Трудът у нас 10 пъти по-евтин от Дания, 7 пъти от Франция

Най-ниско се плаща на час у нас – само 4,90 евро
10 апр 2018 10:30, Елка Василева
71
Трудът у нас 10 пъти по-евтин от Дания, 7 пъти от Франция
Снимка: архив, Reuters

Цената на труда на работещ във Франция е седем пъти по-висока от тази на негов колега в България, съобщи френският в. "Фигаро", цитирайки данни на Европейската статистическа служба Евростат за миналата година. След кризата обаче разликата е намаляла.

Цената на труда е ключов фактор за конкурентоспособността, който предприятията следят изключително внимателно и често предопределя избора на дестинация за инвестиции, отбелязва френското издание. Публикуваните от Евростат данни потвърждават голямата разлика между страните от ЕС, въпреки че тя намалява, добавя "Фигаро".

Най-ниската средна цена на труда (изключвайки работещите в земеделието или администрацията) в ЕС е в България, с 4,90 евро на час, следвана от Румъния с 6,3 евро.

Най-висока е цената на труда в Дания, с 42,50 евро на час. Средната цена на труда във Франция е точно 36 евро на час.

През 2017 г. цената на труда в ЕС е нараснала с общо 2,3 на сто в ЕС, и само с 1,9 на сто в еврозоната. В еврозоната най-голямо е било повишението в Литва - с 9 на сто. В страните извън еврозоната най-голямото повишение в цената на труда е отбелязано в Румъния (увеличение от 17,1 на сто) и в България (12 на сто).

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами като няма производителност българския работник защо не привлечете производителни кадри,но дали пък няма да се наложи да им плащате??И също да промените коренно условията,поведението си,дали няма да се наложи да се разделите със част от заграбените пари за да създадете производителност, а може би дори трябва да изградите икономика,как ли ще стане...
46
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако минималната беше по 4.9 евро в България, аз хоро щях да играя.
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 3 - 500 лева на ден в Дания, за да живееш добре ? 2000 лева е изплащането на един средно добър апартамент, още 300 за сметки, барабар с телефон., 600 за храна и 200 за транспорт и 200 за хигиенни нужди. 3300 на месец. На тебе ти трябва още 12000 ? За какво бе ? Кока и *** всяка вечер ? Защото носене ако не е това, то и с 1500-2000 отгоре си много добре ...
44
0
 
10
 
! Отговори
социални държави!!! преди 6 години
До Анонимен 45Ти си много зле!Знаеш ли какво значи СОЦИАЛНИ ДЪРЖАВИ? Тия СОЦИАЛНИ държави насочват парите си(бюджетни и др.) към добруване на хората. Държавата подкрепя хората, чрез високи доходи, добра здравна система, безплатно образование, храна, дрехи, обезщетения при безработица и пр., а не Агенцията за соц. подпомагане или чрез набиране на дарения от хора, СМС кампании и пр.Вземи прочети що е то капитализъм, демокрация, социална политика, трудово право и тогава тръгни да пишеш.
43
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо казват"с изключение на администрацията" Да не би защото мързеливците там клатейки си краката получават в пъти повече от другите??? Не ги е срам.Земеделието разбирам...ама администрацията
42
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Do 43Умник такъв, как да напиша на 10 реда кое е най важното. Писах толкова нещо без това, ти само яденето ли видя. ХахахахахахахахахахаСтава въпрос за пари и пишеш за неща свързани с пари, ако съаваше въпрос за социална политика в статията, щях да пиша за социална политиками човешки права.. ахахахахаАман от гениални българи
41
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато МРЗ е 400лв чисто, ще сме най- бедните.МРЗ още сега трябва да стане 700-800лв.Защо публикувате такива данни, след като беше заявено ясно, че при заплащането няма да има промяна към добро?
40
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 39Яденето в училище ли е най- важното?Най- същественото не виждаш- Дания, Швеция, Франция, Австрия, Германия и пр. са СОЦИАЛНИ държави. Там има грижа за човека. В Бг НЯМА социална политика. В Бг има политика на ГРАБЕЖ, стъпкване, смазване на обикновения човек.ТЕЛК-овете режат, болните и скатите обричат на гладна смърт и просия, ти искаш 5 пъти безплатна храна в училище и мляко на корем. Добре ли си?
39
1
 
