Възходът на Курц: Той е само на 31 години и няма висше

На път е да стане най-младият канцлер в историята на Австрия
16 окт 2017 22:09, Елка Василева
96
Възходът на Курц: Той е само на 31 години и няма висше
Себастиан Курц. Снимка: Reuters

Неговата история е една истинска история на успеха. Себастиан Курц е само на 24, когато става държавен секретар. На 27 е вече външен министър, а сега е на път да стане най-младият канцлер в историята на Австрия.

Ако преговорите за съставяне на коалиционно управление протекат по план, Себастиан Курц ще бъде следващият австрийски канцлер. И най-младият правителствен ръководител в цяла Европа. 31-годишният лидер на Австрийската народна партия (АНП) е на прага на нов, при това голям скок в кариерата, пише Дойче веле.

Как започва всичко

Политическият му път започва още в ученическите години, когато Курц влиза в младежката организация на консервативната АНП. Малко по-късно става неин председател - по време на следването си по право, което така и не завършва.

Още по темата

От онзи период са и първите му изборни успехи - именно под ръководството на Курц младежката секция на АНП успява да подсили позициите на консерваторите на изборите за Ландтаг във Виена, където по традиция най-силни са социалдемократите.

В знак на благодарност АНП привиква Курц година по-късно в австрийското правителство. Той е само на 24 години, когато става държавен секретар по въпросите на интеграцията. И макар че експертите често критикуват работата му, Курц бързо се превръща в един от най-популярните политици в Австрия.

През 2013 година, когато е само на 27 и без диплома за завършено висше образование, Себастиан Курц става министър на външните работи и на интеграцията. На поста го издига тогавашният канцлер Вернер Файман, който също управлява Австрия без висше образование.

Като външен министър Себастиан Курц успява да дооформи своя политически профил. По време на бежанската криза работи активно за затварянето на т.нар. Балкански маршрут. В Брюксел пък настоява за прекратяване на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС и предлага кандидатите за убежище да бъдат интернирани в бежански центрове, които се намират извън територията на ЕС. А в качеството си на министър по въпросите на интеграцията задвижва реформата на австрийския закон за исляма и прокарва забрана на пълното забулване.

Курц обича да се показва и като голям държавник: в апогея на украинската криза той посреща във Виена руския външен министър Лавров. Преговорите за атомното споразумение с Иран също се водят предимно в австрийската столица.

Напред и нагоре

Себастиан Курц внася радикални промени и в собствената си партия. След оставката на бившия вицеканцлер Райнхолд Митерленер Курц става председател на АНП и прекратява широката коалиция със социалдемократите. Предприема и други радикални стъпки - символен цвят на Народната партия е вече не черното, а синьото. Курц променя дори името на партията - на изборите АНП се явява под името „Листа на Себастиан Курц". Така една партия с дългогодишни традиции в австрийската политика се оказва изцяло в ръцете на един 31-годишен младок.

В предизборната борба Курц се профилира най-вече с тези две понятия: „промяна" и „ново начало". А любимите му теми са миграцията, ислямът и интеграцията на чужденците. Все сюжети, с които дотогава се занимава най-вече крайнодясната Партия на свободата. Впрочем, именно тази партия е най-вероятният коалиционен партньор на Курц.

На политическата сцена Курц е винаги в най-предните редици, но е много дискретен, когато става дума за личния му живот. Знае се само, че е отраснал във Виена в семейството на учителка и инженер. От много време насам живее на съпружески начала с приятелката си, с която е заедно още от ученическите години.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още по темата: АвстрияСебастиан Курц
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
37
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
До ШибиРибиГа Австрия е била империя музеи пищни замъци балове и култура и индустрия Германия не е съществувала.Шриодингер австрииски физик Фердинанд Порше велик инженер изобретател и индустриалец Фройд основоположника на психологията и психиатрията и тн.Германия е марионетка на Сащ
45
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде сега патрЕотЕТе с виШу да сложат по едно плюсче, а тези без вишу да сложат тиренце. Хайде патрЕотЕТе, да ви видя колко тиренца ще сложите!
44
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че той ако имаше висше националист ли щеше да бъде?
43
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България като имаме най-много доценти и професори на глава на населението, защо сме толкова зле, някой умник от БАН да каже???
42
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това майтап ли е, че няма висше образование? Сериозно питам.
41
1
 
