Пенсионерски неволи: Германците се връщат... Нашите къде да идат?

Западноевропейските пенсионери у нас се чувстват излъгани
21 сеп 2018 14:00,
250

Пенсионери от Западна Европа, заселили се у нас, масово започват да напускат страната ни. "Дойче Веле" разказва историята на германско семейство, което отчита като голяма грешка решението си да се премести в България.

Причината е поскъпването на живота и непрестанните набези на крадци в добричкото село Могилище, където са се заселили преди повече от 10 години.

Преди години Ралф Ешки и съпругата му Бернадет напускат Германия и се преселват в България. Купуват си голям имот на изгодна цена и решават да прекарат старините си там.

Още по темата

"У нас вече не е най-евтино. На немските пенсионери не са им проблем цените, а сигурността. В България нямаш защита от грабежи. Пенсионерите в развитите икономики предпочитат да отидат на чисти, красиви, спокойни места. Сегашните пенсионери от Европа са идвали в България в миналото, когато положението е било съвсем различно. Чуждестранните пенсионери може да се върнат в страните си, но ние няма къде да ходим. Липсват институции. Това държава ли е?", отбеляза пред Bulgaria ON AIR финансистът Мика Зайкова.

Според журналиста Владислав Прелезов тези, които идват в България, особено от Западна Европа, са тотално излъгани.

"На много места липсва канализация, инвестиции, инфраструктура, сигурност, електричество. Тези хора са свикнали да живеят по коренно различен начин. Минималната пенсия в Германия стана 450 евро, което е напълно недостатъчно. Разликата между Източна и Западна Германия е все още очевидна", посочи той.

По негови думи, ако се настанят няколко европейски семейства в някое село, пейзажът ще се промени. "Ще са усмихнати, ще се опитат нещо да подобрят. У нас да кажеш на някого добро утро, без да те познава, е проблем", обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
3
 
12
 
! Отговори
Горд Българин преди 5 години
То е ясно кой ги краде - същите дето крадат и от българите. После едни дето мразят България и българското, дълбокомислено заключават - бълграска работа. Българската работа е добре свършена, за лошо свършената рабора ние си имаме друг израз, но той тук се цензурира.
178
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 190И като те срещна, какво ще стане смешньо? Ще ходиш да си сменяш ченето ли ? Типипен член на партията :) Като го за хапеш и почват заплахите . Само дето, изобщо не сте страшни ...вече ...отдавна. Ще ви на мажем филиите, където кажете нежни казармени войничета.
177
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези, които коментират в статията, никога не са живяли на село и не познават живота на село.
176
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Окрадохте хората не ви е срам че на всичкото отгоре ги плюeтe.... Българска работа
175
1
 
3
 
! Отговори
до 190 преди 5 години
акъл ми не давай, ела тук и ще видиш, всичко що е неквалифицирано е с намален надник
174
3
 
6
 
! Отговори
До 189 преди 5 години
Ще напълниш на баба ти шортите.Бъди щастлив и се моли да не ме срещнеш на ЛАЙВ както викате вие посерковците.Ако си под 50 год ,няма нужда да коментираш въобще тук
173
3
 
4
 
! Отговори
180 преди 5 години
До 187Като не става на полето, ще си намериш работа в строителството бе мързеланчо.
172
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 186На достатъчно, за да ти напълня лявата кошница, без проблем. Върви да вариш лютеница и не се прави на много умен. Виждал съм ви комунистическото "богатство" и се Моля моите деца да не го видят. Селяндурии от гората със средно образование.
171
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонименосвен плюещи България руснаци, никой друг не се е затърчал да идва.
170
2
 
4
 
! Отговори
до 180 преди 5 години
българите Изкарваха 100 150 лири на ден, сега зорлем 80, хайде като не си в час не пиши на ангро...
169
2
 
2
 
! Отговори
До 182 преди 5 години
На колко години си кълвач
168
4
 
6
 
! Отговори
:):) преди 5 години
аха, децата на комунистите отишли на запад, да мият чинии ли, надали, и колко са тези деца има няма 1000 от върхушката, ами децата на демокрацията къде са, да мият ке.нефи, прегурбени да берат ягиди, нарциси в англия. или да бришат ос.рани бабички в Гърция и Испания, демокрацията за 30 години що не си върна децата обратно в голямото българско производсво...
167
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен179Представи си никак не си мечтаят българите за Северна Корея.Ти плещиш глупости на инат.Ти или внуците ти що не са ЗАМИНАЛИ ЗА ХУБАВАТА Северна корея.А?Гнусно лицемерче комуноидно.
166
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радвайте се, че природата е милостива и, че ще изчезнем тихо и кротко по природните закони за да освободим жизнено пространство за по-жизнени нации.
165
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 175Ами те над 2 милиона избягаха от комунизма 89таа бе къмвач. Естествено, че ще намалеят. Второ демографския срив е явление в много богати държави, не само при нас. Хърватия е еднва 4мил. Вие преди правихте по 2 деца на 18 години и после неможехте да им осигурите нищо качествено. Това не е много похвално. Я *** виж до някоя гимназия, колко са екипирани децата. твоите деца това са го сънували в комунизма.
164
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПазарите на изток ги загубихме през Костовото управление,а за капак след това изнасяха шампоани за коса за Русия,от които им окапваше косата,дали нарочно го направиха,за да спрат търговските връзки между България и Русия,не знам,но знам,че западните държави направиха точно обратното - засилиха търговията и износа си за Русия и печелят милиарди,а ние дух аме супата и до сега.загубихме пазарите в азия и русия.
163
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ти на т ъ п ли се правиш?Мизерно е заплащането в социалистическите Куба, Венецуела и Северна корея.Българите работещи дори и на полето в Англия взимат по 100-150 паунда на ДЕН, което е 2 пъти повече от минималната МЕСЕЧНА заплата в любимата Русия.Та не ми плещи глупости старче.
162
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименБългарите могат само да мечтаят да имат стандарт на живот както в Северна Корея. Северна Корея е сериозна държава с която дори САЩ са принудени да се съобразяват, а България е просякинята на Европа - черноработници и пазар за западни стоки.
161
0
 
3
 
! Отговори
annybody преди 5 години
Има села с британски колонии, които се справят с негативите тук и са преценили, че прерогативите са повече от тези за "спокойни старини" в Англия.Тъкмо ГДР-пенсионерите намерили да се жалят от шведската престъпност по селата - разликата е, че там ви избиват по градовете и пенсийката ви е от "светлото бъдеще" на "комунизма", а и ЕС ви третира също като нас - втора ръка хора.Друг е въпросът за всевластието на команчите по селата - но това май за Боко-Цвоко и предимно за крушовиците не е интерсно
160
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
по принцип винаги е трудно да смениш мястото и начина на живот в напреднала възраст, както са тези пенсионери, цял живот са живяли в една сред, а сега на 60 и кусур тръгнали в друга, за някой не е проблем особенно ако са работили нещо свързано с повече пътувания, но ако са водили застоял живот ще е проблем