Радикализацията в Германия: Всеки политик би действал като Хитлер!

Бивш лидер на "АзГ" Ларс Щайнке с все по-крайни изказвания
6 окт 2018 15:35, Петя Славова
124
Радикализацията в Германия: Всеки политик би действал като Хитлер!
Снимка: Reuters

Бившият председател на младежката организация на "Алтернатива за Германия" (АзГ)  в Долна Саксония Ларс Щайнке стана известен в началото на август с един свой пост във Фейсбук. Там той обяви атентатора срещу Хитлер Клаус Шенк фон Щауфенберг за "предател" и "страхливец". Впоследствие Щайнке загуби поста си, припомня Дойче веле.

Това, че хич не са му чужди националсоциалистическите идеи, вътре в партията му си беше известно и преди въпросната публикация във Фейсбук. Източник от партията предостави на ДВ аудиозапис на разговор на Щайнке с негов колега, в който бившият вече лидер на местната младежка организация на АзГ оправдава нападението на нацистите срещу Полша през 1939 година. В него той говори за някакво "изопачаване на историята" и за това как Хитлер бил принуден да действа така. "Всеки друг политик би действал точно както Хитлер и би нахлул в Полша", казва Щайнке.

Всички познаваме тази аргументация от нацистката пропаганда. За ДВ Щайнке не пожела да коментира записа, нито пък от партията му реагираха на отправеното от ДВ запитване.

Щайнке не е единичен случай

Случаят Щайнке не е изключение. Младежката организация на АзГ се радикализира все повече, а германското вътрешно разузнаване се видя принудено да се задейства: младежката организация, наречена "Млада Алтернатива", е поставена под наблюдение в две федерални провинции - Бремен и Долна Саксония. Наблюдава се сближаване на младежите от АзГ с различни десноекстремистки групировки. Но пред обществеността те се опитват да показват гражданското си лице.

Така например председателят на младежката организация Дамиан Лор критикува това, че службите наблюдават двете младежки организации. В съобщение за медиите той посочва, че нито младежката организация, нито отделни нейни клонове са противоконституционни. Лор припомня, че Ларс Щайнке е бил свален от председателския пост, а в момента тече процедура по изключването му от партията. Това показва, че "ние се противопоставяме категорично на всякакви противоконституционни тенденции в нашите редици", четем още в съобщението.

Вътрешни източници обаче твърдят, че Дамиан Лор също знае за аудиозаписа, но до този момент не е предприел нищо. Самият Щайнке пък заяви за ДВ, че нито ще бъде изключен от партията, нито ще бъде свален от поста си - щял да обжалва всяко решение.

Прикриване на очевидното

Председателят на "Млада Алтернатива" също допринася за радикализирането на младежката организация. Репортерка на ДВ наблюдава как Дамиан Лор се опитва да прикрива връзките си с дясноекстремистката сцена. През август той посети конгреса на своята младежка организация в близост до Айзенах. В интервю за ДВ той увери, че "не съществува никакво сътрудничество" с членовете на расистката групировка "Идентитарно движение", което също е наблюдавано от Службата за защита на конституцията (вътрешното разузнаване).
Damian Lohr (picture-alliance/dpa/A. Prautzsch)

Лидерът на младежката организация "Млада Алтернатива" Дамиан Лор

Малко преди това Лор беше съпровождан от телевизионен екип на "Archetyp GmbH", заснел рекламен клип за "Млада Алтернатива". Шеф на "Archetyp GmbH" е Филип Щайн, който е основател на ксенофобското движение "Един процент" - дясна неправителствена организация, контролирана от групировката "Идентитарно движение".

Франциска Шрайбер, която беше в ръководството на партията, която междувременно напусна, твърди в книгата си "АзГ отвътре", че още през 2014 година половината от членовете на "Млада Алтернатива" са симпатизирали на групировката "Идентитарно движение". Същото потвърждава и един от водещите германски експерти по въпросите на десния екстремизъм Хайо Функе. Той твърди още, че в действителност между двете организации съществува тясно сътрудничество.

