Брюксел до България: Евро искате, добре! А бедността?

"В добра кондиция сте, затова сега е време за реформи"
Обновена: 16 юли 2018 09:54 | 16 юли 2018 07:00,
292
Брюксел до България: Евро искате, добре! А бедността?
Снимка: Reuters

Съветът на ЕС оповести препоръки за България, след като получихме подкрепа за чакалнята на еврозоната и банковия съюз.

- Икономическите показатели на държавните компании са слаби в сравнение с тези на частните и поставят под риск публичните разходи. Реформирането им по европейски стандарти ще подобри стопанската среда.

- Нивото на необслужваните корпоративни заеми е високо, затова ускорете намаляването на задлъжнялостта в частния сектор и преструктурирането на дълговете.

Още по темата

- Нивата на неравенство и рискът от изпадане в бедност са големи. 2/5 от населението е изложено на риск от бедност, а доходите на най-богатите 20% от домакинствата са 8 пъти по-високи от тези на най-бедните 20%.

- Въпреки наблюдаваното подобряване на адекватността на социалното подпомагане и на минималните пенсии, системата за социална закрила не подкрепя най-уязвимите групи - ромите, децата, възрастните хора, хората с увреждания и хората, живеещи в селски райони.

- Ограниченият достъп до здравеопазване, който е предизвикан от ниските публични разходи, неравномерното разпределение на ограничените ресурси и от слабото покритие на здравното осигуряване, остават сериозни предизвикателства пред България, смятат от Съвета на ЕС и препоръчват ниското равнище на публичните разходи да се компенсира с високи частни разходи, главно под формата на преки плащания от страна на пациентите.

Брюксел вижда още резерви в подобряването на събираемостта на данъците и ефикасността на публичните разходи, включително чрез ускоряване на мерките за намаляване дела на сивата икономика.

"В добра кондиция сте, затова сега е време за реформи", заключават от Съвета на ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
1
 
14
 
! Отговори
seira преди 5 години
ИСТИНАТА Е ЕДНА:140 ГОДИНИ СТИГАТ !ЦЯЛАТА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА НАРОДА!!!
182
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ползата от еврото е че когато се сринат германците, ще загазим и ние.т.е това е малко вероятно.. Иначе видяхме докъде се докарахме през 97-***... Зад българския лев не стои нищо което да го крепи освен валутния борд. Ние нямаме мощна технологична икономика което е единствената основа за стабилна и конвертируема валута...
181
1
 
13
 
! Отговори
1 преди 5 години
До месара,касапино,нещо грешиш,магистралките на твоя бойко,санирането на лилуто,спортни зали за балет,конкретно в едно Монтанско село,са на първо място,чак след това,е дела на брюкселските милионери.
180
3
 
16
 
! Отговори
OldSmuggler преди 5 години
До 186Byagai na Zapad Moi chovek. Kolkoto po burzo tolkova Po dobre.....
179
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДАЛИ СМЕ БЕДНИ- Я ДА ВИДИМ- 1997 Г СРЕДНА ЗАПЛАТА 5 ДОЛАРА, 2018 Г МЕСЕЦ МАРТ- 1170 ЛВ- 30 Г НЕ МОЖЕМ ДА ИЗЛЕЗЕМ ОТ ТРАПА В КОЙТО НИ ЗАВРЯХА *** СОЦИАЛИСТИ- ТИЯ СА ОПАСНИ ЗА ИКОНОМИЧЕСКАТА СИГУРНОСТ НА ДЪРЖАВАТА.
178
4
 
39
 
! Отговори
Skk преди 5 години
В последните седмици чета само евро, евро и пак евро. Никой не обясни с какво това евро ще облекчи живота на обикновените Българи. Каква полза ще има Българина от еврото. Не ме интересува дали цените ще паднар или ще скочат, а какво печели Българина или България от еврото. Имаше мит, че лихвите били да паднат е паднаха и без евро и какво? Или ще харчим резерва, да застане един и да каже! Аз съм против влизането в еврозоната защото не виждам никакъв смисъл от нея. Кажете ще крадете ли или що???
177
2
 
4
 
! Отговори
От суеца преди 5 години
До *** до 187Не пиши за нещо за което не си бил жив .Математиката няма цвят и партия.Историята се помни, но утрешния ден е по важен.
176
0
 