13
 
! Отговори
Denmark преди 6 години
До 37 Като стана дума за Фьотекс - Шампоан Head and shoulders 1 литър - 50 крони/около 13 лева/ производство САЩ! Няма нищо общо с това което се продава в България!
38
0
 
5
 
! Отговори
Бъшгарски лев преди 6 години
Да, прав си, но разликата е, че нискоквалифицираните професии не те обричат на гладна смърт, а щом знаеш езика, повечето от нещата, които се преподават в училище, университети и академии, си спомагат за лесното намиране на квалификацираба работа след това. Ако дадена специалност не помага на хората, да си намерят работа и е нещо различно от изучаване на изкуствата, то я закриват до година-две.А тея ресторанти с по 20 лева бирата, са скъпарски изпълнения. Тони в БГ има S класи, ама ..
37
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И друго има, в Швеция не трябва да мислиш какво ще яде детето ти до 12 клас, защото яденето е безплатно по училищата, разнообразно ядене на корем, закуска, преди обяд, обяд, и след обедна закуска. И млякото е неограничено за тези които искат..
36
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Датска кронаА в България да не плащат по 4.90 евро на час за миене на чинии?Ахахахахахагаха
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
30 - Не се мъчи ...На тях им виреят цени от ресторанти, където в кухнята 20 готвача, готвят за 30 гости, а във менюто и а вина от 1950та година, после им показват цени от еко магазини, където 90% от датчаните няма и да стъпят. Все едно, това е някаква закусвалня или Føtex, където всеки ходи и цените са рядко с повече от 10-20% над българските, с изключение на най-ниски качествената стока, която просто не вирее.
34
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България заплати на час НЯМА. ако имаше, със сигурност нещата щяха да са в пъти по-добре за работника. То затова и нама де. Както НЯМА и пазар на труда. Има връзки.
33
0
 
23
 
! Отговори
Ss преди 6 години
Началник това новата s класа ли е? -Да Иване ! Догодина ако работиш повече, почиваш по-малко ще си взема по-нова.
32
7
 
8
 
! Отговори
Датска крона преди 6 години
Що за глупост, 42,50 евро са 316 датски крони, такава заплата на час може да получаваш ако заемаш квалифицирана позиция, но за неквалифициран труд повечето получават по 100-150 крони на час. Разликата е голяма, но ако някой си мисли, че в Дания плащат по 43 евро на час за да миеш чинии, жестоко се лъже.
31
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама има и друго, В Дания, Швеция, Норвегия не трябва да мислиш как ще си покриеш образованието защото е БЕЗПЛАТНО (не знам как е по другите ЕС държави), демек 0 лева, демек нищо не струва, капиш? И не трябва да плащаш на доктора по 200 лева на черно при всяко посещение за да лекува бедната ти майка. Не трябва да мислиш за работата ако сутринта като станеш те боли глава, просто се обаждаш и казваш че не си добре, точка. Капиш?
30
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както виждам, много сте се заговорили за цени данъци. Живея в Дания от 18 годишен. Да живееш с 5500 лева заплата в Копенхаген е като, да си 2800 в София. Разликата е, че в София не познавам един касиер, който да взима 2800 лева. Познавам хора, на порочни линии, взимащи по 800 лева с нощеноя труд. В Дания, работих едноблято, само за месец - еми с нощния труд, изкарах 7900 .. С всички такси и цени, пак няма база за сравнение
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Или с ленин сте на агне а
28
0
 
17
 
! Отговори
Denmark преди 6 години
Февруари 2018 - цена на масло във датска верига/FAKTA/ - 12 крони за 0.250 кг./промоция/. Това е около 3 лева!