Руските "Нощни вълци" се окопават в Словакия

Братислава е обезпокоена от връзки на местни организации с тях
2 авг 2018 16:15, Елка Василева
117
Руските "Нощни вълци" се окопават в Словакия
Снимка: архив, Reuters

Руският ултранационалистически рокерски клуб "Нощните вълци" разширява присъствието си в Словакия. Това накара страната, която е член на НАТО, да предприеме действия за ограничаване на влиянието му на фона на безпокойство от засилване на крайната десница, пише Ройтерс.

През юни "Нощните вълци", на които са наложени американски санкции заради ролята им в проруския бунт в Украйна, отвориха свой филиал в Словакия и същия месец проведоха там съвместни тренировки от военен тип с 200-членната паравоенна организация "Словашки наборници".

Според проучване от 2017 г. на "Ипсос" Словакия е най-проруски настроената от държавите от Вишеградската четворка. Тя беше предоставила и коридор на рокерите да преминат през нейна територия, докато Полша и Германия им забраниха.

Заместник-министърът на отбраната Роберт Ондрейчак заяви, че е обезпокоен от надигането на групировки, противопоставящи се на идеалите на демокрацията, както и от потенциалната заплаха, която по думите му представляват "Нощните вълци" от гледна точка на проруската пропаганда.

"Неотдавнашното сътрудничество между "Словашките наборници" и местния филиал на "Нощните вълци" - средство за мека сила на руската хибридна стратегия и пропаганда, които са открито против демократичната система, против ЕС и НАТО - е още по-обезпокоително", каза той.

Критиците обвиняват Русия на Владимир Путин, че води хибридна война - съчетание от политическа подривна дейност, кибервойна и неконвенционални военни действия - за да увеличи влиянието си. Имаше и твърдения за руска намеса в американските избори през 2016 г., нещо, което Путин категорично отрича.

През Студената война Словакия беше част от съветския блок, но след като през 2004 г. се присъедини към ЕС и НАТО, отиде категорично в западната орбита.
Лявоцентристкото й правителство обаче все още се стреми към тесни търговски отношения с Русия и с неохота подкрепи санкциите на ЕС срещу Москва заради анексирането на украинския Кримски полуостров.

В основата на безпокойствата на Ондрейчак са "Словашките наборници", групировка, създадена през 2012 г. от Петер Швърчек, който признава, че като 16-годишен е бил на обучение в руски военен лагер.

Швърчек отрича неговата организация да е вършила нещо незаконно или да е свързана с екстремистки групировки, но заяви пред Ройтерс, че поне един от членовете й се е присъединил към проруските сепаратисти в Източна Украйна.

"Изгонихме членовете с радикални възгледи", заяви той. "Зачитаме демокрацията и държавата и искаме да можем да помагаме в кризисни ситуации като членове на гражданската отбрана", добави Швърчек.

"Словашките наборници" потвърдиха пред Ройтерс, че през юни са имали тренировки от военен тип на територията на словашкия филиал на "Нощните вълци" в Западна Словакия. Използвана е била снета от въоръжение военна техника, която "вълците" били наели от Военноисторическия институт в Братислава, за да я изложат в своя Музей на Втората световна война.

Тренировките, за които първи съобщи Юрай Сматана, който се занимава с развенчаване на новини от руски информационни портали, попаднали в словашките медии, станаха причина за отворено писмо на над 200 политици, анализатори и правозащитници с искане "Словашките наборници" и "Нощните вълци" да бъдат забранени.

След това Военноисторическият институт в Братислава поиска от "Нощните вълци" до края на август да му върнат техниката - включваща съветски танкове и излезли от въоръжение оръдия за противовъздушна отбрана.

Базата на "Нощните вълци" - боядисана в камуфлажни цветове и оградена с бодлива тел - отвори врати през юни в бивша свинеферма в Западна Словакия, на около 70 км от столицата.

Във вторник президентът Андрей Киска каза, че базата е заплаха за сигурността и разкритикува полицията, че не е предприела действия срещу това, което той нарече "разпространение на съмнителни клубове из страната".

"Да се чака организация, която обслужва друга държава, да започне да нарушава закона, не е добра стратегия за сигурността", каза президентът Андрей Киска.

Преди две седмици полицията претърси базата на "Нощните вълци", но заяви, че не е открила доказателства за нещо нередно.

Междувременно министерството на отбраната поиска от главната прокуратура да разследва дейността на "Словашките наборници".

Засега не личи целият този шум да е навредил на организацията.

Швърчек заяви, че през юли молбите за членство са се увеличили - твърдение, което Ройтерс не може да потвърди чрез независим източник.

Томаш Ноциар, експерт по екстремистки групировки, заяви, че сред младите словаци се засилва подкрепата за крайната десница, защото те са привлечени от критичното й отношение към ЕС и НАТО и противопоставянето й на имиграцията.

"Тяхната програма за ред, законност и авторитаризъм, дори милитаризъм, се харесва на младите хора", заяви Ноциар, който работи в Университета "Ян Коменски" в Братислава.

