Как се случи това: Бежанците промениха Европа и вече не идват

Заради тях се родиха силни дяснопопулистки партии
Обновена: 16 юни 2018 17:50 | 16 юни 2018 17:45, Камелия Цветанова
141
Как се случи това: Бежанците промениха Европа и вече не идват
Снимка: Reuters, архив

В Брюксел лесно се забелязват последиците от миграционната криза. Службата за предоставяне на убежище се намира само на няколко километра от европейската централа. Там постоянно има опашки от бежанци и мигранти, които или искат да подадат молби за убежище, или колкото се може по-бързо да получат разрешение да продължат пътя си към Франция или Великобритания, пише Дойче веле

Много от африканците казват, че се пристигнали в Белгия през Италия, Австрия, Германия или Франция - очевидно в нарушение на регламента от Дъблин. Защото според Дъблинското споразумение, всички тези хора е трябвало да подадат молба за убежище в първата страна от ЕС, в която са влезли. С други думи: системата, която ЕС напразно се опитва да реформира, не функционира.

В това е убеден и белгийският вътрешен министър от национално-консервативната партия N-VA Ян Ямбон. Той иска да въведе по-строги мерки срещу нелегално пребиваващите в Белгия мигранти. През май се стигна до един трагичен инцидент, когато белгийски полицаи откриха стрелба срещу автомобил с нелегални мигранти от Ирак и застреляха едно двегодишно момиче. На последните избори през 2014 година партията N-VA спечели доста гласове  и за първи път влезе в управлението на страната.

Така е в много европейски страни

В много държави от ЕС миграционната и бежанска криза доведе до това, че на политическия хоризонт изгряха звездите на силни дяснопопулистки опозиционни партии - във Франция, Холандия, Дания, Швеция и Германия. В някои европейски страни десните популисти дори участват в управлението - Белгия, Финландия, Австрия и Гърция, а в трети, като Полша, Унгария, Чехия и отскоро Италия, правителствата изцяло са съставени само от популисти.

Експертът по европейските въпроси от фондация "Карнеги" Щефан Лене казва по този повод, че в миграционната криза популистките партии са открили една тема, която предизвиква големи емоции и поляризира обществото. Да припомним, че шефът на фракцията на германските десни популисти от "Алтернатива за Германия" Александер Гауланд нарече бежанската вълна от 2015 година "подарък" за неговата партия.

"ЕС е докаран до ръба на пропастта"

Зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс смята, че силата на десните популисти и нерешената миграционна криза могат да доведат не само до правителствена криза в Германия, но и да застрашат сплотеността на ЕС. „През последните години темата за миграцията докара ЕС до ръба на пропастта. Миграцията играе ключова роля в много страни“, заяви той миналия вторник в Европарламента и призовава страните-членки на ЕС да загърбят националистическите си интереси и да проявят солидарност. „Кризата може да бъде решена само на общоевропейско ниво“, посочи Тимерманс.

Много от дяснопопулистките правителства обаче не споделят това становище. „Неспособността на ЕС да се справи с темата доведе до един вид ренационализиране. Повечето популисти и партии, които са срещу мигрантите, са противници и на ЕС. И затова постоянно прибягват до национални мерки - гранични контроли, огради и горни граници за прием на бежанци. Затова и надеждата на германската канцлерка, че може да договори едно общоевропейско решение до срещата на върха в края на юни, е по-скоро илюзорна“, казва Щефан Лене.

Ангела Меркел пледира за координирани действия, за двустранни споразумения между страните-членки и за европейска служба за предоставяне на убежище, която трябва да взема решения на общите външни граници на ЕС. Независимо от силните дяснопопулистки тенденции в Европа, общността трябва да отговори на няколко важни въпроса, смята германската канцлерка: „Достатъчно ли сме силни, за да се погрижим за развитието в страните, от които пристигат хората, тоест за развитието на африканския континент? Можем ли да въздействаме по-добре така, че да бъде прекратена войната в Сирия, откъдето милиони хора бягат? Грижим ли се достатъчно за бежанските лагери в близост до родните страни на тези хора? В състояние ли сме да въведем навсякъде (в Европа) еднакви процедури?

Не само опозицията в Берлин, но и правителствата на някои страни, като Унгария и Полша, обвиняват германската канцлерка, че е направила огромна грешка, отваряйки границите и допускайки в страната почти един милион търсещи убежище. Председателят на фракцията на дяснопопулистката "Алтернатива за Германия" Александер Гауланд смята, че сега Меркел трябва да си понесе последствията.

"Никой не иска да следва тази политика. С пълно право Полша, Унгария, Чехия и Словакия казват, че тях не ги засяга това, че госпожа Меркел е поканила толкова много хора в Германия. Ние не сме канили никого, припомнят те с право“, заяви Гауланд в Бундестага през март.

А всъщност проблем вече няма

От 2015 година насам броят на пристигащите в Гърция, Италия, но също и в Германия хора е намалял със 75 процента. Тоест миграционната картина се промени, но въпреки това популистките партии и правителства продължават да настройват хората срещу мигрантите. А въпросите, по които спорят политиците в Европа и Германия, отчасти отдавна са решени. Седем държави, сред които Германия и Белгия, отново въведоха частични гранични контроли.

