България и еврозоната. Защо не сме там, а имаме борд?

ЕЦБ и други страни не искат да се присъединим към ЕРМ 2
8 дек 2017 22:01, Екип на Bloomberg
39
България и еврозоната. Защо не сме там, а имаме борд?
Снимка: Reuters

България трябваше вече да се е присъединила към еврозоната, защото вече 20 години страната поддържа валутен борд, а това е най-силната форма на фиксация на валутния курс. Това коментира Жолт Дарваш, старши сътрудник в Bruegel, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

„Това означава, че България не печели от независима фискална политика, но в същото време, тъй като е член на ЕС, тя печели от членството си“.

Дарваш смята, че за България е много важно и ще бъде много по-добре, ако се присъедини към еврозоната.

„България вече доказа, че може да функционира добре в еврозоната“.

Според него причината България още да не е член към еврозоната, е че ЕЦБ и други страни от еврозоната не искат България да се присъедини към ЕРМ 2.

„Трябва да има повече желание от страна на настоящите членове на еврозоната да разрешат на България да се присъедини. Ако те позволят тя да се присъедини към ЕРМ 2, две години по-късно България ще може безпроблемно да стане част от еврозоната“.

По думите му ако България не се присъедини към еврозоната, няма да може да се облагодетелства от достоверността на ЕЦБ.

„ЕЦБ е надзорник на банките в еврозоната и тя справя по-добре с тази роля от надзорниците на българските банки. През последните години България имаше сериозни проблеми в банковия сектор. Един по-силен надзорник може да предотврати това“.  

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ни трябва таралеж в гащите!
14
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лудото Яне (Янев) като докара няколко автобуса с роми пред парламента и журналястите ги питат:-"вие за какво сте тук?"Всеки мълчи, никой не знае. Идва патрона дето го инструктирали и вика:-"Заради новата конституция"Всички роми повтарят каквото чули. Но журналястите пак питат:-"вие сте ЗА нова конституция или ПРОТИВ такава?"Всички пак мълчат и патрона даже не знае. Почва да говори че нямало работа и нямало как да си платят тока...Та и тази статия за валутния борд същата работа
13
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По добре така. Влезе ли еврото, ще стане всичко двойно. После ще ни трябват 10 години пък да преживем тоя шок. Така сме си добре . Влиза валута и харчим левове.
12
2
 
21
 
! Отговори
Handel преди 6 години
Ъука разни трошляци дрънкат глупости. Не случайно разни политици непрекъснато предлагат да излезем от борда. Защото борд = колкото си изработил, толкова получаваш. И политиците и другите връзкари не могат чак толквоа много да крадат. Освен ако не си шеф на банка и ръководството на БНБ да е на заплата при теб, разбира се.
11
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото нямама суверинитет ,защото сме бананова република . Сиреч ,дупка . Прав е Петер Черни .
10
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борда ни граби .. Заради борда губим..
9
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами,ако бяхме в еврозоната,дереджето ни щеще да си бъде същото - вечно дълбаене поредната дупка,по пътя към следващото дъно!Още ли *** оФФсе не разбраха,че тях ги ползват,като опитен полигон,за създаване н нова раса от оли.го.френи,които командват с виртуални моркови,подир които те вечно тичат - първо беше,"демокраДцията",след това,(бл)НАТО,последва го намъкването в ЕС....а *** дълбае ли дълбае всяка последна дупка!...И вече е надхвърлил 120% и.ли.гоф.рения!!!
8
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"България и еврозоната. Защо не сме там, а имаме борд?"Отговорът се намира във въпроса- защото имаме борд. При това от 20 години насам. Не ми е известно друга държава доброволно да се е подлагала на такова изтезание за толкова дълъг период от време.
7
14
 
33
 
! Отговори
Тююю, преди 6 години
Аман от тая Еврозона,аман от това НАТО,бе....Толкова много напиране,явно е в нечий интерес.Кой бърза толкова да ни затрие и защо? Видяха един миролюбив,кротък и с робска психика народ и бързат да го заличат от географските карти. Оставете ни на мира най- после.Някой попита ли ни какво искаме? Държите ни умишлено бедни. Най- бедните в ЕС,без лично и национално самочувствие.Превърнахте ни в дриплювци,а искате да сме европейци. Как,бе....?
6
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това означава, че България не печели от независима фискална политика, но в същото време, тъй като е член на ЕС, тя печели от членството си.Класика, просто класика. Само дето "печалбата" от ЕС всъщност е като да гасиш пожар с плюнка, ключовото в случая е "България не печели от независима фискална политика", демек заради валутния борд, който играе ролята на спирачка за икономиката ни. Подаянията от ЕС щяха са напълно излишни ако нямахме борд и водехме независима "фискална политика".
5
3
 
17
 
! Отговори
До 2 преди 6 години
Ти да не мислиш че журналето което го е пейстнало е чувал за този термин?
4
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бързат за еврозоната щото няколко страни членки са на косъм от Гръцки сценарий
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако те позволят тя да се присъедини към ЕРМ 2, две години по-късно България ще може безпроблемно да стане част от еврозоната.Не е сигурно после ще нимотат още 20-30г.
2
2
 
31
 
! Отговори
Пояснявайте, бе! преди 6 години
ЕРМ е абревиатура на термин, състоящ се от три думи. В превод на български език означава "обменно валутен механизъм".Добре ще е да се публикуват материали, които да разяснят на средностатистическия българин за какво става въпрос в случая.
1
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има резерв на валутния борд за харчене. Това е истинската причина да бързат за еврозоната.