Младежите се радикализират

Партията-майка "Алтернатива за Германия" също поддържа връзки с дясноекстремистки групировки. В Германия отдавна се води спор по въпроса дали АзГ да бъде поставена под наблюдение от Службата за защита на конституцията. Много политици са на мнение, че тази формация е в много тесни отношения с дясноекстремистки групи.

Нацизмът бил "пилешка курешка": с острия си език шефът на фракцията и партиен говорител Александер Гауланд вдъхновява младите кадри

В същото време вътре в партията се води спор за това каква дистанция е необходима спрямо десните радикали. Когато през 2016 година стана ясно, че Службата за защита на конституцията е поставила под наблюдение групата "Идентитарно движение", АзГ се дистанцира. В същото време централното партийно ръководство се опитва да омаловажи тенденциите на радикализиране на младежката организация. Дамиан Лор дори настоя двете поставени под наблюдение младежки организации да бъдат натирени от партията - решение, с което ще се занимае извънреден конгрес на партията в средата на октомври.

Вътрешни източници обаче твърдят, че искането на Лор едва ли ще мине. Говорителят на "Алтернатива за Германия" Александер Гауланд пък предложи да бъде изключена само долносаксонката младежка организация - маневра за отклоняване на вниманието. Изключването само на едната младежка организация би изпратило два различни сигнала - вътре към партията, че тя не се огъва пред службите; и навън - че партията категорично се разграничава от десните екстремисти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Германия, пълна с US окупационни войски, пълна с турци, араби, тъмносини, еднополови и т.н.т., страна, където немецът и нормалното са все-повече рядкост, е напълно оправдано да се търси валидна, доказана, решителна и резултатна политическа алтернатива. Това е.
51
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъщност кой държави в оредните две войни бяха най- добре тези с балансирана външна политика и пазещи строг неутралитет.Участниците и победители и победени свършиха с глоби и план маршал тоес длъжници и до сега на американските банки.От тая война спечелиха Франко и Салазар докато Хитлер печелеше те му отказаха военна помощ но му даваха да минава през територията им търгуваха с него и т.н.После и на антантата и какво Испания и Португалия може да са всякакви но не са опустошени и не длъжници.
50
0
 
1
 
! Отговори
вечна дружба преди 5 години
До МдаТвоят коментар изчерпва всичко!Няма какво повече да се добави!
49
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целта на финансирането на радикали от фащ както и при предните две войни е нова война или поне дезинтеграция в Европа и взаймното омаломощаване на ЕС и Русия така ще отстранят без война всичките си врагове.След това ще дойдат като спасители с нов план маршал и тогава вече за независимост и култура само на сън ще мислите.Пък за фашизма да за него са виновни действащите по чужда на фащ по-точно поръчка който пуснаха ци.ганията а фашизма че е червено-кафяв ми той винаги такъв е бил хич новина
48
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно на всички не ви е омръзнало да ви използват спокойно и на теб не е.За Хиглер и Сталин голям спор пада а те милите бяха приятели някой и Чърчил спомена той им беше третата дружка стига сте лъгали още има снимки от това време и тримата са на тях прегърнати и ухилени.Сащ финансирали Хитлер така е но същите който го финансираха дадоха пари и за октомврииската революция.А България за диктаторите беше присто жив щит бушон който да изгърми както и стана.
47
0
 
17
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Nazis stoppen, ама когато чер ният гибон убие някой германец се правят на разсеяни
46
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно като е за Хитлер всеки роптае,а това че в РФ и до днес някои смятат Сталин за нещо голямо никой не възразява. Че то Полша не я напада само Хитлер, поделят си я със Сталин от двете страни я нападат,Катин не е дело на Хитлер. В концлагерите на Сталин са загинали много повече хора от в концлагерите на Хитлер, и за това сега се мълчи. Правят се филми за хитлеризма и за концлагерите на Хитлер, но игрални филми за сталинизма и концлагерите на Сталин не се правят.Комунизмът е много по-жесток
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
40 Милиони страдат заради и триото н десетки, но описваш цели народи, като "позорно" и подли...
44
2
 