8
 
! Отговори
Антифен на системата преди 5 години
Много моля всички популисти политици да обърнат внимание на тази препоръка,която се отнася до финансирането на здравната система "От съвета на ЕС препоръчват ниското равнище на публичните разходи да се компенсира с високи частни разходи, главно под формата на преки плащания".Там очевидно прекрасно разбират,че не може за сметка на издевателството върху редовите работещи в здравната система политиците да си осигуряват спокойствие.Най-малкото това ще разруши системата в крайна сметка.
175
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МЪ КА БЕДНИ- БЪЛГАРИЯ Е ДЪРЖАВА НА НЕОГРАНИЧЕНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ- ДО ВЧЕРА НА НИКОГО НЕИЗВЕСТНИ, НА 28 Г/ДРУГИ МАЛКО ПО ГОЛЕМИ НА ГОДИНИ/ МИЛИОНЕРИ С ЯХТИ И ДВОРЦИ И ФИРМИ ЗА МИЛИОНИ. ЗАЩО ТРЯБВА ДА УЧАТ МЛАДИТЕ- Я ВИЖТЕ ПОЛУГРАМОТНИЦИ, НО МИЛИОНЕРИ- КАК СТАНАЛИ- ЗАЩОТО СА МНОГО ВЕРНИ НА КОГОТО ТРЯБВА. АМАН ОТ ПОЛУГРАМОТНИ, НО С ДИПЛОМИ ЗА ВИШИСТИ- МОЛЯ ВИ ДАЙТЕ ИМ ДУМАТА ПО ЧЕСТО, НЕКА ГИ ЧУЕ И РАЗБЕРЕ ЦЯЛ СВЯТ. МЪ КАК БЕДНИ- БОГАТИ СМЕ С МИЛИОНЕРИ.
174
4
 
10
 
! Отговори
. преди 5 години
Каква бедност ??? въпрос на гледна точка. Нека да ви покажем статистиката. ставаме все по- богати.те кокошките са щастливи на нашата родина че ние ли не сме :)))
173
9
 
21
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ДОЛУ ГЕРБ
172
0
 
19
 
! Отговори
Богати???? преди 5 години
Кой в Европа иска друг да е богат, пък да не говорим за държава от Балканският полуостров, че пък и евро да ни връчи.Много приказки за отвличане на вниманието от трагедията в управлението последните 10 години..
171
0
 
44
 
! Отговори
11 преди 5 години
Чета споровете около бедността, та и аз да си кажа: На свободна практика съм, но не смея да си поискам по-висок хонорар от десетина години насам, защото ще ме отсвирят. Така сме всички в гилдията. От година на година свивам разходите все повече, макар че съм от София, търсен специалист съм и допълнително давам имот под наем. Въпреки това, в нашето семейство кривата е стръмно надолу от десетилетие. Лишаваме се от все повече неща и не виждам светлина в тунела. Така са повечето хора около мен.
170
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много интересно от къде ги получихте тези препоръки, защото на сайта на съвета на ЕС липсват?
169
18
 
6
 
! Отговори
hm преди 5 години
До Анонимен163като не ставаш за друго, отиваш си на село, навъждаш *** и прасета и ставаш фермер.Кво чакаш?бай тошои да дойде да ти построи заводче и да те назначи в администрацията ли?
168
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Една къща в София струва - 470К EUR 300 кв.м. Горна БаняКато минем на евро цената ще бъде пак същата.Искам да попитам Брюксел как с заплата човек може да си купи имот на цена, която е по-висока от тази на имотите в Западна Европа?
167
3
 
9
 
! Отговори
Не разбирам преди 5 години
Като комунисти управляват тогава защо комунизма стана демокрация а комунистите не са станали демократи като бедния народ да следват демократичните правила ? Аз не го разбирам защо така стана ? Това да не е пример че ние народа сме си казали евала на демокрацията ама сме се лъгали като теленца и тези комунистите ни се смеят подиграват. Защо не върнем комунизма обратно и станем всички комунисти искате ли да направим така ?
166
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да оправим препоръките ми изглежда като да намалим корупшъна, а не виждам как ще стане с те продажни съдии и прокурори
165
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не виждам Боко какво може да предприеме по направените препоръки!
164
0
 
13
 
! Отговори
otkyde преди 5 години
от къде да Ви се дадът пари?дори Брюксел като резпледеля парите за големите проекти поставя условия, които да премахнат още в началото малките фирми.всичко това, което се говори от Брюксел, България и т.н. абсолютно фиаско.Богатите са 10% и това. Всичко останали живеят в мизерия.След дълги години тънене в мизерията ***@ започва да свиква.Кой е виновен? Еми, кой събира пари за уроци преди изпитите в СМГ? Корупцията е започнала още от най-ранно детска възраст. Тя навсякъде!