"Това, че медиите ги представят като скандални, също ги прави привлекателни", добави той.

Основателят на словашките "Нощни вълци" Йозеф Хамбалек отрече зад създаването на словашкия клон на руския рокерски клуб да стоят някакви политически мотиви.

"Единственото, от което се интересувам, са моторите и военната история", заяви той.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
2
 
2
 
! Отговори
По-по-най преди 5 години
В цял свят, рокерите са символ на борбеност и независимост, само Рашките си имат придворни "рокери", на заплата. :)))
76
0
 
2
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ТА КОЙ А Н Е К С И Р А ПРИЩИНА /КОСОВО/??? НЯМА "ВЪЛЦИ " -ИМА" МОТОРО СЛАВЯНИ" -ПРОТИВ: БРИТИ-ГОТИ- САКСОНЦИ -КОБУРГИ -ФРАНКИ- ГОСПОДАРЦИ - ЗАМЪЦИ НА ГЕПАРИ ОТ МИНАЛОТО -МИНАЛО !!! ПАРИТЕ ДНЕС СА СУБУКТИВЕН ЕКВИВАЛЕНТ -А ТРЯБВА ДА СА ОБЕКТИВЕН !!! ПРИМЕР :" ТУРЦИЯ НЕ ХОДИ ПО АКЪЛА НА САЩ И ЕВРЕО-СЕМИТИТЕ ОТ САЩ И СБ И МВФ-ВЕДНАГА АТАКУВАХА ЛИРАТА СПРЯМО ДОЛАРА / ЗА ПЕТИ ПЪТ / !!!
75
4
 
9
 
! Отговори
Я маха я не преди 5 години
Уяmaha или не, голям страх пада от стотина моторджии
74
3
 
5
 
! Отговори
мазепа преди 5 години
Словакия предоставила коридор.....лесно е когато знаеш че цирк ''Нощни вълци'' за да влезе в Словакия, първо трябва да мине през Украйна.
73
4
 
14
 
! Отговори
Николаев преди 5 години
Колко? Държави са членки на нато ? И с къкъв бюджет а ги е обхванала параноична шизофрения от руска заплаха? А сега и група моторджии ако са заплаха направо я вапцахме . Другия локум на запада Крим анексия. А крим не е ли още от Екатерина велика руски? Или нато истърва готова база в севастопол ???
72
1
 
3
 
! Отговори
Нощна Валкирия преди 5 години
До АнонименИмат си женски МС Нощни Валкирии!
71
2
 
5
 
! Отговори
Стига политика преди 5 години
V-max -а на първа линия е добър.
70
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 87 АнонименНормалните хора казват истината за продажните наркозависими со ро сои дни дженди. Ти май си от тях та така се възмущавъш .
69
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 84То Путин затова ги е хванал да му реанимират петата колона зад граница иначе всичките ще изпрати в Сибир.Виж само как се е наежила местната русофилия...джендеросват всеки който не благославя кремълското им Гуру !
68
2
 
8
 
! Отговори
Буцата от село преди 5 години
Разкри меПравя се на селянин за да получа приемственност Това е червен сайт
67
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Германия фашизмът беше от 1936 до 945г.-12 години .В Русия фашизмът е от 1917г до този момент -повече от 100 години.
66
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разбира се всички са престъпници. От тези нито един не работи, нито ще работи. Всичките са от Ъндърграунда - проституция, наркотици, оръжие, рекет...!
65
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оставете ги хората да си карат моторите и прочие. Аз лично уважавам мотоциклетните клубова и начина им на живот. Все ги искарват че били престъпници че това онова а всъщност най-голямите престъпници са у парламентите.Никога няма да те нападнат или заплашват ако се държиш добре, ако имаш уваажението към това което са постигнали и не се правиш на нескопосан майстор.Единственото което лично на мен не ми харесва е че някои от тях са във война един с друг.Като цяло живеят си живота с партита/пътуване
64
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 80Бе ще излезе, че е човешки син, тоест рожба на хора, а не като тебе...
63
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Буцата от селоМдам. Личи, че си селяндурин най-малко от парсек разстояние въпреки, че ужким само се правиш манипулативно на такъв.
62
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, славянин защо не си направиш един ***-тест и тогава може да се изненадах неприятно - откъде идваш и чии *** син си !?
61
4
 
18
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
''Руският ултранационалистически рокерски клуб... " Лелке как реши, че са УЛТРАнационалисти?
60
15
 
12
 
! Отговори
Буцата от село преди 5 години
Да заповядат на банкет в наше село!!Да минат през площада с моторите !!!Ще викаме ураааа!!!Да живее Русия и Путин!!!Една тухла четворка в главата и в дерето батка Мерси за матора !!
59
13
 
15
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 5 години
Хората искат да станем нормална европейска държава, а не мафиотска руска провинция.
58
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези рокери /не съм ги гледал,/ с пътуването си, какво демонстрират. Силата на тия марки мотори или реклама на кожени якета за мотори.