Крайната десница набира сили в следващия ЕП

ЕНП ще има най-много депутати, следвана от С&Д
13
Крайната десница набира сили в следващия ЕП
Снимка: Reuters, архив

Крайнодясната антиимиграционна партия "Шведски демократи" ще удвои броя на мандатите си в Европейския парламент на евроизборите през май догодина, ако постигне на тях резултат от порядъка на 17,6 процента, както на парламентарните избори в неделя в Швеция. Това установява агенция Ройтерс след анализ на последните данни от анкети в страните от ЕС и резултати от национални избори, състояли се след последната анкета.

Още по темата

Със спечелени четири от 21 евромандата, полагащи се на Швеция в 705-местния Европейски парламент, гласът на "Шведските демократи" ще бъде слаб. Но той ще отеква сред много други части на ЕС.

Според анализа на Ройтерс е възможно в следващия състав на Европейския парламент евроскептичният блок да е с 60 на сто по-голям от сегашния.

Повечето от социологическите проучвания, обобщени от Ройтерс, включват въпрос към респондентите как ще гласуват на хипотетични национални избори. В изборите за евродепутати мнозинството страни от ЕС използват пропорционална система, което прави относително лесно транслирането на резултата от национални избори.
Растящата популярност на антисистемните партии в новата коалиция в Италия - "Лига" и Движението "Пет звезди" - увеличава шансовете за подсилване на техните блокове в Брюксел.

Техният рейтинг и възходът на "Алтернатива за Германия" ще надхвърлят загубите за лагера "анти ЕС", след напускането на 19-те евродепутати от "Партията за независимост на Обединеното кралство" (ЮКИП).

Анкетите из ЕС сочат, че числеността на групата "Европа на свободата и пряката демокрация" в европарламента, която досега бе доминирана от ЮКИП и "Пет звезди", ще нарасне до 58 мандата, в сравнение със сегашните 45, при положение че няма промяна в съюзяването. Групата "Европа на нациите и свободата", която обхваща депутатите от френския "Национален фронт" на Марин льо Пен и холандската "Партия на свободата" на Герт Вилдерс, може почти да удвои броя на членовете си до 65 при сегашни 35, което отчасти се дължи на възхода на "Лигата" в Италия.

Данните от националните социологически проучвания предричат, че Европейската народна партия /ЕНП/ ще остане най-голямата група в следващия Европейски парламент, макар че ще намали до 186 мандатите си при 219 сега. Но десноцентристите ще запазят преднината си пред втората сила - "Прогресивен алианс на социалистите и демократите", тъй като догодина левоцентристите биха имали 150 евродепутати - спад в сравнение със сегашните 189. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
14
 
! Отговори
Карина преди 5 години
Всеки, който в момент на скудоумие се замисли, дали пък наистина не беше правилно Европа да отвори границите си за милиони кафяви мохамедани от Третия свят, само за час да се разходи в карето на Мария Луиза от джамията, до Сливница, Вашингтон и Симеон и ще му стане ясно, че те са по-смъртоносна опасност от вируса на чумата! Вън! Нямат място в Европа!
11
0
 
9
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Ако можеше да забрани на белите, европейци християни ИЗОБЩО да гласуват, Сорос щеше да е най-доволен.
10
0
 
9
 
! Отговори
Хм преди 5 години
До 42Ако отново се стигне до напускания,то определено Унгария няма да е сама.Но пък може ЕС да се промени в положителна посока и да не се наложи,кой знае...
9
0
 
3
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
От излиянията на Ройтерс(ясно какво представлява) струи зле прикрит оптимизъм.Без малко да познаят,дето се казва.Иначе най-вероятно проблемните (за тях) партии ще удвоят присъствието в ЕП.Което пак е недостатъчно,но определено вече ще им се чува гласът.
8
0
 
7
 
! Отговори
42 преди 5 години
Най-много и Унгария да напусне ЕС.
7
10
 
2
 
! Отговори
Орбан е глупак преди 5 години
... Остава без депутати в ЕП...
6
1
 
6
 
! Отговори
Глупост на куб преди 5 години
Левичарски тъпизми!
5
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Евро популизъмАбе да не са виновни бежанците,бе?Те бягат по принуда от война,разрушения и глад,а не от кеф!
4
1
 
33
 
! Отговори
Евро популизъм преди 5 години
Десните били популисти, а безразборното приемане на джихадисти не беше популизъм?
3
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайно десни и крайно леви, нестават за нищо. Два пъти го доказаха с войни съборили Европа. Третият път, когато простолюдието се заиграе с тях ...Всичко ще свърши. Четете си уроците докато е време ...после има само мъка и тухли .
2
2
 
20
 
! Отговори
Коце кмета преди 5 години
Време е да изгоним зелените либерасти и вся остальная cвoлoч, да ги пратим на Пловдив, тоест на мaйнaтa им!
1
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дай Боже, дай Боже!И тези от партията на Орбан да са с преференциални гласове!