"Въпреки рязко намалелия брой на бежанци и мигранти, хората вярват, че миграцията е излязла извън контрол. Всички са се съсредоточили изцяло върху тази тема. А повечето хора в Австрия или Германия не са засегнати пряко от присъствието на бежанци и мигранти. Но медиите се концентрират до такава степен върху миграцията, че я направиха вирулентна тема“, казва Щефан Лене.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още по темата: бежанциЕСЕвропа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
8
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Е отвори учебник по биология и ми покажи къде има арабска раса.
51
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Арабите се водят Arab в англоезичните държави, никой не ги класифицира като бяла раса. Бялата раса сме всички европейци - българи, англичани, скандинавци и т.н. + руснаците
50
0
 
6
 
! Отговори
до Авторката преди 5 години
Абе вас да не ви карат насила да крадете Статии от интернет , че то поне по 10 Статии на ден има крадени от други сайтове
49
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За първи път чувам че мароканците се водят бяла раса. Бялата раса се води Caucasian - което включва европейци, руснаци, може би и турци, но не включва араби!
48
8
 
3
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Е то и мароканците св водят бяла раса по тая логика ти мароканец ли си?
47
0
 
27
 
! Отговори
Jas преди 5 години
Отново статия с цел да ни убеди, че всъщност всички несъгласни с миграцията и пъкненето на Европа с чаршафи и бавната но сигурна промяна на европейския генофонд са *** популисти ( разбирай расисти и ксенофоби). Дори о днешният ден до Европа да не пуснат нито един "бежанец" по проста кръчмарска сметка населението на континента за 50-80 г. вече ще е мюсулманско. Щото ние правим 0,5-2 деца а те 4-6. Проста аритметика. После без атентати и чисто "демократично" ще наложат шарията и сме "зелени".
46
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До руските патриотиСтрахотен клип ! Всички симпатизанти на Путин са алкохолици , наркомани ,ненормални ! Няма нито един нормален човек !
45
12
 
2
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Коя е тая бяла раса рус и синеок с чип нос колко от вас отговарят на тая дефиниция?
44
2
 
28
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Който ги покани ,той да го храни ,основните виновници за заличаването на Европа са ислямиста Хюсеин Обама ,разрушил всички държави в близкия изток ,Меркел ханъм ,привикала цялата *** на третия свят тук в ЕС и не на последно място ,всички терористични либерални организации ,финансирани от хора отвъд океана ,които подкопават националните ценности и традиции във всяка европейска държава ;) !!!
43
8
 
3
 
! Отговори
руските патриоти преди 5 години
Всички руски патриоти обичат Путин ! Някой задавал ли си е въпрос какво представляват руските патриоти които обичат Путин ?! А това са поне 70 % от руското население ! Вижте ги какво представляват руските патриоти -YouTube -Сторонники Путина: бомжи шизики сектанты алкаши неадекваты. 2017. Путин надоел.
42
9
 
2
 
! Отговори
@ преди 5 години
Путин е виновен , и руските хакери и те също .
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
браво
40
2
 
33
 
! Отговори
до Гошо преди 5 години
Да, много точно казано. Саудитска Арабия защо не ги приема? Богата държава, също е и с тяхната религия, някой ще обясни ли защо не ги приема? Има пъклен план за унищожение на бялата раса, и аз освен евреите не виждам кой друг може да бъде инициатора на това злодеяние!
39
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГошоИменно. А Русия няма как да ги прати без активното съдействие на ЕС-либерастите, лед като никой не е длъжен да приема подобни "бежанци". Ама на либераста за всичко руснаците са му виновни, никога либерастките му съмишленици и господари.
38
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименИ Израел не приютява бежанци. Също и Саудитска Арабия. Да, наистина отговорът е ясен, като включим и Сорос в картинката, който кажи-речи и директно си го казва.
37
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия и Саудитска арабия наводниха Европа с тези, това са двете държави които не приемат бежанци, което говори кой е инициатора на това злодеяние!
36
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До чудя се и се маяЕлементарно - защото руснаците не са либерасти и никой няма да им търпи безобразията там.
35
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпроса е защо Русия не приютява бежанци, ЕС приютява страшно много, България приютява, дори САЩ приема макар и по-малко, но защо Русия не приема? Мисля че отговора, кой ги прати тия пpимати в Европа е ясен.
34
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Даа, хич няма проблем, то тия "бежанци" хич няма да се размножат и с времето да ни оставят малцинство и без да идват нови.Да, не идват повече, защото целта е постигната - Европа беше убита, само че голяма част от хората още не го осъзнават.
33
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В САЩ има зелена карта,там те проучват и ако не си от ДС, уж на лотариен принцип заминаваш ,но с документи и проучване ,не като в Европа всеки член на идил хвърля документа си и заминава за Германия срещу което иска обзаведена квартира с платено парно интеграционен курс по немски и по 700 евро кеш,безплатно здравеопазване и транспорт...сякаш арабският му ген е безценен!Работи,плащай данъци,осигурявай се и тогава получавай.затова има гражданство,паспорти и държавност!