Брюксел се колебае за срещата си с Ердоган във Варна

Бойко Борисов: Това ще е много тежко изпитание за всички нас!
24 фев 2018 07:30, Екип на Dnes.bg
227
Брюксел се колебае за срещата си с Ердоган във Варна
Снимка: архив Reuters

Европейският съвет ще прецени на 22 и 23 март дали има условия за провеждането на срещата ЕС – Турция във Варна на 26 март.

Това съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск след срещата на европейските премиери и президенти в Брюксел.

Туск, заедно с шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и турският президент Реджеп Ердоган трябва да се срещнат в морската ни столица при домакинството на премиера Бойко Борисов, който е инициатор на събирането.

Причина за острата реакция на Брюксел е отказът на Анкара да се подчини на призивите от Брюксел да отстъпи от агресивния подход спрямо две еврочленки – Кипър и Гърция.

Още по темата

"Ние сме солидарни с Кипър и с Гърция", заяви снощи Туск от името на европейските лидери. Туск съобщи, че кипърският президент и гръцкият премиер са поискали подкрепа от европейските лидери.

Туск настоя Турция да преустанови действията си и да уважава суверенитета на Кипър "да изследва и използва природните си ресурси в съответствие с международното право и конвенцията на ООН за морското право".

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че се е срещнал с кипърския президент Никос Анастасидис, който го е запознал с проблема. По-късно той се видя и с гръцкия премиер Алексис Ципрас, в присъствието на Юнкер и на германския канцлер Ангела Меркел.

"Това е изключително тежка, изпълнена с очаквания и с напрежение среща", заяви Борисов по повод подготвяната вечеря между лидерите на евроинституциите и турския президент в резиденция "Евксиноград".

"Доколкото познавам президента Ердоган, нашите лидери и себе си, ще се поставят въпроси, по които не мисля, че ще се разберем. Това ще бъде много тежко изпитание за всички нас", добави Борисов.

Анкара препятства италианска компания, която дълбае за природен газ в кипърската икономическа зона, да достигне до квадранта си и да продължи работа. Гръцки кораб, изпълняващ мисия по патрулиране в Егейско море пък беше ударен от турски граничен катер на 13 февруари. Мястото на инцидента е част от оспорвана от двете държави територия.

Турският президент Ердоган отказва да изтегли военните си кораби от кипърските териториални води като предупреди италианските газовици, че "не бива да надхвърлят възможностите и силата си като се доверяват на кипърската страна".

Анкара е против дупченето за газ, тъй като твърди, че мястото, където се водят проучванията принадлежи на Северен Кипър, държава която не е международно призната.

Европейската комисия отправи няколко апела за въздържание и добросъседство през последните дни, а върховната представителка за външната политика на ЕС Федерика Могерини се срещна с турския премиер Бинали Йълдъръм, но засега без резултат.

Европейските лидери призоваха и сирийския президент Башар Асад да прекрати да избива мирно население.

"Режимът на Асад брутално атакува невинни мъже, жени и деца. Неговите защитници, Русия и Иран, позволяват това да се случва. Призоваваме ги да прекратят това насилие. ЕС настоява за незабавно примирие и доставка на спешна хуманитарна помощ", заяви Туск.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон писаха на Владимир Путин, за да го призоват да поеме своята отговорност за установяване на примирие.

В последните дни над 400 цивилни граждани, включително деца, бяха убити при обстрела от страна на режима на Асад в Източна Гута край Дамаск. Междувременно Русия блокира в Съвета за сигурност на ООН приемането на резолюция за прекратяване на огъня.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Краставите магарета през девет баира се надушват. :)
23
2
 
4
 
! Отговори
Оптимист преди 6 години
Путин и отговорност - Меркел само си е изхабила мастилото. Сирийците пак ще тръгнат към Европа и кой може да ги упрекне за това
22
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Омръзна ми да слушам и чета непрекъснато за любовните срещи на двама умствено ограничени, които се изживяват на величия и които трябва да бъдат съдени за политически и икономически престъпления.
21
2
 
9
 
! Отговори
българина преди 6 години
изобщо не нитрябва султан да идва тука, напускаме нато, а ес сам щр се разпаднр и без нас
20
3
 
23
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Евро-джендърите го докараха до там,Европа да се моли на някакъв рез*ак!При условие,че има ресурс да съсипе Турция за броени месеци,ако се наложи!Европа не може да се защити от ислямското нашествие,та трябва Турция да го спира,на безумно висока цена!?Политическата ****е*растия в Европа вече е непоносима!Не останаха ли вече мъже на Стария континент,да тропнат по масата.Що за сила е ЕС,щом не може да защити собствените си граждани!
19
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да си го кани в Банкя и там да му се кланя.
18
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тука някяква кутка здраво заработва копейки обаче.Варненски турчин, да не си ти?
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като отидат в Евксиноград и ги лъхне царствена миризма на мухъл отвсякъде ще забравят за какво са дошли и ше претупат срещата за да се прибират по родните места бързо. Ще видят, че има и по-зле от тях и се карат за дреболии един вид
16
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е да дойде и фашистченцето от Кремъл дето му е гадже, да се видят, и още нещ...Обща стая в хотела ще им дадем.
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шербет и локуми.....
14
1
 
13
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 години
до 21 Хамериканеца отдавна разбра, че Докторът не могат го барнат, докато Владимир е зад него.
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Максудата живеят най древните турци, праотците на османската империя.
12
1
 
19
 
! Отговори
снайпера преди 6 години
Ще вземе да му хареса на тypчинa Варна и нема отърване
11
3
 
22
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 6 години
Евроеврейска Европа защитава корумпираното (гръцко) Кипърско правителство- Проблема е че Турски Кипър не е подготвен за извличане на газта- Който първи почне да извлича - ТОЙ ПЕЧЕЛИ! находището е едно и то огромно-няма значение от кой шелф ще се извлича- Гръцки Кипър явно вече си е продал шелфа "под масата" на еврейските алчни милиардери ! Турция е права че така не може да продължава с грабежи от САЩ и Израел подпомагани от Европа !!
10
2
 
11
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 6 години
Преди няколко години със сателит и проби от дъното -САЩ И Израел откриха че в шелфа на Кипър има невероятно огромно находище на газ- Тогава се намеси еврейска компания с собственик милиардер евреин който е завзел почти всичко в Средиземно море-Говореше се че ако кипърци могат да точат газта - на всеки гражданин би се паднало по 500 000 до 1 .5 мил долара- сега явно италианска фирма сондира мястото за пробиване на газта и гръцки Кипър вече е продал правата на шелфа (корупция) Евроеврейска Европа-
9
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма никаква работа в България!
8
0
 
17
 
! Отговори
Дайте подробности преди 6 години
Хванали сте точно една от най-големите издънки на Тиквата. При това посещение, Тиквата се опита да застане отдясно на Султаня, и Ердо го блъсна и го постави наляво от себе си, така продължиха прегледа на аскерите.
7
10
 
9
 
! Отговори
100 % TURK преди 6 години
Много неща иска тоя Брюксел, бе джанъм ....И то на един дъх . По добре да не канят Ердоган ,че отдавна не ги е брулил брюкселските зелки .
6
7
 
26
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 години
Тиквата и тоя фанатичен ***, нямат място в моя град...даже и на работна среща!
5
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как няма да има среща Суджука вече е забъркал шербета. А Ердоганя ако пусне малко бежанци с тази наша прословута граница Тиквата доста ще се пооааккаа