40
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
То и Стиви Джобс нема и създателя на компанията за видеоигри Валв нема диплома ама са били за по година две в Харвард.Което показва че са били силни ученици.Училището е важното.В България обаче скапаха училищата!Няма как да си бил слабак в даскало и да станеш велик в университета все си креташ отзаде.Няма как да имаме добро висше образование без добро начално и средно ама последните две ги опукаха!Затва западна и Висшето!
40
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредния слуга на масоните, нищо чудно.
39
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние пък за сметка на това си имаме за министър-председател доктор на науките Борисов :) Невероятен учен...
38
2
 
40
 
! Отговори
Хайлази комплексари преди 6 години
Между хората с "више" има много ***, но това не променя факта, че основното място за получаване на знания и умения е университета и училището. Новите технологии изискват перманенто поддържане на формата или изхвърчаш извън борда.А след като се констатира някаква сериозна болест като инфаркт, инсулт, ракови заболявания и т.н., всеки гледа да се лекува и да си направи операцията в университетска болница или академия при някой кадърен професор, с голям опит, а по възможност и в чужбина.
37
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че в нацистка Германия хората са се гордеели с миналото и културата си, а в днешна Германия се срамуват. Това важи и за Европа....Срамуват се именно заради нацисткото си минало, не за друго.
36
1
 
47
 
! Отговори
Бау преди 6 години
Това, че си висшист не те прави умен за жалост. Човек се учи докато е жив. Някой хора спират след трудно изкараното висше други не си губят времето с университети не спират да се учат. Всичко е желание и упорство.
35
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе то и Тръмп уж щеше да е различен ама си е същия. На никого нямам вяра аз, всички са еврейски слуги. А знаете ли каква е разликата между нацистка Германия и демократичната й версия? Че в нацистка Германия хората са се гордеели с миналото и културата си, а в днешна Германия се срамуват. Това важи и за Европа.
34
5
 
37
 
! Отговори
666 преди 6 години
Бил Гейтс е чорбаджията на Майкрософт. На него диплома за висше не му е необходима, а и няма. Има само гимназиална диплома. Но е станал милиардер, а тия с дипломките, които работят за него са само черноработници. За да си господар няма значение каква диплома имаш - за наетите работници господарят решава какви дипломи да имат! Може да си наеме чистачки и танцьорки с докторантура - негова си работа.
33
1
 
39
 
! Отговори
Само питам преди 6 години
А баце като е с диплом от милиционерската школа това спира ли го да дрън.ка неврели -некипели?! Или го прави по умен??????
32
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кyрц ли си куpeц ли си ама бате с тези устни вишу ти не требе.
31
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За какво му е висше като има низше
30
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те другите с дипломи дето са доде я докараха, аре не ни занимавайте смърт за ЕС със или без дипломи. Всяка жаба да си знае гьола и сега понеже ще плъзнат всякакви да кажат как ше фалираме ще им кажа фалирайте имахте 28 г да си оправите икономиката не да живеете като келнери и берачи на ягоди.
29
1
 
36
 
! Отговори
До 28: преди 6 години
Нищо не изопачавам. Пиша, че Бил Гейтс е имал знания по-големи от тези с дипломи.Може да отвориш сайта на Майкрософт и да видиш какви са изискванията за работа там.Да не говорим, че Гугъл наемат предимно специалисти с Докторат.ПП Университет "Харавард" не съществува, научи се да пишеш правилно.
28
3
 
32
 
! Отговори
ANYS SHEPTI преди 6 години
MADETI SI ZALAGAM>>>CHE E ZACHENAT OT TYRCHIN
27
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоест, необразован млад красавец без един работен ден. За днешния маркетингов свят не е важно колко си кадърен, какъв опит имаш и какво ти е образованието. Важно е да изглеждаш добре, да стоиш добре, да лъжеш добре и да слушкаш големите батковци.