Трудът у нас 10 пъти по-евтин от Дания, 7 пъти от Франция

Най-ниско се плаща на час у нас – само 4,90 евро
10 апр 2018 10:30, Елка Василева
71
Трудът у нас 10 пъти по-евтин от Дания, 7 пъти от Франция
Снимка: архив, Reuters

Цената на труда на работещ във Франция е седем пъти по-висока от тази на негов колега в България, съобщи френският в. "Фигаро", цитирайки данни на Европейската статистическа служба Евростат за миналата година. След кризата обаче разликата е намаляла.

Цената на труда е ключов фактор за конкурентоспособността, който предприятията следят изключително внимателно и често предопределя избора на дестинация за инвестиции, отбелязва френското издание. Публикуваните от Евростат данни потвърждават голямата разлика между страните от ЕС, въпреки че тя намалява, добавя "Фигаро".

Най-ниската средна цена на труда (изключвайки работещите в земеделието или администрацията) в ЕС е в България, с 4,90 евро на час, следвана от Румъния с 6,3 евро.

Най-висока е цената на труда в Дания, с 42,50 евро на час. Средната цена на труда във Франция е точно 36 евро на час.

През 2017 г. цената на труда в ЕС е нараснала с общо 2,3 на сто в ЕС, и само с 1,9 на сто в еврозоната. В еврозоната най-голямо е било повишението в Литва - с 9 на сто. В страните извън еврозоната най-голямото повишение в цената на труда е отбелязано в Румъния (увеличение от 17,1 на сто) и в България (12 на сто).

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
23
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Единствената надежда на България за инвестиции! Следващата дестинация ще е сигурно Монголия и Татарстан.1% от населението притежава 2/3 от благата...останалите 99 - работят за тях.Ъъъъ...също като у нас!
6
0
 
43
 
! Отговори
Чикън преди 6 години
Как ще са ниски заплатите? Бизнесът врещи как заплатите са ненормално високи. Шефа бави парите да мине с 10 заплати за годината, че трябва силикон за щерката и джип за сина тая година. Пари няма....
5
1
 
15
 
! Отговори
софия преди 6 години
аз работих във Франция за 38 евро на ДЕН обаче. Не знам какви са тези статистики
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНе е вярно , не лъжете хората !
3
11
 
15
 
! Отговори
я преди 6 години
И какво ни сравняват с дания като там ти трябват 500 лв на ден да живееш добре. А тука месечната заплата е толкова. И това 5 евро на час незнам къде е като в една банка плащат 1000 бруто ? Лъжете кой ? Себе си ли
2
12
 
3
 
! Отговори
йорданов46 преди 6 години
Сравнението дава прекрасна оценка за Българските правителства , но за да бъдем коректни до край би трябвало да са сравни и производителността на труда !
1
31
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама една бира в ресторант в Дания е 20лв а тук е 2.