да помогне на цяла Европа и по този начин да изкупи поне част от греховете си за втората световна.Но Русия не вярва на сълзи и направи всичко по силите си , да ни провали.Кой спира съдебната реформа у нас-КОЙ=Русия.ЕС били гейове , но там прокурорско синче щом убие двама пешеходци с колата , лежи 20 години , а тука при мъжкарите-три години условно.Но нали сме мъжкари пред слабите , а пред лафка викаме Моля.Срам и позор за Левски.
53
0
 
37
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
До ШибиРибиНема вече бял човешки потенциал за постижения квот било било.А от африканци и араби постижения не чакай най-много некое гето или джамия ама те си ги харесват поне а кат гледам ще бъдат мнозинство така че!
52
1
 
35
 
! Отговори
ШибиРиби преди 6 години
До ФактЗагуби ме тука разсея ме честно. Не само Австрия ами цяла Европа е чудесна с изключение на две три дупки, обаче тука мислех че си говориме за постижения и цели а не за лакирани дърдорковци дето се пръскат от обещания а като дойде време да свършат малко работа мобилизират цивилното население да ходи по бойните полета. Да не би тоя красавец да е допринесъл нещо за постиженията които изброяваш? Ресал се е и се е мазал с гел по митингите и е смукал лукчета да муй дебело сопраното.
51
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние пък от Австрия навремето цял цар си докарахме,дето успя цели две национални катастрофи да постигне!Само не помня дали е имал висше
50
1
 
39
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
До ШибиРибиВелики са Га отидеш у Виена и видиш кво са сътворили тва го нема никъде другаде.Грац Инсбрук нема слаб град там.А Село Софе го знаеме не става за нищо и бежанците бегат композитори не требват Лепа Пепа и Андреа да пеят а оПулев Джошуа да го млати у ъгъла!
49
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То пък в България едно висше,пълна порнография.Всичко е търговия-издаване на дипломи срещу пари.Конкурентни в Европа знания едва ли имат и 10% от завършващите,за жалост.А половината ни ВУЗ-ове изобщо не трябва да съществуват,най-обикновени печатници на дипломи.Особено за кадри на ГЕРБ
48
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По образование и кариерно развитие момчето има нещо много общо с част от известните ни българските номенк.латурни политици...Ако се окаже,че е и с "обратна резба",значи скоро Австрия ще заприлича на БГ и други страни от ЕС ! По друг начин казано- американците си знаят работата -- ЕС скоро ще е окончателно "***",което е и целта на занятието.Все пак 20 трлн долара някой трябва да ги върне или заработи!
47
0
 
37
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
Между другото и Фердинанд Порше е учил до 2-ри курс във Виенският технически университет и е напуснал което не му пречи да създаде едни от най-великите танкове и танкови разрушители както и знаменитата костенурка както и самата компания Порше и те така!