Трудът у нас 10 пъти по-евтин от Дания, 7 пъти от Франция

Най-ниско се плаща на час у нас – само 4,90 евро
10 апр 2018 10:30, Елка Василева
71
Трудът у нас 10 пъти по-евтин от Дания, 7 пъти от Франция
Снимка: архив, Reuters

Цената на труда на работещ във Франция е седем пъти по-висока от тази на негов колега в България, съобщи френският в. "Фигаро", цитирайки данни на Европейската статистическа служба Евростат за миналата година. След кризата обаче разликата е намаляла.

Цената на труда е ключов фактор за конкурентоспособността, който предприятията следят изключително внимателно и често предопределя избора на дестинация за инвестиции, отбелязва френското издание. Публикуваните от Евростат данни потвърждават голямата разлика между страните от ЕС, въпреки че тя намалява, добавя "Фигаро".

Най-ниската средна цена на труда (изключвайки работещите в земеделието или администрацията) в ЕС е в България, с 4,90 евро на час, следвана от Румъния с 6,3 евро.

Най-висока е цената на труда в Дания, с 42,50 евро на час. Средната цена на труда във Франция е точно 36 евро на час.

През 2017 г. цената на труда в ЕС е нараснала с общо 2,3 на сто в ЕС, и само с 1,9 на сто в еврозоната. В еврозоната най-голямо е било повишението в Литва - с 9 на сто. В страните извън еврозоната най-голямото повишение в цената на труда е отбелязано в Румъния (увеличение от 17,1 на сто) и в България (12 на сто).

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А радев искам да гледам твоя практически и ко е реален тогава ще говорим четри месеца скъсан няма аман от корупция в даи ловеч
26
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Във Франция заплатата е според зависи. Българите получават два пъти по-малко пари от поляците за същата работа. Просто поляците по-добре се договарят.
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как бе фъфли в системата за него скъсан няма нали те с привилегии
24
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-зле сме в ЕС.
23
1
 
5
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Незнам кой *** пише тези глупости.Работя във Фр квалфицирана работа за 25 ев на час.
22
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки говори за цени, но не говори за качество.Вижте и качеството. От безмитният магазим на границата с Гърция, ня връщане от там един пакет кафе на една марка няма нищо обще със същият пакет кафе на същата марка купен в България. Нито като аромат дори. На Запад е по-качествено.Да не говорим за храната. В Гърция си купее хляб от частна фурна в Солун например, ще си изядете пръстите. Да струва 1 евро, но е вкусен.А отделнно вече, че в Гърция заплатите са по-високи и няма таван на пенсиите.
21
10
 
10
 
! Отговори
Турчин преди 6 години
Ахахахахахахаха, на ултра мега хипер гениалния българин защо му плащат 10 пъти по малко аджаба... Нали сте по голяма работа от всички други на тази вселена и по умен , можещ, смел няма???Мууухахахахахахахахахаха
20
0
 
15
 
! Отговори
Denmark преди 6 години
До 1 Не знам какво пушиш ама е жестоко - цена на бира 0.500 л е около 6 евро в ресторант. В магазина датска бира/много добра/ Dansk Pilsner - около 1.50 лева!!!
19
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Слугата в даи маи каквото тие кев това правил тъи даи е само гледаи да не объркаш некъде по явно само гледаи ленин
18
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГлОпакМного са, но официално дават 850-900лв.Остатъка до 2000 та и над 2000 се дава на ръка.Имам познат, който по договор е на 850 а в действителност не пада под 2500лв.Заплатата се дава на ръка.Преводи на заплати по банков път в тази фирма не е имало никога.А колко са такива из цялата страна кой знае!?
17
1
 
27
 
! Отговори
BG преди 6 години
до No 1Да, 20.00 Euro е бирата в ресторанта в Дания /това риторично, иначе май е 6-8 Euro/, но в магазина си е 1.00 Euro - колкото е тук. И моля, не ми говорете да за бългрските "марки" бира дето са по левче - това няма нищо общо с бирата.Току що говорим с мой колега, който се върна от почивка в Италия - 4 пакета Lavazza в Italy - 5.00 Euro - това голата истина. Много от стоките са или по-евтини или са на цени като тук.
16
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То и вие толкова работите ама карай...
15
2
 
43
 
! Отговори
ГлОпак преди 6 години
За всички които не могат да смятат :9,8 лв (4,9 евро) Х 8 ч = 78,40 лв / ден22 раб дни Х 78,40 лв = 1724,8 лв/месецКъм авторите на статията - Всеки уважаващ себе си журналист е хубаво да проверява информацията преди да пише.Ако е вярно, че това е заплатата в БГ, моля дайте адреса на фирмите , за да напуснем нископлатените си в момента работодатели.
14
5
 
3
 
! Отговори
Соцялно силен преди 6 години
До zeusХубаво, намери средно аритметичната стойност на 5-те хиляди на 240 човека и да кажем 650 на 3,2 милиона да видим колко ще е средната като си толкова умен.
13
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"но за да бъдем коректни до край би трябвало да са сравни и производителността на труда"За производителността кой е виновен? Пишман-бизнесмена или работника? Как така българина тук е непрозводителен, а същия като замине в чужбина и изведнъж става производителен?
12
1
 
13
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Все пак сме в един съюз... Има разпределение на, на запад живеят, на изток са донори за хора и пазари.... А в сащ разликите между два шата е 10 пъти, дали щяха да са в една държава?
11
1
 
22
 
! Отговори
zeus преди 6 години
До Соцялно силенХвърли си дипломата, средната заплата при нас се изчислява по метода средна аритметична стойност, което не показва реалната ситуация. Ако се използваше медиана, както е в ЕС, то тогава средната работна заплата при нас щеше да е към 800 лева бруто.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До софияМи и там на власт са комунисти-теоретици
9
6
 
3
 
! Отговори
Соцялно силен преди 6 години
До Соцялно слаб депутатДепутатите не взимат 4 хилки а 5, но и 10 да взимат това не може да окаже влияние върху средната работна заплата.Не си ли учил най-малко общо кратно в 5-ти клас?
8
1
 
40
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Да ме извиняват първите коментиращи, но цените в магазина тук и там са еднакви, дори на Запад много от нещата са по-евтини, но за сметка на това качествени. Цените в заведенията не са показател за покупателната способност!