Последиците от Brexit: Ягуар, БМВ, Еърбъс аут от Великобритания?!

Британците вече осъзнаха какво ще се случи с икономиката
7 юли 2018 09:30, Петя Славова
69
Последиците от Brexit: Ягуар, БМВ, Еърбъс аут от Великобритания?!
Снимка: Reuters

Цели сектори на британската индустрия ще бъдат направо заличени, ако Лондон не остане в митническия съюз с ЕС. Настъпи моментът, в който британците най-сетне осъзнаха какво ще се случи с икономиката им след Brexit-а, предава Дойче Веле.

Колкото повече наближаваше съдбовният ден (6.7), в който Тереза Мей представя на кабинета новия си компромис за Brexit-а, толкова по-нервно реагираше британската индустрия. Групата "Ягуар Ленд Роувър" (ЯЛР) открито заплаши правителството с последици в случай на "лош Brexit". От години концернът е собственост на индийската стоманена компания "Тата", но „душата и сърцето на фирмата все още се намират във Великобритания", заяви мениджърът Ралф Шпет в специално становище: „Нас и нашите партньори-доставчици ни очаква несигурно бъдеще, ако на преговорите за Brexit не бъде постигнато споразумение за безпрепятствен граничен транспорт към ЕС.

В този случай през идните няколко години ще се окажат под заплаха инвестиции на стойност от 80 милиарда британски лири". Автомобилният концерн осигурява работа на 40.000 души в своите заводи и на още 260.000 души при различни поддоставчици. Концернът се опасява от милиардни загуби заради евентуални продължителни гранични контроли вследствие на "твърд" Brexit.

Големите фирми се бунтуват

Миналата седмица още два големи концерна ("Еърбъс" и БМВ) отправиха подобни заплахи към правителството. В доклад за "оценка на риска", ръководството на "Еърбъс" заяви, че ако Великобритания напусне митническия съюз и единния европейски пазар, това ще доведе до "сериозно прекъсване на производството". В такъв случая концернът щял да преразгледа "своите дългосрочни инвестиции и производствени мощности" във Великобритания.

Самолетостроителната компания "Еърбъс" има 14. 000 служители във Великобритания. Концернът осигурява и още няколко хиляди работни места във фирмите на своите поддоставчици. БМВ Великобритания също изрази подобни опасения. Автомобилният концерн произвежда в Оксфорд главно модела „Мини" и настоява за яснота по отношение на бъдещите контакти с ЕС. Шефът на БМВ Великобритания Йън Робертсън заяви, че британската автомобилна индустрия ще загуби своята конкурентоспособност, ако не се намери положителен изход от преговорите за Брекзит.

Производството на Мини във Великобритания също е застрашено. Предупреждението се отнася както до изнасянето на производствени мощности извън Великобритания, така и до спирането на бъдещи инвестиции. Шефът на "Сименс" Великобритания, в чиито заводи работят 15.000 души, произвеждащи части за електроцентрали и други енергийни съоръжения, също се опасява от последиците от "твърд" Brexit. Той призова правителството да остави страната поне в митническия съюз със ЕС, ако не бъде намерено някакво по-добро решение.

Бившият министър на икономиката Винс Кейбъл смята, че предупрежденията на „Еърбъс“ са били ключовият момент, който е накарал хората стреснато да си кажат „Боже мой!“, защото най-сетне са осъзнали какво се случва в действителност. Пол Дрекслър, председател на Конфедерацията на британската индустрия CBI, заяви през юни, че цели области на местната индустрия ще бъдат буквално заличени, ако страната не остане в митническия съюз с ЕС.

Сега хората осъзнаха какво се случва

Все повече фирми споделяли своите опасения, защото почти всички били силно зависими от наличието на свободен търговски обмен с ЕС. Дрекслър нарече политиката на правителството в Лондон по отношение на Брекзита "идеологически порой".  Учудващо дълго британските фирми гледаха безучастно на преговорите за Брекзит. Повечето от тях явно се страхуваха да не бъдат въвлечени в идеологическите битки на правителството. Освен това поддръжниците на Брекзита постоянно подчертаваха големите глобални предимства от излизането от ЕС. Те явно все още не са проумели до каква степен е обвързана британската икономика с континентална Европа. А от друга страна явно надценяват и собствената си мощ. Поддръжниците на Брекзита постоянно твърдят, че ЕС щял да им предложи всичките предимства на митническия съюз и вътрешния европейски пазар безплатно, защото зависел в голяма степен от британския пазар.