27
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Ако традиционните партии бяха проявили здрав разум и не бяха допуснали мигрантите от Африка и Азия в Германия(и Европа),то сега никой нямаше да е чувал за АзГ и прочее такива формации!!!След като "системните" партии(по външно нареждане) вършат абсолютно предателство спрямо своя народ,нормално е да се появи алтернатива!А за Дойче Веле какво да кажем-всичко е ясно,лъжат повече от Гьобелс.
43
10
 
8
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
Комунизъм = Нацизъм
42
6
 
14
 
! Отговори
Ганю нациста преди 5 години
Да живее Фюрерът!
41
2
 
26
 
! Отговори
Име преди 5 години
действията на хитлер с нищо не се различават от тези на обама, клинтън, буш и да не ги изреждам всички, до изтребването на индианците. наполеон с нищо не е по-различен, но е гордост за французите.
40
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хитлер беше финансиран от САЩ и Англия за да унищожи Русия, и целият немски народ участва в престъплението, смешно е да се вменява вината само на "Хитлер и сътрудниците му".
39
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До всичко е възможно!?Действията на Хитлер и сътрудниците му в човешки,хуманитарен план са чудовищни престъпленияДа бе, Хитлер и сътрудниците му! Кои са били сътрудниците му? Те ли избиха 60 милиона? А добрите немци нищо не са знаели за чудовищните престъпления нито са подозирали, а само Хитлер и сътруднците му са виновни, няколко стотин човека само, тесен кръг само, нали?
38
2
 
15
 
! Отговори
всичко е възможно!? преди 5 години
Действията на Хитлер и сътрудниците му в човешки,хуманитарен план са чудовищни престъпления,но политиката му спрямо останалите държави в Европа не може да се отрича и осъжда априори.Споразумението в Мюнхен на 30.09.1938 всъщност е картбланш за Хитлер!?Неслучайно Чърчил казва за споразумението -"Трябваше да избираме между позора и войната.Избрахме позора,а сега ще получим и война!"А на поляците изобщо не им е чист косъма,действат подло и двулично и го отнасят в крайна сметка!?
37
7
 
7
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
В германия има силни леви дано да се въздигнат и крайно десните.Само така колкото по-силни стават и едните и другите толкова по-голяма и кървава ще е гражданската война там.Повече кръв в Германия повече шансове тия да се изтребят от самосебе си.С нетърпение чакам изчезването на немската държава веднъж и завинаги!
36
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Новоизлюпени и неуки смятат, че ще се справят по добре от Хитлер, в тази голяма игра. Не мисля. Историята е за това, да не настъпваш едни и същи гребла. Причината да я пренаписват и манипулират цели, да настъпваш едни и същи гребла. От преди христа, едни и същи сили бъркат едни акита в Азия, а се омазват нещата в Европа. Нищо ново под слънцето. Само добре прикрито и забравено старо. А и сегашните поколения, ще го изживеят на живо.
35
2
 
21
 
! Отговори
точка преди 5 години
Няма вече Германия.Има Германски халифат на Меркел ханъм.Германците и го позволиха.
34
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако източно-европейските страни си оправят икономиките и заработят както пред 89та години и престанат да купуват немски стоки Германия ще рухне икономически, ще започне верижна реакция от фалити. Гермния има интерес страни като България да се бедни и нищо да не произвеждат, а българите се кланят на немците и ходят да им слугуват и вършат черната работа за мизерно заплащане.
33
6
 
12
 
! Отговори
до 30 преди 5 години
Немците са умни и си правят изводи от грешките. След Хитлер те завладяват Европа по поцифистки начин.Само един пример - Метро напуска България. Малцина знаят, че бизнеса на тази група не е ритейл търговията, а недвижимите имоти. Като първата верига постъпваща у нас изкупиха на безценица огромни площи около търговските им обекти. Сега тези терени са урбанизирани и достигнаха пика на цените си. Печалбата е колосална. Да му мислят следващите переспективни икономики в които групата ще инвестира.