Още по темата

В действителност е точно обратното. Статистиките са безпощадни. 44 процента от британския износ отиват в ЕС. Други 14 процента - в трети страни, които са свързани с Европа по силата на търговски договори. След Брекзита Великобритания ще загуби тези предимства и ще трябва да сключва нови споразумения. Обратно, само 8 процента от износа на страните-членки на ЕС са предназначени за Великобритания. Освен това европейците демонстрират пълна сплотеност в преговорите и отклоняват всички британски искания за извънредни "творчески" решения, които да са "по мярка" на британците.

Днес Тереза Мей ще предложи нов начин за това как Великобритания да сключи търговски споразумения с трети страни, като едновременно с това запази и своя свободен граничен транспорт с ЕС. Предложението ѝ се базира на преработено техническо решение за бъдещите гранични контроли. Досега ЕС постоянно отхвърляше подобни идеи. В Лондон се говори, че Тереза Мей иска възможно най-мек Брекзит. Тя вече е потърсила подкрепата на холандския премиер Марк Рюте и на федералната канцлерка Ангела Меркел.

Как обаче може да бъде договорен "soft" Brexit, при положение, че е предвидено излизането на Великобритания от митническия съюз и от вътрешния европейски пазар, остава загадка. ЕС предлага на Великобритания само две опции: Норвежкият модел с оставане във вътрешния европейски пазар, който според британското правителство ще бъде най-безболезнен за британската икономика. Или сключване на споразумение за свободна търговия по примера на споразумението между ЕС и Канада. Ако се стигне до второто решение, това ще бъде сигнал за част от британската индустрия, че трябва да се изнася от Острова.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: бизнесЕСтереза мейBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До adsasdАНТИБЪЛГАРЕ АКО ИЗЛЕЗЕМ ОТ ЕС ЩЕ НИ НАПАДНЕ РУСИЯ И ТУРЦИЯ!РУСКИТЕ И ТУРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ!
40
1
 
29
 
! Отговори
ЙОРДАН ИВАНОВ преди 5 години
ДАМММММ ААА ПАУНДА ПАДА ЛИ ПАДА ОТ 2.45 ДО 2.17 ИЗЛИЗАЙКИ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ЩЕ ПРОПАДНАТ КАТО ДЪРЖАВА !!! ПОСЛЕ ЩЕ ИМ НАЛАЖИМ ЕВРОПЕЙСКИ ВИЗИ ПО 150 ЕВРО НА ГОДИНА ЗА ДА НЕ СЕ ПЕРЧАТ ТОЛКОВА МНОГО.
39
8
 
11
 
! Отговори
adsasd преди 5 години
в България ли ше дойдат, обичаме да гледаме в чуждата паничка...ние що не сме толкова смели и да излезем от ЕС....щот не сме държава, затова не смеем да излеземне ценим смелостта, индивидуалността... най-големият ни спортист е скачачка на висок скок която никой не знаеше и си тренира сама...ние не различаваме менте и качествена стока..много сме повърхностни за съжаление
38
7
 
9
 
! Отговори
Пламен преди 5 години
Ще се оправят, не ги мисля. Пускат разни статии за апокалиптичното бъдеще, хора с лабилна психика може и въжето да си сложат заради намеренията на "Еърбъс". Просто някой се "насир%" при мисълта, че ще продължава да плаща милиарди на Гържия и Италия, да издържа афро-афганските маймуни, без финансовата инжекция на Великобритания. Брекзит е правилен ход, волята на народа! Не става дума за "обещание" на Винету, от сорта "от ден до пладне", и решения на база "да не ми викат под прозорците"
37
8
 
1
 
! Отговори
38 преди 5 години
Кога Германия се пръкна като държава, че не разбрах. Какво става с васалническия й статут наложен и поддържан от кого? Въпросът ти, дали държа на бира? Не си падам много по най-плебейското, работническо-селско питие. От друга страна с аргументите си направо удари диалектиката на Хегел от балканска кратуна.
36
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като се замисля много островни държави преживяват и без Ербъс, БМВ и ЯЛР. Обаче те пък си имат палми, плажове, хубаво време 270 дни в годината и преди мнооого време са изяли претендентите за племенни вождове. Така че май нашите съседи островитяни ги чакат интересни времена.
35
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОМУНИСТИТЕ ОТ РУСИЯ ПОДКРЕПЯТ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ И ТОЧНО ЗАРАДИ ТОВА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ТРЯБВА ДА ИЗГУБИ БЕЗМИТНИТЕ СИ ПРИВИЛЕГИИ С ЕС!!!!ЩОМ ИСКАТ ДА СА ОТДЕЛНО ОТ ЕС ТЕ НЯМАТ ПРАВО НА БЕЗМИТНА ЗОНА С ЕС!!! ВЕЛИКОБРИТАНИЯ Е ИЗНОСИТЕЛ КЪМ ЕС ОСНОВНО И МНОГО МАЛКО ВНОСИТЕЛ!!!ИСКАМ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ДА ИЗГУБИ БЕЗМИТНАТА ПРИВИЛЕГИЯ С ЕС!!! НЕКА ДА ВИДИМ КОЛКО СА ВЕЛИКИ!
34
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В АНГЛИЯ ОСНОВНОТО НАСЕЛЕНИЕ Е ОТ АРАБИ!!!!!!!!!!!!!
33
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без подкрепата на големия брат отвъд океана са гола вода. Всички дрънкат за евроатлантизма (всъщност понятието е "атлантизъм"), като забравят, че това си е съглашение между САЩ, Канада и Великобритания. Само че набира сила едно друго нещо, което се нарича "континентализъм"и това е най-правилното за европейските страни.
32
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като нямат Ровър, да карат Астън Мартин.
31
0
 
15
 
! Отговори
И ся ко преди 5 години
Че като запретнат ръкави англичанчетата!Като се разработят.Ши видите вииии!Хаха
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 19 Скоро след 10г. Пак ще изнасяме за Русия или Азия но с европеиски стандарти и ще внасяме от руснаците по същите европейски стандарти.Без натиск както е сега..
29
0
 
1
 
! Отговори
Патоса на Хафен преди 5 години
за Швабия и ес е съпоставим само с патоса възпят в песента "МАМБО НОМЕР ПЕТ"
28
0
 
1
 
! Отговори
26 преди 5 години
Ти да не кандидатстваш случайно за водеш шоу по "Comedy Central"?
27
10
 
6
 
! Отговори
Франкофил преди 5 години
До Hafen die WahrheitНе се жегвай бе германофилче.Немците са нискотехнологична изостанала нация от пенсионери разчитаща на африканците да им "оправят" раждаемостта и икономиката.Къде се бутате при англосаксонските лидери.Че френските *** са ви клекнали(Франция винаги е била аграрно-туристическа държава) не значи нищо!А и с френските ви съюзници нема стигнете далеч френците никой не ги ще за съюзник.Слабаци са!
26
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През 2020 ке забранят на източноевропейските гастарбаитери да им берат броколите,зелето и ягодите. На острово ке настъпи апокалипсис,гладомор и канибализъм.
25
2
 
7
 
! Отговори
22 от къде го преди 5 години
докара тоя интернационален, тоталитарен, патетичен стил? "Осведомени" източници съобщили, че неопределени количества "Тъпичок" са били отправени към радетели на евроатлантизЪмЪ. Може и без атлантизЪмЪ.
24
5
 
1
 
! Отговори
19 скрий се. преди 5 години
Змията лази затова и мрази. Не послушаха англетата, сърцераздирателната реч на Бонго от Конго, въпреки, че Бонго отиде до островитяните на държавни разноски, НО , разбира се без да се намесва във вътрешните им работи. Бонго работи за ... , а сега Бонго пенсиониран.
23
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами да, откога чакаме да ги преместят в България. Бойко да започва преговори, че току виж някой пак ни изпреварил.
22
4
 
7
 
! Отговори
Франкофил преди 5 години
И най-важното другаре тръгват си за да не бъдат управлявани от Германия.Англичанин да бъде управляван от немец смех пълен.Това не са французите!